Hemnets köparbarometer visar lägre prisförväntningar: ”Rekordfå köpare tror på prisfall”

Bostadsköparna tror fortsatt på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna, enligt Hemnets Köparbarometer för juli som dock visar en viss tillbakagång mot nivån i juni.
Hemnets köparbarometer visar lägre prisförväntningar: ”Rekordfå köpare tror på prisfall” - hemnetstat-augusti
Foto: TT

Cirka 47% av de tillfrågade köparna i juli tror på stigande bostadspriser under de kommande sex månaderna. Det är en minskning på 1 procentenhet jämfört med juni.
Det innebär också ett trendbrott efter sju månader i rad där andelen köpare som tror på stigande priser har ökat.

Andelen bostadsköpare som tror på sjunkande priser låg fortsatt på 11 procent i juli, oförändrat jämfört med juni månads mätning och därmed tangerad historisk lägsta nivå.

Sammantaget innebär detta en nettosiffra (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +36 procentenheter, en minskning med 1 procentenhet efter sju månader i rad med stigande prisförväntningar.

Andelen som tror på oförändrade priser uppgår nu till 42 procent mot 41 procent föregående månad.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 103 respondenter mellan 1 och 3 juli.

“Något färre köpare tror på stigande bostadspriser nu i juli, men prisförväntningarna är fortfarande på historiskt höga nivåer och det är rekordfå köpare som tror på prisfall framöver”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Han tillägger:

“Nu väntar en lugnare period på bostadsmarknaden under sommaren innan den drar igång igen på allvar i mitten av augusti. Förra året varnade vi under sommaren för att ett högt tillflöde av nya bostäder till salu kunde pressa priserna till hösten, vilket också blev fallet. Denna risk finns även nu till hösten om många säljare som tidigare avvaktat börjar agera och efterfrågesidan inte kan möta upp. Men risken bedöms vara mindre i år, vilket bland annat återspeglas i de höga prisförväntningarna”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.