Hemnet till Stockholmsbörsen

Bostadsplattformen Hemnet meddelande under förmiddagen att en börsnotering står för dörren. Företagets VD Cecilia Beck-Friis berättar varför hon inte räds en konjunkturnedgång och hur hon ser på kritiken att bolaget tar ut orimligt höga avgifter för bostadsannonsering.
Hemnets VD Cecilia Beck-Friis.
Hemnets VD Cecilia Beck-Friis. Foto: Hemnet

Under morgonen kom beskedet att bostadsplattformen Hemnet ska börsnoteras. Bolaget grundades redan 1998 och har en ledande position på marknaden. Under 2017 såldes Hemnet till riskkapitalister för 2 miljarder kronor. Bolagets genomsnittliga besöksantal per månad uppgick till 62,5 miljoner i fjol. Vidare spenderades 64,6 miljoner timmar på Hemnet under pandemiåret, vilket motsvarar ett genomsnitt per capita om 38 minuter per månad.

Cecilia Beck-Friis, VD för Hemnet, ser noteringen som ett naturligt steg.

”Det känns som nästa steg i vår resa och ett sätt att professionalisera verksamheten. Vi har en tydlig tillväxtstrategi och är tidigt i vår kommersiella resa.”

Bolaget kommer inte att ta in någon ny finansiering i samband med noteringen och ställer således inte ut några nya aktier. I dag äger det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic bolaget till 60% följt av Sprints Capital som äger 17% samt Care of Hemnet och Mäklarsamfundet som äger 11% vardera.

I samband med noteringen har ägarbasen åtagit sig att sälja en del av aktierna men storleksordningen på posterna framgår inte. Hemnet kommunicerade under morgonen att aktierna kommer att saluföras både till småsparare och institutioner. Registrerade fastighetsmäklare kan komma att få förtur vid tilldelningen. Noteringen kommer att ske under kvartal 2.

Kritik mot prissättningen

En stor del av Hemnets intäktsmodell består av avgiften som kunden får betala för att ha sin bostadsannons på sajten. Bolaget är således väldigt beroende av att bostadsmarknaden rör på sig. Cecilia Beck-Friis ser den svenska bostadsmarknaden som stabil eftersom den är behovsstyrd. Hon är inte rädd för minskade volymer vid en eventuell lågkonjunktur.

”Den svenska bostadsmarknaden är väldigt motståndskraftig. Framför allt är det väldigt lite spekulationsköp på marknaden jämfört med andra länder. Folk köper och säljer för att de behöver en bostad, och det behovet försvinner inte under lågkonjunkturer”, säger hon.

Kostnaden för annonsering av en genomsnittlig etta för 3 miljoner i Stockholms innerstad landar på mellan 2800 och 5800 kronor, beroende på vilka tilläggsprodukter som säljarna vill ha.

Hemnet har genom åren kritiserats från olika håll för att utnyttja sin monopolliknande ställning på marknaden och ta ut orimligt höga priser.

”Jag håller inte med om kritiken. Vi har en stark position med stark trafik till sajten. Om man tittar på värdet som vi levererar för kunder som ska sälja sin bostad anser vi att vi är prismässigt rimliga.”

Räds inte konkurrensen

Under 2019 lanserades tjänsten Boneo av veteraner inom mäklarbranschen som en motreaktion på Hemnets monopolliknande situation.

”Min bedömning är att vi har bra relation med mäklarbranschen. Vi drivs av samma intressen och relationen med mäklarna är jätteviktig för oss. Men under årets lopp har bolaget förändrats och utvecklats, vi har tagit fram nya produkter. Sådant kan alltid väcka synpunkter från olika håll.”

Utöver Boneo finns även bland annat aktörerna Booli och Blocket Bostad. Men för livets dyraste affär, som är fallet för många vid bostadsköp- och försäljning, är det få som vågar chansa på att välja någon annan plattform än den största.

Vilka är era främsta konkurrenter?

”Jag vill inte kommentera några konkurrenter. Vi välkomnar konkurrens, det är bra.”

Hemnets nettoomsättning har vuxit med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om 20,8% sedan 2018, vilket resulterade i en nettoomsättning om 544,1 miljoner kronor 2020. Rörelsevinsten före avskrivningar landade på 202 Mkr vilket ger en EBITDA-marginal på 37%. Det fria kassaflödet uppgick till 182 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.