Hela listan: Sveriges lönsammaste banker – storbankerna utklassade

Avanza toppar listan som Sveriges mest lönsamma bank under 2022 – Klarna återfinns i botten av listan efter fjolårets rekordförlust. SEB sticker ut som den mest lönsamma storbanken – men det är nischbankerna som utmärker sig, visar en undersökning från analysföretaget Westnova. "Även 2023 har förutsättningar att bli ett bra år för bank", säger VD Henrik Molenius till Afv.
Hela listan: Sveriges lönsammaste banker – storbankerna utklassade - Avanza lönsam bank
Avanza är Sveriges mest lönsamma bank 2022. Klarna i botten av listan.

Avanza var Sveriges mest lönsamma bank 2022 – och nischbanker är klart mer lönsamma än storbankerna. Det visar en genomgång av analysföretaget Westnova. Av de nio mest lönsamma bankerna är sju nischbanker.

Avanza rasar – men behåller första platsen

Avanza har toppat listan i tre år i rad. Nischbankens lönsamhet – mätt som avkastning på eget kapital – var 2021 52%. Under 2022 försämrades dock lönsamheten till 34,5%.

”De fortsätter att upprätthålla en hög lönsamhet, och har fortsatt gynnats av affärsklimatet, även om det inte var lika starkt som 2021. Avanza har verkligen lyckats med digitalisering och framför allt skalbarhet. När Avanza har ökat affärerna har det blivit mycket kvar på sista raden – det är ju precis det som är skalbarhet”, säger Henrik Molenius, VD på Westnova, till Affärsvärlden.

Efter Avanza hamnade börskollegan Nordnet med 27% avkastning på eget kapital, på tredjeplats hittas nischbanken TF Bank som avkastade 21,5% på det egna kapitalet förra året. Endast 4 av 87 banker gjorde förlust 2022.

SEB LÖNSAMMASTE STORBANK

Storbankerna visade som grupp oförändrad lönsamhet 2022 jämfört med 2021 – trots högre vinster.

De tre svenska storbankerna, SEB, Handelsbanken och Swedbank, levererade högre resultat 2022 främst på grund av det högre ränteläget. Storbankstrion ökade vinsten med 8% i snitt under 2022, däremot ökade kapitalet i samma takt. Storbankerna avkastade 12,6% på det egna kapitalet (12,7%).

Bästa storbank var SEB med 13,6% lönsamhet. SEB var även den 9:e mest lönsamma banken (plats 10 2021).

SEB:s resultat landade på närmare 27 miljarder kronor förra året. Vinstmarginalen var 41,8%. 2022 blev ett bra år för storbanken och dess VD Johan Torgeby blev utsedd av Affärsvärlden till Årets Ledare under året. Även 2023 har potential att bli ett bra år för SEB och de andra storbankerna, menar Henrik Molenius.

”Lönsamheten i miljarder och avkastning på eget kapital förbättrades ytterligare för storbankerna under Q1 2023, så 2023 har förutsättningar att bli ett bra år för bank. Min upplevelse är att bankerna varit konservativa under senare år och prioriterat låg risk, kassaflöden och goda panter”, säger han om den svenska storbankstrion.

KLARNA I BOTTEN

Sämst lönsamhet bland de svenska bankerna hade Klarna. Betalningslösningsbolaget låg även i botten under 2021. Klarnas lönsamhet landade mätt som avkastning på eget kapital på -66,5% för 2022. Bolaget gjorde en förlust på -10,4 miljarder kronor under helåret, en försämring mot -7,1 miljard 2021.

Under första kvartalet 2023 halverade dock Klarna sin förlust. Nu satsar Klarna på att vända om till vinst under andra halvåret. Andra banker som gick dåligt lönsamhetsmässigt var familjen Kamprads Ikano Bank (-3,4%) och alternativa JAK Medlemsbank (-10,9%). Ikano och JAK har haft svaga resultat under flera år.

Största förlusten genom tiderna

Klarnas förlust sticker dock ut och 2022 var det den enda banken som förlorade pengar i miljardklassen. Om man bortser från Riksbanken:

“Om Klarna Banks förlust på 10,2 miljarder sticker ut bland 87 svenska banker, så är Riksbankens förlust ännu lite större. Med -80,7 miljarder är Riksbankens förlust under 2022 inte bara den enskilt största svenska förlusten genom tiderna, utan är också större än årets resultat (+80,6 miljarder) för Sveriges alla 87 banker!”, säger Henrik Molenius.

Om du vill se hur de noterade stor- och nischbankerna gått på börsen i år hittar du alltid det på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF