Hemnet
Hemnet-siffrorna avslöjar: Fler säljer med förlust
"Nu ser vi att säljarna i viss utsträckning gått köparna till mötes", säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg till Afv.
Han ser fortsatt ökade priser framför sig 2025.
"I lägenhetsmarknaden finns en ganska stor potential".
På tisdagsmorgonen släppte Hemnet sin årskrönika som summerar året som gick på bostadsmarknaden.
“2024 har väl varit ett år av återhämtning efter två ganska tuffa år: 2022 framförallt till följd av fallande bostadspriser och 2023 framförallt till följd av låg aktivitet”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.
Men det är en tudelad och fragmenterad marknad, som skiljer sig åt beroende på var man kollar.
“Nyproduktion har fortsatt tufft medan marknaden mätt i antal försäljningar är upp nästan 20% från i fjol. Skillnader finns även regionalt och mellan olika bostadstyper”, sammanfattar Holmberg året.
24% säljer med förlust
En noterbar siffra är att 24% av de tillfrågade i Hemnets enkät anger att de sålt sin bostad med förlust.
2022 var siffran 11%, 2023 steg den till 19%. Fjolåret präglades också av en dragkamp mellan köpare och säljare, konstaterar Holmberg.
“Nu ser vi att säljarna i viss utsträckning gått köparna till mötes och till slut kunnat tänka sig att i högre utsträckning kunna med förlust”, säger han.
Hemnet 2024 i siffror
176 613 totalt antal objekt publicerade (+6%)
535 miljarder kronor totalt i utropspris (+7%)
53 161 villor har lagts ut till försäljning (+11%)
96 633 lägenheter har lagts ut till försäljning (+5%)
1 029 191 066 annonsklick (+9%)
Rekordhögt antal villaförsäljningar
Statistiken skiljer sig mellan bostadsrätter och villor.
“Det är klart att om man ägt en bostad under väldigt lång tid har man haft bättre möjligheter att gå med vinst. Det skiljer villorna från lägenheterna generellt”, säger analytikern och fortsätter:
“Säljer du en villa som du har bott i 30 år så har du sannolikt gått med vinst. Säljer du en etta du bott tre år i är det långt ifrån säkert att du går med vinst. Det är klart att det påverkar ju marknaden och säljarna”.
Villamarknaden sticker också ut med ett rekordhögt antal försäljningar.
“Under pandemiåren såldes rekordmånga lägenheter. Då var aktiviteten relativt låg på villamarknaden, det var färre som försökte sälja under den perioden. Det där brukar jämna ut varann efterhand”, säger Holmberg som också är övertygad om att en hög inflation och räntesänkningar påverkat.
“Då gynnas villamarknaden för att det är en bostadstyp som man oftare köper tillsammans med någon annan”, säger han.
Fler vågar agera
För 2025 finns bara ett håll för bostadsmarknaden, tror Holmberg. Fortsatt upp.
“Räntan fortsätter neråt och det ljusnar på ganska många håll. Då kommer fler sannolikt att bli mer benägna att agera och våga agera. Det blir ytterligare ett steg i den riktning vi gått under 2024”, säger han.
Hemnets köpbarometer visar också att 54% av de tillfrågade tror på stigande priser.
“Det brukar också vara en indikation på att man är mer motiverad att agera idag snarare än att vänta till imorgon”, säger Holmberg som ändå tror att uppgången i villamarknaden kan pausas något framöver.
“Men i lägenhetsmarknaden finns en ganska stor potential. Lägger man dessutom till förslagen som finns kring lättnader av amorteringskrav och bolånetak skulle det kunna få ganska stora effekter”, säger han.
Framför sig ser analytikern en ketchupeffekt där fler kommer våga sälja – och köpa.
“Det är lite på gott och ont naturligtvis. Såklart bra för dem som är i startgroparna idag att köpa och sälja. Men i förlängningen kommer det sannolikt också kunna driva på priserna om man släpper på köpkraften”, säger han.
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.