Miljardärer
Hela listan: Sveriges rikaste 2025

1. Stefan Persson 188,1 miljarder kronor – UPP
När andra familjebolags-miljardärer diversifierar över åren, fortsätter H&M-magnaten att köpa tillbaka aktier i företaget som grundades av hans pappa Erling. Efter ett större köp i februari uppgår familjens ägande till 62,9% av kapitalet, vilket eldar på spekulationerna om att de återkommande shoppingrundorna kommer att utmynna i en avnotering.

Sedan förra året har Stefan Persson lagt cirka 20 miljarder kronor till pengahögen. H&M:s aktiekurs har tappat över 10%. Men det har mer än kompenserats av att fastighetsvärdena i Ramsbury Property nära nog dubblats, till följd av lägre avkastningskrav under sjunkande räntor.
Ur ett globalt perspektiv framstår Sveriges miljardärsetta som en stor fisk i den lilla svenska dammen, men allt mindre i världshaven. På världslistan återfinns han först på plats 109 och är värd mindre än 6% av Elon Musks 342 miljarder dollar. Noterbart är att han är 99 platser efter största konkurrenten Zaras ägare Amancio Ortegas, som är god för 103 miljarder dollar.
2. Antonia Ax:son Johnson & familj 121,4 miljarder kronor – UPP
Totalt sett har Axel Johnson-familjen haft ett bra år. Värdetillväxten uppgår till 14%, trots en negativ utveckling av aktiekursen i Axfood och en halvering av värdet i Dustin. Det är tack vare en uppvärdering av de onoterade innehaven AxSol, Novax och Martin & Servera, som familjens överhuvud Antonia Ax:son Johnson, tillika Sveriges rikaste kvinna, har blivit mer förmögen.

Antonia Ax:son Johnson har fyra barn tillsammans med greven och ex-maken Nils Mörner. Dottern Caroline Berg, som i februari i år blev VD för gruppen, förväntas bli nästa generations matriark och familjeöverhuvud. I familjen finns ett starkt patos för ESG-frågor, som man jobbar hårt med i verksamheterna.
3. Martin Lorentzon 115,3 miljarder kronor – UPP
Här har vi listans raket. Sedan ifjol har Spotifys medgrundare seglat upp från plats 11 och 63,5 miljarder kronor till medaljplats och en nästan dubblad förmögenhet. Det är inte oväntat musiktjänstens aktiekurs som står för lejonparten av den enorma ökningen. Under kursrallyt förra året passade Lorentzon på att sälja aktier för cirka 5,6 miljarder kronor.

Utöver med Spotify, arbetar 56-åringen även på att växa sin aktivistfond Cervantes Capital, som startade för fyra år sedan. Portföljen består till 100% av medelstora nordiska bolag, och var initialt Lorentzons privata investeringslåda. Sedan en kort tid tillbaka tar han även in andra investerare.
4. Finn Rausing 108,2 miljarder kronor – UPP
4. Jörn Rausing 108,2 miljarder kronor – UPP
4. Kirsten Rausing 108,2 miljarder kronor – UPP
Det senaste året har inneburit ett rejält lyft förmögenhetsmässigt även för Tetra Pak-arvingarna, som lägger 30 miljarder till sin pengahög. Syskonen äger en tredjedel var av bolaget, som omsätter 170 miljarder kronor och har mer än 34 000 anställda världen över.
Marknadsledande Tetra Pak är fortfarande dragloket i förmögenheten. Men syskonen har även ett starkt grepp om tvåan i branschen, SIG Combibloc, där de är näst största ägare. Sedan en tid tillbaka visar de också intresse för smak- och doftbranschen, där de har betydande innehav i International Flavors & Fragrances och Givaudan; två ledande globala aktörer.
7. Carl Bennet 107,2 miljarder kronor – UPP
Ännu ett starkt börsår för Lifco har växt avknoppnings- och serieförvärarexperten Carl Bennets förmögenhet ytterligare. Det faktum att Getinge och Elanders backat, drunknar i huvudinnehavet Lifcos 28% höga uppgång på ett år. Börsportföljen består av 20 innehav, som årligen tickar in nära en miljard kronor i utdelningar.
Några större affärer har inte gjorts i år av industrimannen, som i framtiden planerar att låta sitt imperium styras av svärsonen Dan Frohm.
8. Fredrik Lundberg 80,9 miljarder kronor – NER
Vid sidan av vissa fastighetsvärden, består Lundbergs portfölj nästan uteslutande av noterade svenska tillgångar. Hans inflytande sträcker sig via ägarbolaget Lundbergföretagen till klassiska sfärbolag som Holmen, Industrivärden, Handelsbanken, Sandvik, Hufvudstaden och Husqvarna. Efter ett kanonår 2023, där förmögenheten ökade 40%, har det gått trögare i år, med en svag minskning.
Industrimagnaten fortsätter att köpa flitigt i sina befintliga innehav – särskilt när de går svagt. Och trots firandet av sin 75-årsdag ser Lundberg inte ut att vara på väg att släppa sitt imperium till de affärsaktiva döttrarna (se nedan). Han är fortfarande styrelseordförande för Industrivärden, Holmen och Hufvudstaden.
9. Daniel Ek 78,9 miljarder kronor – UPP
Liksom Martin Lorentzon (plats 3), har denne Spotify-medgrundare klättrat i listan genom bolagets börsframgångar. Förra året var Ek på 15:e plats och kapitalet bara dryga hälften av i år.

Utöver Spotifyaktierna, som utgör över 85% av förmögenheten, har han två små lådor vid sidan av – Antheia Investments och Andula. Tanken är att de ska delfinansiera europeiska startups och “moonshot”-projekt, det vill säga satsningar som är så ambitiösa att de kan förändra samhället i grunden.
Hittills har han främst investerat i hälsobolag. Däribland Neko Health som erbjuder helkroppsskanningar och nyligen värderades till 18 miljarder kronor. I mars köpte Antheia även en större andel i industrikoncernen Teqnion.
10. Carl Douglas 72,8 miljarder kronor – UPP
11. Eric Douglas 70,8 miljarder kronor – UPP
Efter Gustaf Douglas bortgång i maj 2023 ärvde sönerna Carl och Eric stora delar av familjens skogsbolag och Latour-aktier. De senare har upplevt en angenäm uppgång under året, medan fastighetsportföljen minskat något i värde. Syskonen har under det gångna året gjort en del justeringar i den aktieportfölj de äger utanför Latour, som de ärvde av sin far. Vid sidan av de tidigare stora innehaven som Investor och Lundbergsföretagen, har de även satt egen prägel genom investeringar i tidigare kursraketer som Fortnox, Mips och New Wave.
12. Frederik Paulsen 61,7 miljarder kronor – NER
Läkemedelsföretagaren och äventyraren Paulsens förmögenhet har krympt 16% sedan ifjol. Tappet förklaras av ett lägre uppskattat värde på privatägda Ferring Pharmaceuticals, bolaget som hans tyske pappa grundade innan han flydde till Sverige under nazitiden. Paulsens äventyr, utöver de företagsekonomiska, inkluderar ett besök på botten av Marianergraven med miniubåt. Han var också först i världen att besöka jordens åtta poler och äger även Nordpolens enda flygplats.
13. Sofia Högberg Schörling 57,7 miljarder kronor – UPP
13. Märta Schörling Andreen 57,7 miljarder kronor – UPP
Sveriges rikaste systrar gjorde entré på listan ifjol efter Melker Schörlings bortgång i december 2023. Hans två döttrar umgås i samma kretsar som kungabarnen, kontrollerar flera Large cap-bolag och sitter på tunga styrelseposter.

En blygsam uppgång sedan ifjol beror på ett lyft i huvudinnehavet Hexagon, samt kursuppgångar i AAK och Assa Abloy. Hexpol och Nibe hör däremot till systrarnas portföljbesvikelser 2024. Bland deras onoterade innehav finns en post i Anticimex där de är näst största ägare efter EQT.
15. Roger Samuelsson 41,5 miljarder kronor – UPP
Även Samuelsson klev in på listan först ifjol, när hans förmögenhet i Schweiz kunde kartläggas. Hans skapelse SHL Group, med huvudkontor i alplandet, är världsledande inom autoinjektionsprodukter. Sedan två decennier är grundaren bofast i Taiwan, men besöker gärna bland annat Bydalen i svenska fjällen.

Skatteverket är dock inte överens med Samuelsson om hans boendeort och har i flera omgångar upptaxerat honom med stora belopp. Mer uppmärksamhet än företagsbygget sörjer hans köp av den avlidne Microsoft-grundaren Paul Allens tidigare båt, 126 meter långa Octopus, med plats för två helikoptrar och en ubåt.
15. Erik Selin 41,5 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
Göteborgaren och fastighetskungen Erik Selin har aldrig sålt en enda aktie i sitt Balder, som han grundade 2005. Med 74 miljarder kronor i börsvärde för det en jämn kamp med David Mindus bolag Sagax om titeln som landets största börsnoterade aktör i branschen. Selin äger dock en bredare portfölj, där Bonesupport och Norion Bank är största innehav. Men det senare har inte kommit utan huvudvärk.
I rollen som bankens ordförande har Selin stämt konkursdrabbade Oscar Engelbert och den kontroversielle norske finansmannen Christen Ager-Hanssen för bland annat utpressning och ärekränkning. På en annan flank har medarbetare på Norion tjänat stora pengar på bankuppdrag, som de utfört via ett privat bolag. Till det kommer misstankar från Finansinspektionen om penningtvätt. Samt en rad andra intressekonflikter och ovanliga upplägg inom Selin-sfären. Som ett steg i att städa upp i förhållandena kungjorde Balder nyligen att man delar ut hela sitt 44%-iga innehav i Norion Bank till aktieägarna.
17. Torbjörn Törnqvist 40,5 miljarder – NER

Oljetradern Törnqvists Schweiz-bolag Gunvor tog en rejäl vinstsmäll ifjol, som resulterat i en betydligt lägre värdering av hans bolag. 4,6 mdr USD i Ebit sjönk till 0,9 miljarder. Det slår direkt mot Törnqvists förmögenhet, som i princip helt består av hans 85% stora ägande i Gunvor.
18. Dan Sten Olsson 31,4 miljarder kronor – UPP
Stena-patriarken sitter fortfarande kvar som VD för hjärtat i sfären, Stena AB. Men han har skänkt sina andelar i både investmentbolaget Stena Sessan och snabbväxande återvinningsbolaget Stena Metall till barnen.
Sfärens satsningar på den gröna omställningen har lett till bakslag. Dotterbolaget Stena Recycling, som var affärspartner och 2%-ig ägare i Northvolt, blev på grund av konkursen tvungen att säga upp 60 anställda. Under året har Olsson också minskat ägandet i vindkraft, eftersom han “inte tror på affärsmodellen i sin nuvarande form”.
19. Ali Ghodsi 27,3 miljarder kronor – UPP
Den Iranfödde svensken fortsätter sitt segertåg i Silicon Valley och tar ett rejält kliv upp från plats 34. Hans dataanalysbolag Databricks rider AI-vågen med en värdering idag som gör det till ett av de mest värdefulla privata teknikbolagen globalt.

I december 2024 avslutades en rekordstor finansieringsrunda på 10 miljarder dollar, som ökade värderingen från 43 miljarder dollar 2023 till 62 miljarder dollar. En IPO har länge väntats av branschen, och kort efter rekordfinansieringen sa Ghodsi att det kan hända “tidigast 2025”. Men börsen är inget måste – intresset för kapitalrundan var dubbelt så stort som det man tog in.
Ghodsi kom till Sverige som femåring och växte upp i bland annat Bagarmossen, Stockholm. ”Det var socialbidrag och hela skiten. Jag minns tydligt utanförskapet, det var vi och dom”, har Ghodsi sagt i en intervju med Afv. Ghodsi, som doktorerat vid KTH, är även adjungerad professor vid UC Berkeley.
20. Bertil Hult 26,3 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
Språkresejätten EF, grundat och fortfarande helägt av Bertil Hult, fick en kraftig smäll i pandemin och har inte helt återfått sin gamla glans. En försäljning av den kinesiska verksamheten har gjorts för att täcka hål, enligt Afv:s beräkningar. Hult har fyra söner, varav två är aktiva i ledningen av EF. Familjen har under året köpt ett av Sveriges mest anrika väverier Märta Måås Fjetterström, i Båstad. Det finns en lokal anknytning genom att Bertil och barnen håller till på Bjärehalvön under somrarna.
20. Lottie Tham & familj 26,3 miljarder kronor – UPP
H&M-arvingen Lottie Tham har under året ökat sin förmögenhet något. Bror Stefan Persson fortsätter att dammsuga marknaden på H&M-aktier och frågan vi ställde ifjol har bara blivit ännu mer aktuell: Hur skulle Lottie agera om brorsan köper ut bolaget från börsen? Behåller hon sin andel om 5,4% eller inte?
22. Katarina Martinson 23,3 miljarder kronor – NER
23. Louise Lindh 22,3 miljarder kronor – NER

Döttrarna till Fredrik Lundberg (plats 8), äger vardera 15% i familjeimperiet och är starkt engagerade i verksamheterna. Utöver familjeföretagets styrelse sitter Katarina även i styrelserna för Industrivärden, Husqvarna och Indutrade, där hon är ordförande. Privat investerar hon i AI-företaget Sana Labs och Fidelio. Även syster Louise sitter i familjeföretagets styrelse, samt i Holmen, Hufvudstaden och sedan 2024 även i Handelsbanken.
23. Elisabeth Douglas 22,3 miljarder kronor – UPP
Greve Gustaf Douglas hustru klev in på listan ifjol efter makens bortgång i maj 2023. Hennes förmögenhet består av aktier i investmentbolaget Latour, som det senaste året haft en svagt positiv utveckling. Sönerna Carl och Eric Douglas fick ärva större delen av familjens Latour-innehav, liksom ägandet i ägarbolaget Boxholms Skogar. I testamentet från Gustaf Douglas framkommer också att relationen med delar av övriga släkten var annat än god: “Det är vår vilja att Gustafs bror Philip Douglas och hans bröstarvingar inte ska komma ifråga att ta arv efter oss” står det i bouppdelningen.
25. Stefan Olsson 21,2 miljarder kronor – UPP
Stena-arvingen Stefan är Dan Stens och Madeleines Olsson Erikssons yngre bror. Stefan är känd som en globetrotter och teolog, som utan egna barn är en joker i sfärens succession. I vems händer Stefans 24,5% i rederiet Stena AB och 50% i investmentbolaget Stena Sessan hamnar, kommer så småningom att avgöra maktförhållandena i konglomeratet.
26. Conni Jonsson 19,2 miljarder kronor – NER

Mannen som grundade världens tredje största private equity-bolag EQT tillsammans med Wallenbergarna, vilar inte på lagrarna. Med investmentbolaget Qarlbo bygger han ett parallellt imperium med nya och gamla affärsmodeller inom biologisk mångfald, energi, underhållning, fastigheter och turism. Bland annat ligger Jonsson bakom ABBA-muséet, avatar-showen Voyage i London och en semesterdestination i toscanska Porto Ercole. Nyligen stängde Pophouse Entertainment, som ägs av Qarlbo tillsammans med Björn Ulvaeus, den största premiärfonden för ett riskkapitalbolag på ett årtionde. Summan var 1,2 miljarder EUR som ska användas för investeringar i musik, bland annat rättigheter. Namnet Pophouse Fund I talar för att det inte är slut där.
27. Jenny Lindén Urnes 17,2 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
Lindén Urnes pappa köpte 1985, under sin tid som vice VD för AB Volvo, upp aktier i det då börsnoterade AB Wilh. Beckers. Familjen äger fortfarande industrifärgtillverkaren, och adderade 2013 halva ägandet av metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Jenny Lindén Urnes är ledamot i fotbollslaget Helsingborgs IF och gjorde förra året en donation till Lunds universitet för inrättandet av en professur i estetik och affärskreativitet. Den heter Ulf G Lindén Professorship efter hennes far.
27. David Mindus 17,2 miljarder kronor – NER
Den medialt tillbakadragne fastighetsmogulen David Mindus sitter lugnt i båten med sitt Sagax, utan att dra på sig skandaler som vissa andra kungar i branschen. Hans förmögenhet ligger i princip helt i Sagax, vars börskurs sjunkit och därmed drar ner värdet. Aktien handlas dock fortsatt till en hög substanspremie på runt 80%.
27. Karl-Johan Persson 17,2 miljarder kronor – UPP

Tredje generationens H&M-arvinge har över 85% av sin förmögenhet i klädbolaget, som farfar Erling Persson grundade en gång i tiden. Övriga innehav ligger främst i nya, onoterade bolag som Mindler, Lysa och Epishine. Karl-Johan är en känd sportfantast och har även investerat i den svenska sportagenturen WeSport.
30. Tom Persson 16,2 miljarder kronor – UPP
Liksom i syskonens förmögenheter, bärs Toms upp av H&M-aktier, med en liten sidoportfölj innehållande svenska klassiker som Investor, Sandvik och Atlas Copco. Han har ett känt medieintresse, och var med sitt investmentbolag Co_Made drivande bakom bildandet av CoStudios, som kombinerar film-, TV- och podcastproduktion. Gruppen har bland annat förvärvat rättigheterna till “Lilla Spöket Laban”, och tänker fokusera på nordisk kultur och IP.
30. Charlotte Söderström 16,2 miljarder kronor – UPP

H&M-grundarens tredje barnbarn Charlotte Söderström följer brödernas utveckling svagt uppåt. Likt många på den här listan är hon hästintresserad och har varit instrumentell i H&M:s långa sponsring av de svenska hästlandslagen. Hon driver ett stuteri tillsammans med sin mamma och har flera framgångsrika tävlingshästar. En av dem är H&M All In, som pensionerats efter ett OS-silver med Peder Fredricson på ryggen.
32. Thomas von Koch 15,2 miljarder kronor – NER
Medan två EQT-kollegor, Harry Klagsbrun och Lennart Blecher, halkat av årets lista, ligger medgrundaren och tidigare VD:n Thomas von Kochs förmögenhet säkert över miljarddollarstrecket. Han har även substantiella engagemang utanför EQT. Främst i medtechbolaget Bactiguard där han är styrelseordförande och äger 24%, och i greentech-bolaget Cavotec, där han äger 20% och Bures Patrik Tigerschiöld är ordförande.
33. Markus Persson 13,2 miljarder kronor – NER
Markus “Notch” Persson levde jetsetliv under några år efter att han sålde sitt Minecraft till Microsoft under 2014, men gör inte mycket väsen av sig numera. I media har han upprepat hintat om att han arbetar på en “andlig uppföljare” till succéspelet. 2024 betalade han ut en miljard kronor till sig själv i utdelning – måhända för att finansiera en ny spel-hit? Inom ramen för en ny studio, Bitshift Entertainment, är känt att han arbetar på en annan typ av spel, som involverar grottutforskare och strider.
33. Per Sandberg 13,2 miljarder kronor – NY
Nykomling på listan är Per Sandberg, storägare i läkemedelsbolaget Camurus, som utvecklar behandlingar för opioidberoende, och vars aktie stigit 500% över fem år. Han ärvde sitt ägande från pappa Gunnar Sandberg, som var med och grundade Camurus 1991. Sandberg Development är hans investeringsbolag, som inkluderar företaget Aimpoint, skapat kring Arne Ekstrands uppfinning 1974 av det så kallade rödpunktsiktet för skjutvapen. Ekstrands prototyp baserades på en tom toapappersrulle, men Gunnar Sandberg tog ändå projektet vidare. Sandberg har tre syskon, alla utköpta från Sandberg Development. Per Sandberg äger idag bolaget tillsammans med sina tre söner.
33. Fredrik Österberg 13,2 miljarder kronor – NER
I takt med Evolutions aktieras på 35% under ett år, har Fredrik Österbergs och medgrundaren Jens von Bahrs förmögenheter förlorat i lika stor omfattning. Barndomsvännerna från Bromma grundade bolaget 2002. Utanför kasino-bolaget äger Österberg bara en i sammanhanget mindre portfölj av onoterade innehav, bland annat SVEA Renewable och Optise. Österberg är fortfarande aktiv i Evos styrelse.
36. Sven Hagströmer 12,1 miljarder kronor – COMEBACK

Sven Hagströmer tar sig efter en tids frånvaro in på listan igen, uppburen i ungefär lika delar av sitt majoritetsägande i investmentbolaget Creades och 10% ägande i Avanza. Båda bolagens börskurser har gått starkt de senaste 12 månaderna. Bland onoterade innehav i portföljen är AI-bolaget Sana Labs det största. Bredvid affärerna är Sven Hagströmer en passionerad bokälskare, och bygger kontinuerligt vidare på en redan värdefull samling. Han startade även bokförlaget Fri Tanke tillsammans med Christer Sturmark och Björn Ulvaeus.
36. Karl Hedin 12,1 miljarder kronor – NY
Skogsmannen Karl Hedin är nykomling på listan och ägare till AB Karl Hedin, en svensk träkoncern som specialiserar sig på sågverk, byggmaterial och skogsbruk. Företaget grundades av hans farfar redan 1937 och har utvecklats till en av Sveriges ledande aktörer inom skogsindustrin. Hedin har varit en frispråkig debattör om skogsbruk och är känd för sin kritik mot svenska myndigheters politik kring skogsägande och viltförvaltning.
I mars 2025 meddelade Karl Hedin att han vill sälja koncernens sågverk och emballageindustri som en del av sin pensionering. En betydande del av förmögenheten utgörs av en aktieportfölj där de största innehaven är Investor, Industrivärden och Volvo.
36. Victor Jacobsson 12,1 miljarder kronor – COMEBACK

Som medgrundare till Klarna har Victor Jacobssons förmögenhet åkt berg-och-dalbana i takt med bolagets tvära värderingskast. 2023 föll han och Sebastian Siemiatkowski av listan när Klarnas värdering slaktades. Inför börsintroduktionen nu i april, där bolaget siktar på en värdering på över 15 miljarder dollar, lyfter Jacobssons 7,7% stora ägarandel in honom igen.
36. Thomas Sandell 12,1 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD

Den svenska hedgefondmiljardären på Wall Street har stängt ner sin fond, Castlerigg, och förvaltar nu enbart sin egen förmögenhet. Flera av hans prestigefastigheter i staterna, mest noterbart en mega-villa i Hamptons, har varit till salu under en lång tid utan att hitta en köpare.
36. Jens von Bahr 12,1 miljarder kronor – NER
Liksom medgrundaren Fredrik Österberg, har von Bahr sett sin förmögenhet krympa i takt med Evolutions börsras. Vännerna grundade bolaget 2002 efter att von Bahr sagt upp sig från jobbet som områdeschef på Sri Lanka för det svenska multilevel-marketingbolaget Oriflame. Han var VD för Evolution fram till 2016 och är idag styrelseordförande.
41. Per Franzén 11,1 miljarder kronor – UPP
Per Franzén klev in på listan ifjol och lär bygga vidare på sin EQT-baserade förmögenhet genom sin nyliga utnämning till VD för private equity-bolaget. Han tillhör en grupp av fyra grundare och tidiga anställda som håller sig kvar på dollarlistan.
41. Jonas Kamprad 11,1 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
41. Mathias Kamprad 11,1 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
41. Peter Kamprad 11,1 miljarder kronor – OFÖRÄNDRAD
Bröderna Kamprad äger inget av IKEA, men deras förmögenhet är tydligt kopplad till möbeljätten, som deras far grundade och sen satte bakom lås och bom via avancerade skatteupplägg och stiftelser. De äger en tredjedel var av banken Ikano, men har även till exempel en madrasstillverkare i portföljen. Där största kunden är såklart IKEA.
45. Caspar Callerström 10,1 miljarder kronor – NER
Caspar Callerström är den siste av EQT-männen, som kvalificerade sig för årets lista. Bolaget har dock hjälpt fler än de fyra till stora förmögenheter. Strax utanför finns Harry Klagsbrun och Lennart Blecher, och under dem en ytterligare en grupp partners som ansamlat enorma värden i utdelning, aktievärden och carried interest. Det senare är något som Skatteverket på sistone sett på med oblida ögon, och belagt med stora kvarskatter. Dock stundar en lagstiftning till riskkapitalisternas fördel.
SÅ HAR VI RÄKNAT
Sedan 1987 har amerikanska affärstidningen Forbes årligen publicerat en lista över världens rikaste personer. Sedan 2022 räknar Affärsvärlden på miljardärer i de nordiska länderna.
I uppskattningarna ingår alla typer av tillgångar. Vi har räknat på publika och privata bolag, men också inkluderat fastigheter, båtar, flygplan, konst- och bilsamlingar. Om de är belånade har vi dragit av skulderna.
I noterade bolag har vi räknat innehav mot aktiekursen den 8 mars. Vi har också räknat på likvida medel, som innefattar bland annat historiska utdelningar efter skatt.
Miljardärerna har kontaktats och givits möjlighet att ge kommentarer rörande deras förmögenheter. Vid uppskattningar av vissa innehav, som till exempel skogsfastigheter och konstsamlingar, har vi även konsulterat experter för att få bättre underlag till uppskattningarna.
Urvalet av personer utgår från medborgarskap, inte folkbokföring. Innehav och kapital i stiftelser är inte medräknade, vilket är anledningen till att en person som Roger Akelius saknas på den här listan.
LÄS ÄVEN:
De är rikast i världen – 15 spränger $100-miljardersvallen
Karl Hedin vill sälja livsverket – så mycket kan han få
Stuvar om i 140-miljardersportföljen – familjen Douglas plockar in omtalade kursraketer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.