”Hembla lågt värderat”

Du har varit ansvarig förvaltare för fonden i två år, men började som förvaltare på Lancelot redan 2013. Hur har fonden Avalon förändrats sedan du började?

– Fonden har alltid varit koncentrerad aktiefond med 10–20 innehav. Förut var det ofta runt tio innehav, men nu befinner vi oss oftare i den övre änden av intervallet. Det gör att vi kan ta en annan typ av positioner, som har lite högre risk men också större potential. Oncopeptides är ett exempel där vi har tagit en mindre position. De senaste åren har fokus framför allt legat på att hitta bolag med stark strukturell tillväxt och bra ledning och ägare, exempelvis Mips och THQ Nordic, men det kan också vara bolag med tillfälliga problem där det finns bra möjlighet att återgå till tillväxt.

Vad har du för case vad gäller tillfälliga problem?

– Ett exempel är medicinteknikbolaget Bonesupport. De har produkten Cerament som används för att fylla hålrum i ben. Bonesupport hade bland annat problem med sin amerikanska distributör och börsvärdet föll som lägst till 500 miljoner kronor, trots att bolaget hade 400 miljoner kronor i kassan och fortsatt goda tillväxtförutsättningar. Den nye vd:n tog kontroll över distributionen i USA och ökade fokuset på försäljning, och nu börjar tillväxten komma tillbaka.

Varför platsar Oncopeptides i portföljen?

– Bolaget har en väldigt bra ledning och styrelse, som på ett trovärdigt sätt kan presentera sitt case, och har också visat stark klinisk data. Det finns stor marknadspotential för deras läkemedel som singelbehandling, men de gör även kombinationsstudier med flera marknadsledande preparat. Vi bedömde också att Oncopeptides hade betydligt lägre risk att misslyckas med sina studier än de flesta andra bioteknikbolag.

Hembla, tidigare D. Carnegie, är numera fondens största innehav. Vad tror du om deras affärsmodell i miljonprogrammen på sikt?

– Affärsmodellen är bra. eftersom man styr sitt eget öde genom att göra värdehöjande renoveringar lägenhet för lägenhet. Det blir bättre standard för hyresgästen, och ökade intäkter för Hembla eftersom de kan höja hyran. Många står i kö till de nyrenoverade lägenheterna som jämfört med nyproducerade hyresrätter fortfarande har låg hyra. Majoriteten av Hemblas bestånd är inte renoverat, därtill kan de göra förvärv. Framför allt är Hembla lågt värderat när man beaktar potentialen att delvis närma sig hyresnivåer i nyproduktion eller värdet på motsvarande bostadsrätter. Vi har ägt aktien sedan bolaget noterades och då betalade man indirekt knappt 10 000 kronor per kvadratmeter för beståndet. Värdet har ökat till 18 000 kronor, men det är fortfarande långt under kostnaden att bygga nya, liknande fastigheter.

Ni har tagit in Lime Technology, varför?

– Marknaden för CRM-system, mjukvara för hantering av kunddata, växer starkt. Lime kommer kunna rida på den allmänna marknadstillväxten, eftersom de flesta små och mellanstora bolag inte har tillfredsställande CRM-system. Där finns den största tillväxtpotentialen. Bolaget har också en bra ledning och goda möjligheter att växa i övriga Norden. Dessutom går de från en klassisk licensmodell till en prenumerationsmodell som skapar mer stabila intäkter. Just nu är det cirka 30 procent av kunderna prenumeranter, och andelen kommer att växa vilket är positivt för marginalen. Lime har vuxit snabbt de senaste åren och jag tror att de fortsätter att överraska positivt.

Och varför det nya innehavet i teknikkonsultbolaget ÅF Pöyry?

– Finländska Pöyry var inför ÅF:s bud i december fondens största innehav och är ett bolag som vi ägt i fyra år. Marknaden har varit skeptisk till ÅF:s köp av Pöyry. Dels vad gäller kvaliteten på bolaget, dels för att ÅF skulle ha betalat för mycket. Men det stämmer inte. Pöyry är numera ett välskött bolag, och enligt mina prognoser motsvarar förvärvspriset knappt tolv gånger rörelseresultatet. ÅF och Pöyry kompletterar varandra väl och sammanslagningen ger möjlighet till väsentliga synergier.

Erik Bertilsson

Förvaltar: Lancelot Avalon.

Förvaltat kapital: 600 miljoner kronor.

Utveckling hittills i år: +16 procent.

Utveckling de senaste tre åren: +64 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF