Hela listan: Sveriges superrika – här är alla dollarmiljardärer

Det finns 39 dollarmiljardärer i Sverige. Affärsvärlden listar nu landets rikaste personer - från Stefan Persson i topp till Sven Hagströmer på 39:e plats.
Hela listan: Sveriges superrika – här är alla dollarmiljardärer - afv-listamiljardarer

NY LISTA FÖR 2024: Här är Sveriges rikaste personer

 

Stefan Persson toppar listan över svenska dollarmiljardärer. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

1. Stefan Persson – 16,2 miljarder dollar (-1,4 miljarder sedan 2022)

Klädjätten H&M:s tidigare VD och styrelseordförande fortsätter toppa listan som den rikaste i Norden. I år har han fortsatt att köpa aktier i bolaget som grundades av pappa Erling. Fortsätter Persson-familjen att köpa aktier i den här takten kan de avnotera bolaget från börsen inom några år.

Melker Schörling var tidigare styrelseordförande i Securitas. Bilden är från 2006.
Foto: Mark Earthy/Scanpix

2. Melker Schörling med familj – 9,8 miljarder dollar (-0,6)

Under det senaste året har familjen Schörling sett flera köplägen i sina innehav. 8,5 miljoner aktier köptes i Securitas och ägandet i Assa Abloy utökades också med drygt 85 000 aktier. 

Antonia Ax:son Johnsson. Foto: Lövsta Stuteri

3. Antonia Ax:son Johnson med familj – 9,2 miljarder dollar (+2)

Efter 34 års ägande blev det dags att sälja varuhuskedjan Åhléns. Familjen Ax:sson Johnson är i en omfattande process att flytta hem stora tillgångar från Luxemburg till Sverige. 

Finn Rausing bak till vänster och Jörn Rausing till höger i samband med begravningen av deras far Gad Rausing i Lund år 2000. Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX

4. Finn Rausing – 8,9 miljarder dollar (-0,9)

Sitter i styrelsen för Tetra Laval tillsammans med sina syskon Jörn och Kirsten. Finn Rausing har ett stort motorsportintresse och stöttar Alfa Romeos förare Magnus Ericsson. Under 2022 utökade han sitt ägande ibland annat Ocado Group, IFF och Sensient Technologies.  

4. Jörn Rausing – 8,9 miljarder dollar (-0,9)

Barnbarn till Tetra Paks grundare och sitter även i styrelsen för Ocado Group. Under 2022 donerade Tetra Laval, där han även är styrelsemedlem, 110 miljoner kronor till Ukraina för att stötta landets energiinfrastruktur efter att det ryska anfallskriget inletts.  

Kirsten Rausing år 1993. Foto: Scanpix

4. Kirsten Rausing – 8,9 miljarder dollar (-0,9)

Äger den sista tredjedelen av Tetra Laval. Kirsten är en stor hästälskare och i oktober förra året vann hennes häst Alpinista den prestigefulla galopptävlingen Prix de l’Arc de Triomphe.  

Frederik Paulsen får medalj av rysslands president Vladimir Putin år 2008 i samband med en avtackning för genomförd expedition till Arktis. Foto: AP /Sergei Ilnitsky

7. Frederik Paulsen – 7,1 miljarder dollar (+0,6)

Tog över sin pappas läkemedelsbolag Ferring 1983 och sedan dess har utvecklingen varit spikrak uppåt. Frederik Paulsen gillar extrema äventyr och äger bland annat en flygplats vid Nordpolen och ett whiskydestilleri. 

Carl Bennet, industriman och dollarmiljardär,
Foto: Tomas Oneborg/TT

8. Carl Bennet – 6,4 miljarder dollar (-1,9)

Storägaren i Lifco, Getinge, Arjo och Elanders passade ifjol på att sälja 51% av sitt investmentbolag Health Invest som förvaltar ett kapital på 1,3 miljarder kronor.  

Greve Gustaf Douglas. Bilden är beskuren. Foto: Erik Simander/TT

9. Gustaf Douglas – 6,2 miljarder dollar (-2)

Latours grundare är inte bara industrialist. Han äger även runt 36 700 hektar skog vars värde nu uppgår till drygt 3,6 miljarder kronor. Det har gått bättre i skogen, än på börsen. 

Fredrik Lundberg, storägare i Industrivärden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

10. Fredrik Lundberg – 5,7 miljarder dollar (-0,3)

En man som rör i många av svenska näringslivets smarrigaste grytor. Med utgångspunkt i egna Lundbergföretagen innehar han andelar och styrelseuppdrag i bland annat Industrivärden, Holmen, Hufvudstaden och Skanska.  

Torbjörn Törnqvist.
Foto: Joakim Goksör /TT

11. Torbjörn Törnqvist – 4 miljarder dollar (+2,2)

Oljekonglomeraten Törnqvist hade ett toppenår i fjol. Ingen på listan har ökat sin förmögenhet mer. När ryska anfallskriget mot Ukraina drog igång stack oljepriset iväg och hans tradingbolag Gunvor kunde rapportera en rekordvinst för första halvåret 2022.

Bertil Hult, grundare av utbildnings- och språkreseföretaget EF Education. Foto: Fredrik Sandberg/TT

12. Bertil Hult – 3,1 miljarder dollar (+1,1)

Språkresebolaget EF:s grundare toppade sin förmögenhet år 2019 på 6 miljarder dollar. EF har även agerat officiell språkskola för sju olympiska spel. 

Collector insider Balder
Erik Selin, VD för Balder. Foto: Tobias Ohls

13. Erik Selin – 3 miljarder dollar (-1,9)

Grundade fastighetsbolaget Balder år 2005 och är fortfarande dess VD. Fjolåret kantades av en nyemission på 1,8 miljarder kronor för att lösa ut hybridobligationer, men också rättegången i Collector-härvan, en bank som ägs till 41% av Balder. 

Martin Lorentzon, IT-entreprenör och medgrundare till Tradedoubler och Spotify.
Foto: Janerik Henriksson/TT

14. Martin Lorentzon – 2,9 miljarder dollar (0)

Den mindre kända Spotify-grundaren passade ifjol på att tanka ytterligare drygt 500 000 aktier i musikströmningstjänsten för 53 miljoner dollar. 

Dan Sten Olsson. Foto: LarsPehrson/TT

15. Dan Sten Olsson – 2,7 miljarder dollar (0)

Fyrtio år som VD för Stena har inte fått Olsson-familjens starke man att slå av på takten. Ett generöst år för Dan som skänkte bort sina majoritetsinnehav i Stena Metall och investmentbolaget Stena Sessan till son William och dotter Selma. En vinstlott för barnen när omsättningen dubblades till 43,5 miljarder kronor under året.  

16. Eric Douglas – 2,6 miljarder dollar (0,9)

Yngste Latour-sonen gav bort 166 000 aktier i Latour till sin fru Die i november 2021, enligt Fi:s insynsregister. Han sitter även med i Fagerhults styrelse.  

Carl Douglas i samband med en bärgning på Östersjön 2003. Foto: Jack Mikrut/SCANPIX

16. Carl Douglas – 2,6 miljarder dollar (-0,9)

Äldste sonen till Gustaf Douglas lämnade sitt styrelseuppdrag i Securitas förrförra året men sitter alltjämt kvar som vice styrelseordförande i Assa Abloy. Vid sidan om styrelseuppdragen letar han vrak på Östersjöns botten. 

Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek.
Foto: Lars Pehrson/TT

18. Daniel Ek – 2,3 miljarder dollar (0,1)

Spotify-grundaren passade under fjolåret på att utöka sitt ägande i musikströmningstjänsten med 415 000 aktier. Han har väckt uppmärksamhet med nya hälsobolaget HJN tillsammans med Hjalmar Nilsonne, som ska fokusera på preventiv hälsa med hjälp av AI. 

Lottie Tham.

19. Lottie Tham med familj – 2,2 miljarder dollar (-0,2)

Dotter till Erling Persson, grundare av klädjätten H&M där hon äger drygt 88 miljoner aktier. Hennes egna investmentbolag, som drivs av sönerna, investerar i bland annat skog och fastigheter. 

Katarina Martinson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

20. Katarina Martinson – 2,1 miljarder dollar (0,2)

Yngre syster till Louise Lindh och arvtagerska till Lundbergföretagen. Utöver i familjeföretagets styrelse sitter hon i Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Även privat är hon en aktiv investerare, genom AI-företaget Sana Labs och investmentbolaget Fidelio. Donerade ifjol medel till en ny professur på Handelshögskolan i Stockholm, hennes alma mater. 

Louise Lindh. Foto: Janerik Henriksson/TT

21. Louise Lindh – 1,8 miljarder dollar (+0,1)

Äldsta systern i arvtagarduon till Lundbergföretagen sitter inte bara i moderbolagets styrelse utan även i Holmen och Hufvudstaden. Tillsammans med systern utsedd till Sveriges 11:e mest inflytelserika kvinnor 2022. Äger spektakulärt sommarställe på kändistät del av Ingarö. 

21. David Mindus – 1,8 miljarder dollar (-0,3)

 

Grundare och VD i fastighetsbolaget Sagax, som nu är det fastighetsbolag med högst börsvärde på Stockholmsbörsen. Under fjolåret utökade han sitt ägande med drygt 3 miljoner A-aktier.

Fredrik Österberg och Jens von Bahr. Foto: Jörgen Appelgren/Affärsvärlden

23. Fredrik Österberg – 1,6 miljarder dollar (+0,2)

Evolution-grundaren såg under förra året bra läge att utöka sitt ägande i sitt spelbolag med ytterligare drygt 31 000 aktier. 

24. Jens von Bahr – 1,5 miljarder dollar (+0,1)

Grundade Evolution tillsammans med Fredrik Österberg år 2006. Under förra året gav han bort drygt 643 000 aktier i Evolution till en okänd mottagare. 

24. Stefan Olsson – 1,5 miljarder dollar (+0,1)

Lillebror och doldis i Stena-Olsson-familjen. Katolsk präst skriven i Storbritannien som lever ett liv som globetrotter. Ogift och barnlös spelar hans testamente en avgörande roll för Stena-sfärens framtid.  

Karl-Johan Persson. Foto: Christine Olsson/TT

24. Karl-Johan Persson – 1,5 miljarder dollar (0)

Arvtagaren till H&M-imperiet fortsatte tanka aktier i familjebolaget under förra året. Drygt 10 miljoner aktier förvärvades. Karl-Johan Persson investerar ofta i mindre techbolag och förra året gick han in i HR-plattformen Hailey HR. 

Ali Ghodsi. Foto: Heidi Alletzhauser

27. Ali Ghodsi – 1,4 miljarder dollar (-0,4)

VD och medgrundare till mjukvarubolaget Databricks. Bor numera i Kalifornien och forskar på UC Berkeley.  

Jenny Lindén Urnes. Foto: Fredrik Sandberg/TT

27. Jenny Lindén Urnes – 1,4 miljarder dollar (0)

Storägare i Lindéngruppen som hon ärvde från sin far 2009, där bland annat industribolagen Höganäs AB och Beckers ingår. På fritiden är hon även hästuppfödare.  

27. Tom Persson – 1,4 miljarder dollar (-0,1)

Tredje generationen i H&M-familjen som har stor förkärlek till filmproduktion. Under förra året utökade han sitt ägande i klädjätten med drygt 10 miljoner aktier och köpte även ytterligare 6,7 miljoner aktier i Hexagon. 

Charlotte Söderström. Foto: Björn Larsson Rosvall

27. Charlotte Söderström – 1,4 miljarder dollar (-0,1)

Stefan Perssons dotter arbetar för H&M och spenderar mycket tid på sin hästgård utanför Båstad i Skåne. Utökade också sitt ägande i H&M och Hexagon under fjolåret. 

Conni Jonsson. Foto: Pressbild.

31. Conni Jonsson – 1,3 miljarder dollar (-0,2)

Frontfiguren för riskkapitalbolaget EQT fortsatte se sina tillgångar växa. I slutet av 2021 köpte han en majoritetsandel av det Göteborgsbaserade vätgasbolaget REH2. 

Markus “Notch” Persson, skapare av spelet Minecraft. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

32. Markus Persson – 1,2 miljarder dollar (-0,3)

Minecraft-skaparen lever fortfarande gott på försäljningen av sitt dataspelsbolag Mojang till Microsoft år 2014. Under 2022 gjorde Notch en utdelning från sitt holdingbolag på 350 miljoner kronor. 

Thomas Sandell

32. Thomas Sandell – 1,2 miljarder dollar (-0,1)

Tuffa år för tidigare hedgefond-stjärnan sedan han förlorade mot amerikanska myndigheterna och fick betala 105 miljoner dollar i förlikning för skattebedrägeri. Ser dessutom ut att ha misslyckats med att sälja en paradvåning på Manhattan och ett ofärdigt hus på Long Island, som dessutom dras med en stämning av grannarna. 

Thomas von Koch. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

32. Thomas von Koch – 1,2 miljarder dollar (-0,3)

Under 2022 strösslade EQT-toppen med köpordrar till Bactiguard där han även är styrelseordförande. Ytterligare 487 000 aktier i kateterbolaget köptes under fjolåret av Thomas von Koch som numera är bosatt i Hongkong. 

Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad.

35. Peter Kamprad – 1,1 miljarder dollar (0)

Äldste sonen till Ingvar Kamprad drev möbeljättens verksamhet i Belgien i tolv år. Äger tillsammans med sina bröder Ikano Group, som bedriver bankverksamhet och äger fastigheter liksom shoppingcenter i Asien. 

35. Jonas Kamprad – 1,1 miljarder dollar (0)

Mellanbrodern i Kampradfamiljen äger Ikano Group där han även är styrelseordförande.  

35. Mathias Kamprad – 1,1 miljarder dollar (0)

Den yngste i syskonskaran som också är ägare till Ikano Group. Sitter även i styrelsen för Inter Ikea Holding.  

Embracers vd Lars Wingefors
Embracers VD Lars Wingefors.
Foto: Jessica Gow / TT

35. Lars Wingefors – 1,1 miljarder dollar (-0,6)

Gaming-bolaget Embracers grundare såg aktiekursen studsa som en jojo på börsen under 2022. I juni i fjol köpte en saudisk fond 8% av Embracer och i december flyttade bolaget in på large cap-listan. 

Sven Hagströmer.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

39. Sven Hagströmer – 1 miljard dollar (-0,2)

Entreprenör och finansman som grundade Creades och Avanza. Medgrundare till stiftelsen AllBright som bevakar jämställdhetsutvecklingen i näringslivet. 

Så har vi räknat

Sedan 1987 har amerikanska Forbes årligen publicerat en lista över världens rikaste personer. Sedan i fjol räknar Affärsvärlden på miljardärer i de nordiska länderna. I uppskattningarna ingår alla typer av tillgångar. Vi har räknat på publika och privata bolag, men också inkluderat fastigheter, båtar, flygplan, konst- och bilsamlingar. Om de är belånade har vi dragit av skulderna.

I noterade bolag har vi räknat innehav mot aktiekursen vid ett av Forbes utsatt datum i början av mars. Vi har också räknat på likvida medel, som innefattar bland annat historiska utdelningar efter skatt.

Alla miljardärer har kontaktats och givits möjlighet att ge kommentarer rörande deras förmögenheter. Vid uppskattningar av vissa innehav, som till exempel skogsfastigheter och konstsamlingar, har vi även konsulterat experter för att få bättre underlag till uppskattningarna. Urvalet av personer utgår från medborgarskap, inte folkbokföring. Innehav och kapital i stiftelser är inte medräknade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold