Heikensten flaggar för fler räntehöjningar

Förste vice riksbankschef Lars Heikensten, utpekad som ny riksbankschef, uppger att fler räntehöjningar är på gång. Men när nästa höjning kommer beror på kraften i konjunkturuppgången, hävdar han.

Frågan som alla vill ha svar på är om Lars Heikensten blir näste riksbankschef. Men själv gör han inget för att lätta på dimmorna kring sin eventuella kandidatur.

– Det är en fråga som ligger Riksbankens fullmäktige att hantera. Jag har inga kommentarer över huvud taget i den här frågan, annat än om fullmäktige någon gång skulle komma att fråga mig, säger förste vice riksbankschef Lars Heikensten.

Det var i förrgår som förrgår som nuvarande riksbankschef, Urban Bäckström, oväntat meddelade att han vill lämna sitt uppdrag vid årsskiftet. Därmed avgår han två år innan hans förordnande går ut.

Heikensten vill hellre prata om den inflationsproblematik som han bedömer som ”lite oroande”. Bland de frågor som han avböjer att svara på är undersökningsföretaget Prosperas enkät bland företag och penningmarknadens aktörer som visar på oförändrade inflationsförväntningar. Även Europeiska centralbankens, ECB:s, konvergensrapport, som pekar på att det finns risk för att löneökningarna i Sverige kan driva på inflationen, avstår Heikensten från att kommentera.

När det gäller uppgifterna för den person som blir ny riksbankschef ser han det som ett möjligt scenario att dennes arbetsuppgifter kan komma att domineras av en anslutning till EMU.

– När och om den frågan aktualiseras ställer det krav på en del förändringar av Riksbanken. Vi vet ju att i en sådan situation kommer inte penningpolitiken att bestämmas i Sverige utan vi är del i en större valutaunion. Å andra sidan blir det andra områden som kommer att ta mer kraft och energi. Hela utvecklingen på den finansiella marknaden och integrationen där en sådan fråga, säger Lars Heikensten.

Han uppger att han fick beskedet om Bäckströms avgång ”ett litet tag innan” det blev officiellt.

– Jag vill inte gå in på exakt när, säger Heikensten.

Enligt honom var det ”genuint oväntat” när beskedet kom.

– Men någon gång har jag väl tänkt tanken, säger han.

Om Riksbanksfullmäktige väntar till efter riksdagsvalet i höst med att utse Urban Bäckströms efterträdare så kan det inte uteslutas att det uppstår någon form av vacuum i Riksbankens organisation. Men detta måste vägas mot de demokratiska aspekterna som kan finnas med att vänta, hävdar Heikensten.

Gällande den internationella konjunkturen har tecknen på en uppgång bekräftats sedan inflationsrapporten för två månader sedan, uppger han.

Därmed talar det mesta för en för en försiktigt uppgång i konjunkturen i år och en ganska god tillväxt nästa år, enligt förste vice riksbankschefen.

Heikensten uppger i ett skriftligt meddelande att det finns ”anledning att räkna med att ytterligare höjningar av styrräntan kan komma att behövas”. Dock är takten beroende på ”den information som inkommer och av hur denna tolkas”, påpekar han.

Robert Sennerdal

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.