Hemlig ägarfördelning i Bredbandsbolaget
De befintliga och nya ägarna var inte representerade när Bredbandsbolagets ordförande Jan Stenberg och VD Jan-Morten Ruud presenterade den nya finansieringen på en presskonferens på fredagen.
Informationen var knapphändig om villkoren för den genomförda emissionen. Någon värderingen av bolaget presenterades inte. Inte heller ville Jan Stenberg gå in på hur mycket varje investerare skjuter till.
Av den totala summan 2,4 miljarder kronor utgör 600 Mkr tidigare utgivna konvertibler som nu byts in mot aktier. Detta är de pengar som Investor, NTL och Carlyle Group gick in med i början på året för att hålla bolaget flytande.
1,8 miljarder är nytt kapital där de tre tidigare storägarna står för 1 miljard och Access Industries och Continuum Group står för knappt 800 Mkr tillsammans.
”Det är inte bolagets önskan att hemlighålla villkoren. Jag kan förstå att det har ett allmänintresse men tyvärr kan vi inte, och det är på aktieägarnas begäran, offentliggöra detta”, säger Jan Stenberg till Ekonomi24.
Att han har haft en hög svansföring och i det närmaste lovat nytt kapital till bolaget på förhand är inget som han ångrar idag.
”Jag har hela tiden, trots att det har varit en komplicerad process, känt en övertygelse om att vi skulle fixa det här. Det har funnits tillräckligt många genuint intresserade investerare som vi har hållt en dialog med, så jag har nog känt en trygghet på den punkten”, säger Jan Stenberg.
Att Bredbandsbolaget slutligen släppte in en ny delägare i form av Access Industries, som hittills gjort sig känt som investerare i olje- och gruvindustrin i det forna Sovjenunionen, har Jan Stenberg ingen självklar förklaring till.
”Det får de svara på själva, men det är ju en spännande affärsidé, det är det ingen tvekan om. De har uppenbarligen medel till förfogande och det här har naturligtvis skett på för dom attraktiva villkor.”
Hur attraktiva villkor återstår att se. Bredbandsbolaget ska inom kort sammankalla en extra bolagsstämma för att formellt godkänna finansieringen och då väntas villkoren presenteras närmare.
När Investor, Carlyle Group och NTL gick in som delägare i Bredbandsbolaget under 1999 och 2000 såg investeringen ut att bli en fullträff. För ett år sedan arbetade bolaget som bäst på att komma in på börsen och värderades, enligt det i sista stund tillbakadragna prospektet, till mellan 12 och 17 miljarder kronor.
”Så här i efterhand var det väl egentligen tur att vi inte gjorde den där börsnoteringen”, förklarade Jan Stenberg när han såg tillbaka på sitt första år i bolagets styrelse under presskonferensen.
Han syftar på alla de bolag som noterats på höga nivåer och efter den kraftiga börsnedgången har en stor grupp missnöjda aktieägare.
Att det skulle ha gått prestige i frågan om Bredbandsbolagets överlevnad bland storägarna håller han inte med om.
”De befintliga aktieägarna är ju lika övertygade om affärsidéns riktighet som de var den gången. Jag tror inte att det är prestigen som dominerar. Hade det varit en felsatsning så tror jag… jag menar Investor har väl visat att de kan hantera såna också”, säger Jan Stenberg.
Bredbandsbolaget har halverat kostnaderna i samband med vårens nedskärningar. Under första halvåret omsatte verksamheten 45 Mkr och kostnaderna låg på 400 Mkr. Målet är att bolaget ska klara sig på egen hand från 2003 så långt som de nya pengarna väntas räcka.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.