Hela listan: aktierna som vänder nästa år?
Att investera i börsens "dogs", aktier som gått dåligt, är en beprövad placeringsstrategi. Affärsvärlden.se har listan på årets byrackor på aktiemarknaden.
“Dogs” är Wall Streetsk finansjargong för aktier som ingen annan vill ta i – bortglömda och som typiskt sett haft en bedrövlig kursutveckling och därmed behäftats med en låg värdering. Men aktier som gått dåligt ett år har ofta en tendens att gå desto bättre året efter. Bottenfiske kan alltså löna sig. I slutet av året har en del förvaltare också en tendens att slänga ut de sämsta aktierna för att rensa i portföljen och då kan köptillfällen uppstå.
Hittills i år har Stockholmsbörsen stigit med närmare 23 procent. Men en lång rad aktier har inte hängt med uppåt och kan alltså vara en “dog” på väg att kvickna till. Affärsvärlden har listan.
Bland storbolagen hittar vi här bland annat det Fredrik Lundberg-kontrollerade Cardo som gått riktigt dåligt. En utrensning i ledningen tidigare i år och en förestående renodling av bolaget är saker som skulle kunna bidra till en vändning. Skogsföretaget SCA har varit en surdeg en längre tid och där sätter börsen nu sitt hopp till ett omfattande sparprogram som vd Jan Åström dragit igång.
Ny ledning är också snart på plats i Assa Abloy, ex-chefen Bo Dankis exit har fått aktien att klättra några kronor till i princip plus minus noll för året. Ny chef är Atlas Copco-veteranen Johan Molin. En ny vd brukar betyda nya tag och en vändpunkt för en aktie som gått kräftgång i flera år.
I Teliasonera är det bland annat bakslag i Turkiet och Ryssland som ligger bakom kursnedgången, medan själva rörelsen gick oväntat bra tredje kvartalet. För aktien talar också en välfylld kassa.
Bland Attract 40-företagen tillhör bland annat skogsbolaget Billerud till sorgebarnen efter upprepade vinstvarningar. Samma sak gäller för branschkollegan Rottneros. Medieföretaget Observer har svårt att nå upp till sina tillväxt – och marginalmål vilket placerat aktien i kylan. Även här väntas en ny vd tillkännages inom en snar framtid. Bemanningsföretaget Proffice har brottats med förluster en längre tid liksom säkerhetsföretaget Cashguard.
Båda bolagen har i år genomfört strukturåtgärder som ska vända utvecklingen. När det gäller Proffice finns också tecken på en konjunkturvändning i branschen.
Stenbecks investmentbolag Kinnevik har haft en svag kursutveckling som delvis förklaras av att finansbolaget Invik delades ut nyligen, men även rensat för det är värdeutvecklingen i år medioker, främst på grund av att Tele2 gått trögt. Tele2:s rapport för tredje kvartalet var dock oväntat stark.
Bland de mindre bolagen på O-listan är Rune Anderssons Doro, som kämpar mot prispress, dollarkursen och svag försäljning en rysare.
Bioteknikbolagen Medivir och Maxim finns också bland förlorarna. Medivir har haft svårt att få fram några inkomstbringande produkter trots massiva forskningssatsningar och många projekt i klinisk fas. Bolaget har pekats ut som uppköpskandidat.
It-bolaget Sectra tappade tidigare i år sin viktigaste kund i Philips, vilket fick aktien att störtdyka.
Komponenttillverkaren Note, som gick börsen häromåret, har levererat en rad dåliga rapporter vilket placerat aktien i frysboxen. Även Note har en ny vd i Arne Forslund som tillträdde så sent som den 1 november.
Stockholmsbörsens “dogs”
A-listan
Aktie Procent sedan årsskiftet
Cardo -14,96
Sardus -12,74
Höganäs B -5,88
SCA B -4,41
Assa Abloy B -0,88
TeliaSonera -0,85
Attract 40
Procent sedan årsskiftet
CashGuard B -28,39
Billerud -24,05
Observer -18,29
Proffice B -14,20
Kinnevik B -13,43
Rottneros -13,25
Pricer B -10,65
Axfood -6,67
O-listan övriga
Aktie Procent
Doro A -52,73
Maxim -46,81
Medivir B -46,34
Technology Nexus -44,77
Academedia B -40,41
Fingerprint B -38,35
Viking Telecom AB -33,84
Sectra B -30,25
NOTE -28,81 5
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.