Hemnets VD efter kritiken: Kan höja priserna mer

Trots stark tillväxt rasar Hemnet över 9% på börsen efter sin rapport.
VD:n Jonas Gustafsson ser fortsatta prisökningar av annonser på plattformen som en viktig intäktsdrivare.
"Tittar man utanför Sverige på våra internationella konkurrenter så ligger de på betydligt högre nivåer", säger han.
Hemnet VD Jonas Gustafsson. Foto: Hemnet
Hemnet VD Jonas Gustafsson. Foto: Hemnet

Både omsättning och rörelseresultat ökade med över 30% i Jonas Gustafssons första kvartal som VD för bostadsplattformen Hemnet.

Han är särskilt nöjd med marginalförbättringen på 0,7%.

“Jag tycker det är lovande givet den höga tillväxten på intäkter”, konstaterar Gustafsson, som har en bakgrund på mediebolaget MTG.

Hemnets nyckeltal average revenue per listing (ARPL) ökade kraftigt jämfört med förra året, men minskade mot föregående kvartal.

“Du har ett väldigt säsongsbetonat mönster mellan de olika kvartalen. Går du tillbaka och jämför Q4 2023 med Q1 2024 så ser du samma dynamik”, säger han och fortsätter:

“Vi bokför annonsintäkterna över hur lång tid de ligger uppe, vilket gör att du får en ganska tydlig räkneteknisk säsongsvariation.”

Genomsnittligt pris på 6 700

Jämfört med förra året steg Hemnets ARPL 37%.

Ni har höjt annonspriserna en hel del över tid och fått kritik för det. Vart ser du att smärtgränsen går för kunderna?

“Det är svårt att säga exakt. Det som är viktigt att kolla och tänka på är att det genomsnittliga priset under det här kvartalet låg på 6 700. Där finns det ett ganska stort spann.”

Gustafsson nämner Hemnets basprodukt för bostäder med ett lägre utgångspris i områden med mindre konkurrens kan kosta 1350 kronor. De dyrare annonserna kan gå på 30 000.

“Jag tycker att man ska sätta de här 6 700 kronorna i relation till den genomsnittliga bostadstransaktionen i Sverige som är på 3 miljoner. Då är vi på lite drygt 0,5% av den. Tittar man utanför Sverige på våra internationella konkurrenter så ligger de på betydligt högre nivåer”, säger han.

VD:n tycker det är viktigt att de höjda priserna tillför värde för kunderna.

Ser du att en annons på Hemnet kan kosta över 50 000 kronor i framtiden?

“Det är svårt att säga. Då är vi nog en bra bit framåt. Nu tror jag att det viktigaste är att vi successivt ska fortsätta utveckla vårt befintliga erbjudande. Det finns väldigt mycket annan potential som kan driva tillväxt framöver.”

Plattformen har två miljoner besökare varje vecka, tredje störst i Sverige efter kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet. Här ser Gustafsson möjligheter att skapa intäkter genom den data användarna ger.

“Det där är en väldigt viktig intressant dimension hur vi ska tänka kring tillväxten framöver”, säger han.

“Ska inte ta positionen för givet”

Hemnets monopolställning på bostadsmarknaden har också varit uppe för diskussion. Här nämns Booli, med statliga SBAB som ägare, som en värdig konkurrent.

“De har ett lite annorlunda endgame. Det handlar om att driva leads till deras bolåneaffär. Det är viktigt när man har en så stark position som vi har att man är ödmjuk inför den konkurrens vi möter. Vi ska inte ta den positionen för givet”, säger VD:n.

Aktien rasar 9% på rapporten. Hur tolkar du det?

“Jag kan bara ta ett steg tillbaka och se vad vi kan göra här och nu. Jag är väldigt nöjd med att leverera en intäktstillväxt på 30%. Det är långt över de finansiella målen, så jag fokuserar på det.”

Kan kunderna – och aktieägarna – räkna med att ARPL-siffran fortsätter stiga?

“Det är helt och hållet vår ambition. Det kommer att vara en viktig drivare för att uppnå de finansiella målen”.

Läs också:

Lägre omsättning än väntat för Hemnet: ”Rekordhögt utbud”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.