Hela listan: Sveriges rikaste – här är alla 43 dollarmiljardärer

Det finns 43 dollarmiljardärer i Sverige. Affärsvärlden listar nu landets rikaste personer – från Stefan Persson i topp till EQT:s guldgossar i botten. Med på listan över Sveriges rikaste finns också Kamprad-syskonen, Evolution-grundarna och en okänd oljemiljardär.
Det finns 43 dollarmiljardärer i Sverige. Affärsvärlden listar landets rikaste personer.
Det finns 43 dollarmiljardärer i Sverige. Affärsvärlden listar landets rikaste personer. Foto: TT & pressbilder
Stefan Persson. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

1. Stefan Persson 178,8 miljarder kronor – UPP

H&M-magnaten fortsätter på utstakad bana och har det senast året köpt sig allt fler aktier. Totalt har Persson ökat sitt ägande med ytterligare 5% av kapitalet sedan januari 2023 och göder med sitt agerande spekulationerna att H&M:s dagar som börsnoterat bolag kan vara räknade. Persson är 4,3 miljarder kronor rikare i år tack vara utdelningarna och en kurs som repat sig från de största orosmolnen (lagernivå, tunna marginaler). Ett sänke på förmögenheten i år är lägre fastighetsvärden, men de höjda räntorna kan mycket väl innebära köplägen för det obelånade Ramsbury Property, vars fastighetsportfölj idag är värd 29 miljarder kronor.

Antonia Ax:son Johnson.
Foto: Jessica Gow / TT

2. Antonia Ax:son Johnson & familj 109,9 miljarder kronor – UPP

Axel Johnson-dynastin, där Antonia Ax:son Johnson tillhör fjärde generationen, har stärkt sin position i Dustin under året. Koncernens skönhetsverksamhet är däremot ett minne blott efter sommarens försäljning av Kicks Group efter två decenniers ägande. Att Sveriges rikaste kvinna är ännu mer förmögen än i fjol är till stor del tack vare att Axfoods positiva utveckling på börsen. Antonia Ax:son Johnsons har fyra barn med greven och ex-maken Nils Mörner. Dottern Caroline Berg, som är ordförande i gruppen sedan 2015, förväntas av alla utomstående vara nästa generations matriark och familjeöverhuvud.

Carl Bennet. Foto: Tobias Ohls

3. Carl Bennet 91,5 miljarder kronor – UPP

Med Lifcos starka börsår som draglok är veteranen Carl Bennet ännu rikare än i fjol. Portföljen har gått starkt under året men på investeringsfronten har det varit relativt lugnt för industrimannen. Mer uppmärksammat blev istället det faktum att Bennet var med och sponsrade den kritiska rapporten mot jättesatsningarna i norra Sverige.

Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

4. Fredrik Lundberg 88,3 miljarder kronor – UPP

2023 var ett kanonår för Lundberg, vars svenska-klassiker-portfölj gått starkt genom bland annat Industrivärdens, Lifcos och de egna Lundberföretagens börsframgångar. Tillsammans med substantiella utdelningar från bland andra Handelsbanken har förmögenheten växt med hela 44%. 74-årigen ser inte ut att vara på väg att helt släppa sitt imperium till de affärsaktiva döttrarna (se nedan), utan sitter fortfarande som styrelseordförande för Industrivärden, Holmen och Hufvudstaden.

Frederik Paulsen. Foto: Ferrin

5. Frederik Paulsen 78,6 miljarder kronor – UPP

Äventyraren Paulsen har varit på botten av Marianergraven med miniubåt, var först i världen att ha besökt jordens åtta poler (ja, tydligen finns det åtta), och flugit ultralätt propellerplan över Bering sund. Han äger till och med Nordpolens enda flygplats. Men det är som läkemedelsbolags-ägare han tagit plats på den här listan. Ferring Pharmaceuticals, grundat av hans far, omsätter dryga $2 miljarder på läkemedel som främst är riktade mot gastroenterologi och urologi.

Finn Rausing bak till vänster och Jörn Rausing till höger i samband med begravningen av deras far Gad Rausing i Lund år 2000. Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX

6. Finn Rausing 77,5 miljarder kronor – NER
6. Jörn Rausing 77,5 miljarder kronor – NER
6. Kirsten Rausing 77,5 miljarder kronor – NER

Tetra Pak-arvingarna äger en tredjedel var av bolaget som omsätter över 145 miljarder kronor och har nästan 34 000 anställda världen över. Tetra Pak är marknadsledare, men syskonen har även ett tydligt grepp även om tvåan i branschen, SIG Combibloc. Syskonen började privat köpa in sig i den schweiziska konkurrenten för ett par år sedan och är nu näst största ägare. Finn och Jörn sitter i Tetra Lavals styrelse, men Kirsten klev av under 2023. Hon är dock fortfarande ordförande för hästavelsorganisationen ITBF. Syskonen är något mindre rika i år på grund av att jämförbara noterade bolag handlats ner på börsen senaste året.

Carl Douglas i uniform bakom sin mamma, grevinnan Elisabeth Douglas, och pappa greve Gustaf Douglas, som avled i maj 2023. Under en stipendieutdelning i Stockholm 2021 tillsammans med prins Carl Philip. Foto: Erik Simander/TT

9. Carl Douglas 68,9 miljarder kronor – UPP
9. Eric Douglas 68,9 miljarder kronor – UPP

Sönerna till Gustaf och Elisabeth Douglas. Efter pappas bortgång i maj 2023 har sönerna ärvt stor delar av familjens skogsbolag och Latour-aktier. Enligt testamentet ska värdefulla föremål på Rydboholm, ett av familjens slott, tillfalla Carl Douglas, medan Eric Douglas får ärva det mesta från slottet Stjärnorp i Östergötland. Gustaf Douglas testamente var detaljerat skrivet, med insikt i svårigheten att vara allomfattande. De sista orden i testamentet lyder: “En kort tid av slitning är alltid bättre än något som ruttnar i evighet. Alla må komma ihåg att vi har rika exempel i historien på goda och dåliga arvsskiften.”

Martin Lorentzon, medgrundare till Tradedoubler och Spotify. Foto: Janerik Henriksson/TT

11. Martin Lorentzon 63,5 miljarder kronor – UPP

Medgrundaren till Spotify håller hårt i sina aktier och har varken sålt eller köpt en enda under 2023. Men den starka uppgången för Spotifys aktiekurs har fått förmögenheten att svälla sedan i fjol.

Sveriges rikaste systrar.

12. Sofia Högberg Schörling 60,3 miljarder kronor – NY
12. Märta Schörling Andreen 60,3 miljarder kronor – NY

Sveriges rikaste systrar. Efter Melker Schörlings bortgång i december 2023 skickade i princip hela det svenska näringslivet sina kondoleanser. Hans två döttrar umgås i samma kretsar som kungabarnen, kontrollerar flera Large Cap-bolag och sitter på tunga styrelseposter. De är medieskygga som få. Ingen av dem någonsin har medverkat i någon intervju. Omkring hälften av systrarnas förmögenhet utgörs av aktier i mätteknikbolaget Hexagon. Därutöver äger de i AAK, Assa Abloy, Hexpol, Securitas och Nibe. Bland de onoterade innehaven finns en post i Anticimex där Märta och Sofia, genom ägarbolaget Melker Schörling AB, är andra största ägare efter EQT.

14. Torbjörn Törnqvist 58,2 miljarder – UPP

Oljetradern Törnqvist fortsätter att dra in stora vinster i en skakig energi-värld. Förr handlade det i stor utsträckning om rysk olja, men Schweiz-baserade bolaget Gunvor har hittat fina jaktmarker i handeln med LNG (flytande naturgas) de senaste åren. Det senast rapporterade året drog Gunvor in $2,3 miljarder i vinst. Törnqvist äger 84% av bolaget, men har varit öppen med sin ambition att hitta en partner som skulle kunna köpa in sig.

Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT

15. Daniel Ek 45,2 miljarder kronor – UPP

Till skillnad från Martin Lorentzon har Daniel Ek sålt drygt 1,3 miljoner aktier i Spotify under året och därmed kammat hem drygt 220 miljoner dollar. Men Daniel Ek är fortsatt storägare och VD i musiktjänsten och den stigande aktiekursen har gjort att hans förmögenhet har ökat rejält sedan i fjol. Utöver Spotifyaktierna, som utgör över 80% av förmögenheten, har han två små lådor vid sidan av, Antheia Investments och Andula, genom vilka han har gjort investeringar i olika hälsobolag.

Erik Selin.
Foto: Adam Ihse / TT

16. Erik Selin 44,2 miljarder kronor – UPP

“Aktiehoardern” Erik Selin har aldrig sålt en enda aktie i Balder. Om 2022 års fastighetsfrossa fick Erik Selins förmögenhet att krympa till förra årets miljardärslista så har hans rikedomar nu gått in i tillväxtfas igen. Balder har sett en stark uppgång på börsen och Selins förmögenhet har återhämtat sig från raset, om än inte helt. Årets förmögenhet på 4,1 miljarder dollar ligger fortfarande lägre än efter rekordåret 2021 då det summerades till 4,9 miljarder dollar.

Roger Samuelsson med sin extrem-yacht Octopus

17. Roger Samuelsson 32,3 miljarder kronor – NY

Samuelssons SHL Group, med huvudkontor i Schweiz, är världsledande inom autoinjektionsprodukter. Det vill säga medicinteknisk utrustning som administrerar doser via till exempel handhållna fördoserade nålar. Samuelsson är sedan två decennier bofast i Taiwan. I alla fall menar han själv det. Skatteverket är av en annan uppfattning och har flera gångar upptaxerat honom till stora belopp. Mest uppmärksamhet skaffar sig Samuelsson när han seglar världen runt i avlidne Microsoft-grundaren Paul Allens tidigare båt, 126 meter långa Octopus, med plats för två helikoptrar och en ubåt. Samuelsson är ny på listan eftersom ägandeförhållandena i Schweiz varit svåra att säkerställa inför tidigare listor.

”Ganska länge”, säger Dan Sten Olsson om sina 40 år vid rodret för Stena-sfären.

18. Dan Olsson 30,2 miljarder kronor – UPP

Stena-patriarken sitter fortfarande kvar som VD för hjärtat i sfären, Stena AB, men har skänkt sina andelar i både investmentbolaget Stena Sessan och snabbväxande återvinningsbolaget Stena Metall till barnen. Sonen William Olsson, som ser ut att vara kronprinsen, har tillsammans med systern investerat totalt 1,2 mdr i flera av Harald Mix gröna bolag, med störst insats i Northvolt

Bertil Hult, grundare av utbildnings- och språkreseföretaget EF Education. Foto: Fredrik Sandberg/TT

19. Bertil Hult 28,0 miljarder kronor – NER

Språkresejätten EF, grundat och fortfarande helägt av Bertil Hult, fick en kraftig smäll i pandemin och har inte helt kommit upp i gammal ånga igen. Majoritetsägandet i den kinesiska verksamheten såldes av som ett krisdrag, och de 9 miljarder kronor som Afv uppskattar att EF tog in på detta, uppskattar vi att de behövt till att täppa igen hål.

20. Lottie Tham & familj 26,9 miljarder kronor – UPP

H&M-arvingen Lottie Thams förmögenhet har ökat tack vare utdelningar och en aktiekurs som repat sig. Brodern Stefan Persson fortsätter att dammsuga marknaden på H&M-aktier medan Lottie sitter still i båten. Tham-familjens post har legat intakt sedan 2017. Frågan är hur Lottie skulle ställa sig till om brodern vill köpa ut bolaget från börsen. Behålla sin andel om 5,4% eller inte?

Katarina Martinsson och Louise Lindh.
Katarina Martinsson och Louise Lindh.

21. Katarina Martinson 25,8 miljarder kronor – UPP
22. Louise Lindh 24,8 miljarder kronor – UPP

Arvtagerskorna Lundberg äger redan vardera 15% i familjeimperiet och är starkt engagerade i verksamheterna. Utöver i familjeföretagets styrelse sitter Katarina även i styrelserna för Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Privat investerar hon i AI-företaget Sana Labs och investmentbolaget Fidelio. Även syster Louise sitter i familjeföretagets styrelse, samt i Holmen och Hufvudstaden. Inte oväntat dyker de regelbundet upp på listor över Sveriges mäktigaste kvinnor.

Conni Jonsson håller avslutningstalet på EQT:s första kapitalmarknadsdag, 30 år efter att han grundade vad som idag är världens tredje största riskkapitalbolag.

23. Conni Jonsson 21,4 miljarder kronor – UPP

EQT:s grundare fortsätter att i rask takt flytta fram sina entreprenöriella fronter genom investmentbolaget Qarlbo. Koncernen utvecklar nya affärer inom alltifrån artistkataloger, ABBA-museum och avatar-showen Voyage i London, till certifiering för biologisk mångfald, energibolag och turism på Jonssons favoritort Porto Ercole i Toscana.

David Mindus är VD för Sagax. Foto: Nyfosa

23. David Mindus 21,5 miljarder kronor – UPP

Den medialt tillbakadragne fastighetsmogulen David Mindus fortsätter att göra succé med sitt Sagax. Ett starkt år för aktien har gett en rejäl skjuts åt förmögenheten. Som vanligt handlas Sagax till en rejäl premie, i skrivande stund 150%. Marknaden är beredd betala för att ta del av Mindus magi.

Stena-syskonen Madeleine , Stefan och Dan Sten. Stefan Olsson är stor donator till Royal Opera House i London.

25. Stefan Olsson 20,5 miljarder kronor – UPP

Dan Stens och Madeleines yngre bror Stefan är globetrotter, teolog och eftersom han inte har några egna barn, även en joker i Stena-sfärens succession. I vems händer Stefans 24,5% i rederiet Stena AB och 50% i investmentbolaget Stena Sessan hamnar, kommer så småningom att avgöra maktförhållandena i konglomeratet.

Foto: Jörgen Appelgren/Affärsvärlden

26. Fredrik Österberg 19,4 miljarder kronor – UPP
27. Jens von Bahr 18,3 miljarder kronor – UPP

Evolution-grundarna äger fortfarande gemensamt dryga 10% av gamingbolaget som är det i särklass mest värdefulla i sin sektor på Stockholmsbörsen. Barndomsvännerna från Bromma grundade bolaget 2002 efter att von Bahr sagt upp sig från jobbet som områdeschef på Sri Lanka för det svenska multilevel-marketingbolaget Oriflame.

Jenny Lindén Urnes från Lindéngruppen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

28. Jenny Lindén Urnes 18,3 miljarder kronor – UPP

Lindén Urnes pappa köpte 1985, under sin tid som vice VD för AB Volvo, upp aktier i det då börsnoterade AB Wilh. Beckers. Familjen har fortfarande industrifärgtillverkaren i sin ägo, och adderade 2013 halva ägandet av metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Resten ägs av Wallenbergsstiftelsen FAM. Jenny Lindén Urnes valdes förra året in som ledamot för det krisande fotbollslaget Helsingborgs IF.

29. Elisabeth Douglas 17,2 miljarder kronor – NY

Var gift med greve Gustaf Douglas från 1963 fram till hans bortgång i maj 2023. Sönerna Carl och Eric Douglas fick ärva större delen av familjens Latour-aktier liksom ägandet i ägarbolaget Boxholms Skogar. I testamentet från Gustaf Douglas framkommer också att relationen med delar av övriga släkten var annat än god: “Det är vår vilja att Gustafs bror Philip Douglas och hans bröstarvingar inte ska komma ifråga att ta arv efter oss” står det i bouppdelningen.

Foto: Janerik Henriksson / TT

29. Karl-Johan Persson 17,2 miljarder kronor – UPP

Tredje generationens H&M-arvinge har över 85% av sin förmögenhet i klädbolaget som farfar Erling Persson grundade en gång i tiden. Surdegen i portföljen är Perssons post i Storskogen, där han är tionde största ägare. Ett innehav som i sammanhanget endast är värd en mindre slant på ett par hundra miljoner.

Thomas Von Koch, håller sina EQT-aktier i bolaget Bark Partners, tillsammans med tre andra dollarmiljardärer från riskkapitalbolaget: Conni Jonsson, Per Franzén och Harry Klagsbrun.

29. Thomas von Koch 17,2 miljarder kronor – UPP

I likhet med inte mindre än fem EQT-kollegor på årets lista, har von Kochs förmögenhet ökat i linje med riskkapitalbolagets aktiekurs och ansamlade utdelningar. Men i motsats till de flesta andra i gänget har von Koch även substantiella engagemang utanför EQT, främst i medtechbolagen Bactiguard, där han är styrelseordförande och äger 24%, samt i AP3 Biomedical, där han har 10%.

Tom Persson med föräldrar och syster Charlotte Söderström, vid ankomsten till Oscarsteatern i Stockholm, inför en föreställning med anledning av drottning Silvias 70-årsdag 2013. Foto: Jonas Ekströmer

32. Tom Persson 16,2 miljarder kronor – UPP

Till skillnad från sina syskon Karl-Johan Persson och Charlotte Söderström tröttnade H&M-miljardären Tom Persson på utförsåkningen i Storskogens aktiekurs och sålde hela sin post i somras. Det gjorde dock varken till eller från för den totala förmögenheten, där den absoluta majoriteten utgörs av H&M-aktier. Har stort medieintresse vilket manifesterar sig i huset på på Valhallavägen 66, där han samlat en drös start-ups som han köpt in sig i – så som poddbolaget Third Ear Studios och streamingappen Playpilot.

Charlotte Söderström vid Gothenburg Horse Show. Foto: Björn Larsson Rosvall

32. Charlotte Söderström 16,2 miljarder kronor – UPP

Hästälskaren och H&M-grundarens tredje barnbarn Charlotte Söderström har sett sin förmögenhet öka under året efter att H&M:s aktiekurs stabiliserats. Likt många på denna lista hästintresserad och en stor anledning till att H&M länga sponsrat svenska hästlandslagen.

Ali Ghodsi växte upp i förorten Bagarmossen. Foto: privat

34. Ali Ghodsi 15,1 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD

Den iranfödde svensken gör succé i Silicon Valley. Hans dataanalysbolag Databricks rider AI-vågen och enligt den senaste bekräftade ägarlistan äger VD Ghodsi mellan 5 och 6% – men det var innan bland annat Capital One Partners stoppade in ytterligare $500 miljoner i september till en värdering om $43 miljarder. Bara OpenAI är högre värderat i AI-världen. Ghodsi, som kom till Sverige som femåring, växte upp i bland annat Bagarmossen, Stockholm. ”Det var socialbidrag och hela skiten. Jag minns tydligt utanförskapet, det var vi och dom,” har Ghodsi sagt i en intervju med Afv. Ghodsi, som doktorerat vid KTH, är även adjungerad professor vid UC Berkley.

Markus “Notch” Persson, skapare av spelet Minecraft. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

35. Markus Persson 14,0 miljarder kronor – UPP

Markus “Notch” Persson levde jetsetliv under några år efter att han sålde sitt Minecraft till Microsoft under 2014 men gör inte mycket väsen av sig numera. På X har han hintat om att han hittat tillbaka till kärleken till att koda spel, men det har vi hört förut.

Harry Klagsbrun. Foto: Securitas

36. Harry Klagsbrun 12,9 miljarder kronor – TILLBAKA PÅ LISTAN 

Den tidige EQT:aren surfar tillsammans med en medlem av startettan, Caspar Callerström, in på listan i år igen, båda uppburna av bolagets börskursuppgång ifjol. En uppgång som även lyft in kollegorna Lennart Blecher och Per Franzén i dollarmiljardärklubben för första gången. Alla fyra är fortfarande partners på EQT, med Franzén och Blecher på ledande uppdrag. En smolk i de gyllene gossarnas bägare ifjol var Skatteverkets hårdare linje mot riskkapitalisters vinstdelning. Myndigheten valde EQT som ett av sina första mål, och utdömde hundratals miljoner i eftertaxering mot bolagets partners.

36. Thomas Sandell 12,9 miljarder kronor- OFÖRÄNDRAD

Den svenska hedgefondmiljardären på Wall Street har stängt ner sin fond, Castlerigg, och förvaltar nu enbart sin egen förmögenhet. Flera av hans prestigefastigheter i staterna, mest noterbart en mega-villa i Hamptons, har varit till salu under en lång tid utan att hitta en köpare.

Caspar Callerström, Conni Jonsson och Gustav Segerberg, EQT.

38. Caspar Callerström 11,8 miljarder kronor – TILLBAKA PÅ LISTAN

Medlem av EQT:s guldgäng (se Klagsbrun ovan)

Jonas, Mathias och Peter Kamprad.

38. Jonas Kamprad 11,8 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
38. Mathias Kamprad 11,8 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
38. Peter Kamprad 11,8 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD

Bröderna Kamprad äger inget av IKEA, men deras förmögenhet är tydligt kopplat till möbeljätten som deras far grundade och sen satte bakom lås och bom via avancerade skatteupplägg och stiftelser. De äger en tredjedel var av banken Ikano, men har även till exempel en madrasstillverkare i portföljen. Där största kunden såklart är IKEA.

42. Lennart Blecher 10,8 miljarder kronor – NY

Medlem av EQT:s guldgäng (se Klagsbrun ovan)

Per Franzén, Head of Private Capital Europe & North America på EQT. Foto: Pressbild/EQT

42. Per Franzén 10,8 miljarder kronor – NY

Ännu en medlem av EQT:s guldgäng som tagit sig över barriären till dollarmiljardärsklubben (se Klagsbrun ovan)

Och där var det slut på svenska dollarmiljardärer! Eftersom Forbes ribba med dagens växelkurs hamnar på 10,8 miljarder svenska kronor.

SÅ HAR VI RÄKNAT

Sedan 1987 har amerikanska affärstidningen Forbes årligen publicerat en lista över världens rikaste personer. Sedan 2022 räknar Affärsvärlden på miljardärer i de nordiska länderna.

I uppskattningarna ingår alla typer av tillgångar. Vi har räknat på publika och privata bolag, men också inkluderat fastigheter, båtar, flygplan, konst- och bilsamlingar. Om de är belånade har vi dragit av skulderna.

I noterade bolag har vi räknat innehav mot aktiekursen den 8 mars. Vi har också räknat på likvida medel, som innefattar bland annat historiska utdelningar efter skatt.

Alla miljardärer har kontaktats och givits möjlighet att ge kommentarer rörande deras förmögenheter. Vid uppskattningar av vissa innehav, som till exempel skogsfastigheter och konstsamlingar, har vi även konsulterat experter för att få bättre underlag till uppskattningarna.

Urvalet av personer utgår från medborgarskap, inte folkbokföring. Innehav och kapital i stiftelser är inte medräknade, vilket är anledningen till att en person som Roger Akelius saknas på den här listan.

Läs också: Världens rikaste är rikare än någonsin – Taylor Swift ny dollarmiljardär

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET