Hemfrid: ”80 procent av kunderna är nöjda”
Malin Siwe, journalist på Finanstidningen, går i dag till hårt angrepp mot städfirman Hemfrid och dess grundare Monica Lindstedt. Hon skriver att Monica Lindsted är ”svensk mästare i att få textreklam. Ändå går det sopigt för hennes Hemfrid. Riktigt råttigt.”
Hon skriver att bokslutet inte är någon kul läsning ”för de blinda. Eller för oss pensionssparare… Visste man bättre kunde man tror att det handlade om bioteknik eller internet. Men det handlar om städning, strykning, tvättning och barnpassning.”
Hemfrid har i dag 350 anställda och arbetar i cirka 2 500 familjer på sju orter i Sverige. Resultatet blev minus 18,9 Mkr förra året då bolaget hade en omsättning på 45,6 Mkr. Året innan hade Hemfrid en omsättning på 23,4 Mkr och ett resultat på minus 4,9 Mkr.
Hur känns det att få råsop i tidningen i dag? ”Det är sådant som händer. Vi har fått mycket positiv press, det får man inte för evigt.”
Siffrorna ser inte så bra ut. Varför har ni så stora förluster? ”Alla investeringar vi gjort har vi tagit rakt över resultatet, det kostar mycket att exempelvis investera i IT och ha ett fungerande logistikprogram så att vi kan bedriva vår verksamhet i stor skala. Det mest handlar om logistik, att se till att alla anställda är på rätt plats.”
När väntas ni visa vinst? ”Ambitionen är att göra break even på enskilda månader under fjärde kvartalet. Under 2002 hoppas vi kunna fortsätta visa vinst. Våra marginaler är låga, de ligger på mellan 4 och 6 procent.”
Hur stor är personalomsättningen? ”Jag kan inte säga hur mycket den är procentuellt i och med att vi växer så mycket. I snitt arbetar man dock i ett år, detta är ett genomgångsjobb.”
Varför får kunderna inte ha samma städpersonal hela tiden? ”Vi har logistikproblem. Vi måste göra om logistikplaneringen hela tiden, bland annat beror det på att vi får nya kunder och de existerande slutar. Det betyder att våra städare måste hinna med så många kunder som möjligt, annars blir verksamheten inte lönsam.”
Personalomsättningen är hög, kunderna får ofta nya städare och så finns det restriktioner på vad städarna får utföra för jobb. Kan ni verkligen göra ett bra städjobb i hemmen? ”80 procent av våra kunder säger att de är nöjda eller mycket nöjda med det jobb som vi utför. Eftersom kunderna betalar vitt, och det är betydligt dyrare än om man betalar svart, så tror jag att många kunder räknar med att det ska vara exceptionellt bra städat, Kunderna har oerhört högt ställda förväntningar, men man får ta det med en nypa salt vad folk tycker om städningen, fast det är klart att vi vill att de ska vara nöjda.”
“Vi lider också av de begränsningar som exempelvis arbetsskadeförsäkringen innebär. Den säger bland annat att en städare inte får utföra arbete ovanför ståhöjd om de är själva på en arbetsplats. Det innebär att de inte får stå på en stol och städa exempelvis en bokhylla.”
Ni har haft en kraftig expansionstakt de senaste två åren. Hemfrid finns nu i sex städer utöver Stockholm. Hur ser framtiden ut? ”För närvarande finns vi på tillräckligt många orter, men kan tänka oss att expandera till andra orter i Sverige eller utlandet. Då handlar det snarare om en franschiseverksamhet.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.