Hedgefondförvaltarens bästa case just nu: ”Är short gamblingbolag”

Hedgefondförvaltaren Per Johansson kortar Evolution och funderar på förändringar i Elekta. "Ofta känns det väldigt dåligt när man är i de här bolagen till en början", säger Origos fondförvaltare om några av favoritbolagen till Affärsvärlden.
Hedgefondförvaltarens bästa case just nu: ”Är short gamblingbolag” - Per_johansson
Per Johansson kortar Evolution men gillar Raysearch. Foto: Origo Fonder, Evolution, Raysearch

Efter flera uppköp och sammanslagningar på den svenska fondmarknaden ser Origo Fonder sig som ett av få oberoende fondbolag i Norden. Samtidigt har stora jättar som norska oljefonden fått upp ögonen för förvaltningsteamet.

I början av mars blev det känt att Origo fått mandat att förvalta pengar åt Norges bank.

“Vi har möjligheten att skräddarsy diskretionära mandat för väldigt stora kunder. Det är en trend som är väldigt stor i utlandet men som inte har kommit till Sverige riktigt”, säger Origo-förvaltaren och delägaren Per Johansson till Affärsvärlden.

Per Johansson, Origo
Per Johansson ritar upp flödesschemat för Origos investeringar. Foto: Nike Mekibes

En möjlighet som behövs när institutioner vill investera mycket kapital i små fonder.

I grunden är det som Oljefonden får väldigt likt Origos fonder: Aktiefonden Seleqt och hedgefonden Quest.

Kontentan blir att det är fyra personer som sköter fonderna och verkligen kan innehaven.

“Jag tror att de ser att vi är en lite mer eklektisk samling av folk”, säger Per Johansson.

Strategin: Förändring

Origo växer snabbt. För ett år sedan hade bolaget 500 Mkr under förvaltning och två anställda. Idag är den totala förvaltningen i firman på dryga 2,3 mdr kr och antal anställda har utökats till fem.

Treårsplanen, som kommunicerades i samband med att Johansson anslöt i slutet av sommaren, är 888: Åtta anställda, åtta specialkompetenser och åtta miljarder under förvaltning.

Origo Seleqt

Förvaltare: Per Johansson och Stefan Roos

Förvaltat kapital: 1,76 Mkr

Avgift: 1,79%

Största innehav:
Elekta B
Freetrailer
RaySearch Laboratories B
Swedish Orphan Biovitrum
Vaisala A

ORIGO QUEST

Förvaltare: Per Johansson och Stefan Roos

Förvaltat kapital: 337 Mkr

Avgift: 1,57% (prestationsbaserad avgift)

Största innehav:
Freetrailer
DIOS 104GB
Swedish Orphan Biovitrum
RaySearch Laboratories B
Spar Nord Bank

2024 var Origo quest tredje bästa hedgefonden i årliga rankningen BarclayHedge.

Så, vad är strategin?

“I vår fond gillar vi bra bolag när de är lågt värderade och i förändring. Vi kallar det värde, kvalitet och förändring. Och förändring tror vi är ett väldigt viktigt ord. Och filosofi.”

Ni skulle till exempel inte äga Atlas Copco?

“Jo, kanske när Atlas Copco är under förändring och om det varit ett mid cap. Men vi skulle inte köpa ett fullvärderat Indutrade som handlas till 30 gånger vinsten och om de levererar så växer de 10% och gör samma sak”, säger Per Johansson.

Problemen i bolagen kan till exempel vara cykliska eller handla om stora investeringar som inte syns i försäljningen än.

“När man får rätt i de bolagen så brukar de både växa vinsten, ha en stark balansräkning och värderingen går upp över tid. Då får man mer än 10% i avkastning.”

Origo Seleqt steg 25% förra året. Quest var upp 15%.

“Det ska man vara ganska stolt över. Ibland går det bra, ibland går det dåligt. Men om det kan vara bra över rullande 3- och 5-årsperioder så är det är ett bra jobb.”

Fler ändringar i Elekta?

“Värderingen är låg och vi tycker att det är i grunden ett bra bolag med bra produkter och en stark marknadsposition.”

Så summerar Per Johansson ett av fondens större innehav: Medicinteknikbolaget Elekta.

Aktien har haft det tufft sedan pandemi-toppen.

“Bolaget har haft lite otur med marknaderna till exempel i Kina, sen har man säkert satt sig i vissa problem själv med dålig exekvering.”

Elekta har investerat kraftigt i produktutveckling och i mjukvara men det har inte gett avtryck i försäljningssiffrorna. I slutet av februari fick VD Gustaf Salford sparken.

en man i kostym framför en stor röntgenmaskin
Gustaf Salford slutade som VD för Elekta i mars. Foto: Elekta

Q3-siffrorna var en besvikelse och styrelsen ansåg att nytt ledarskap behövdes. Fokus skulle ligga på att förbättra lönsamheten och stärka tillväxten.

“Ofta känns det väldigt dåligt när man är i de här bolagen till en början. Och ofta får man liksom några fejkade starter på aktien.”

Per Johansson tror inte att resultaträkningen kommer slå runt de första kvartalen de nya produkterna säljs.

“Det gäller att vara långsiktig och uthållig. I både min och Stefan Roos långa historik är det som blivit bäst över tid ofta när du vågar köpa tanken när det är på pappret. Kalla det realistic imagination. Det är en ganska bra risk-reward. Och så spelar det ut lite så som du trodde.”

I samma sektor lyfter Johansson fram Raysearch. Fondens tredje största innehav och en av Origos bästa investeringar förra året. Aktien har rusat 122% på ett år.

“Jag ska inte säga att läget i Raysearch för 1,5 år sedan var likadant som i Elekta, men det var i ungefär samma kategori.”

Då var utvecklingskostnaderna höga, topline hade inte accelererat och marginalerna var lägre.

Raysearch VD Johan Löf.

“Man litade inte riktigt på det management sa om framtiden. Man tänkte att det fanns en governance-problem och att ledningen inte tänkte på aktieägarna eller marginalerna.”

Sen dess har Raysearch som bekant bevisat sig. Även om aktien fick sig en törn när VD och grundaren Johan Löf sålde två miljoner B-aktier, motsvarande 5,8% av kapitalet den 18 mars.

Tillbaka till Elekta så tycker Per Johansson att det kan vara bra med nytt ledarskap när bolaget går in i nästa fas. Men han ställer sig frågan om fler förändringar kan vara på sin plats.

“Det kanske sammanfaller med att man ska göra om styrelsen på något sätt. En ny VD nu, då kanske man ska ha en ny ordförande också.”

“Underskattar intjäningsförmågan”

I december flyttade Carasent, som utvecklar journalsystem och andra IT-lösningar för vårdkliniker, från Oslo Børs till Stockholmsbörsen.

Ett väldigt intressant case enligt Johansson.

“Bolaget har handlat på väldigt låg EV/Sales-värdering och de har haft en jättestökig historik, men de har ömsat skinn.”

Johansson tror marknaden fastnar för mycket i vad bolaget har för tillväxt, men att fokus snarare borde vara på bolagets marginal på medellång sikt.

“Vi tror att marknaden underskattar vad man har för intjäningsförmåga i det här bolaget långsiktigt.”

För ett knappt år sedan la EG Norge AS ett kontanterbjudande på Carasent om 20 NOK per aktie, som inte rekommenderades av styrelsen och sedan drogs tillbaka.

Idag handlas aktien återigen runt 20 kr. Per Johansson tycker budet från PE-bolaget bekräftar att Carasent gjort ett bra jobb på att vara marknadsledande i sin nisch.

“Bolagets långsiktiga marginal är missförstådd. Och så har man 20% av marknadsvärdet i en nettokassa och hundratals miljoner i tax loss carry-forwards. Tillsammans tycker vi det betingar ett ganska betydligt värde, som marknaden inte ger något värde idag då man är fokuserat på omstruktureringen.”

“Kan inte vara outright bullish”

I början av året trodde Origo att den ekonomiska aktiviteten i Norden skulle bli mer synkroniserad. Framförallt spådde de att försäljningen av sällanköpsvaror skulle börja ta fart igen.

Men, nu har centralbanker behövt hantera en inflation som återigen stiger samt en amerikansk president som både hotar med och implementerar tullar.

“Folk är osäkra, politiken är osäker. Är det så i Sverige också? Till viss del tror jag att det har blivit marginellt sämre. Men om man följer cashflow och liknande för konsumenten så är det på väg att bli dramatiskt mycket bättre.”

Men tror du verkligen det? Går man ut på stan så är det ju ändå lite tommare i butikerna.

“Jag tror att du till viss del har rätt. Man kan inte vara outright bullish. Men vi tror att man kommer från så pass dåliga nivåer att det är en viss förbättring. För tre månader sedan kanske man trodde förbättringen skulle vara ännu större.”

Förvaltaren säger att det är möjligt att vändningen är lite försenad men att värderingen snarare reflekterar att det kommer vara dåligt.

“Vi är försiktigt optimistiska.”

Per Johansson tror på bolag som har stor Sverige-exponering. I fonden finns bland annat BiliaNew Wave och danska Matas, som via Kicks har stor exponering i Sverige.

Torsten Jansson
Investerares fokus borde vara New Waves normaliserade marginaler säger Per Johansson. På bilden profilklädesbolagets VD Torsten Jansson. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Men är New Wave lågt värderat?

“Ja, vi tycker det”, säger Johansson.

Fokus är att titta på vad New Waves marginal ska vara i ett mer normaliserat läge.

“Vi lyssnade på Torsten Jansson efter senaste rapporten och han sa att februari har inte alls varit bra.”

Samtidigt fortsätter New Wave investera för att ta marknadsandelar.

New Wave, Mkr Q4-2024 Q4-2023 Förändring
Nettoomsättning 2 827,3 2 735,9 3,3%
Rörelseresultat 462,7 518,7 -10,8%
Rörelsemarginal 16,4% 19,0%
Nettoresultat 344,4 366,4 -6,0%
Resultat per aktie, kronor 2,60 2,76 -5,8%
Kassaflöde från löpande verksamhet 545,7 753,5 -27,6%
Ordinarie årsutdelning per aktie, kronor 3,50 3,50 0,0%

Kortar gamblingbolagen

Samtidigt som Per Johansson tror konsumenten kommer tillbaka är han tveksam till gamblingbolagen.

“Vi är short gamblingbolag som har en viss konsumentaspekt i sig.”

Största kortpositionen förra året var Evolution. Även nu är Origo kort aktien.

“Var gör de egentligen sin business? Deras kunder är mycket i oreglerade länder, kanske till och med deras distributörers business är i olagliga länder… Sen har man mycket krypto-casinos som är svårt att reda ut vad det gör för slags affärer. Vi tycker inte att en sån vinst är värd lika hög vinstmultipel som ett bolag som gör business i reglerade marknader”, säger Per Johansson.

Stegra borde sponsra idrotten

Fokus ligger inte bara på fonderna, utan också på handbollsplanen. Sedan han drev hedgefonden Bodenholm sponsrar han klubben Boden Handboll och sitter i styrelsen.

Efter en rafflande avslutning på säsongen är Boden handboll tillbaka i Handbollsligan.

“Det är jättestort”, säger Johansson och skiner upp. “Vi ser att hela handbollssverige vill att Boden ska spela i högsta ligan.”

Nora Blom och Boden handboll har precis tagit klivet upp i högsta serien.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

En annan finansman som också tycker idrott är viktig är Christer Gardell som nyligen sponsrat både basket och längdskidåkare.

Till SVT sa Gardell att han hoppades att fler företag och privatpersoner med ekonomiska förutsättningar också skulle göra det.

Per Johansson håller med och säger att nästan hela näringslivet i Boden är med och stöttar idrotten.

“Tyvärr har vi ännu inte fått Stegra eller H2 Green Steel som någon större välgörare. De följer den här Northvolt-metodiken att de inte sponsrar det lokala innan de producerar. Medan vi tycker att som en stor arbetsgivare i staden så borde man supportera stadens idrott och kultur.”

Kommer Origo gå in och sponsra?
“Det hoppas jag verkligen”, säger han och fortsätter:

“Det gör vi redan indirekt. Om Origo tjänar mer pengar, tjänar jag mer pengar och sponsrar ännu mer.”

Läs mer: 

Jens Barnevik letar fynd i Asien: ”Det är sjukt billigt – men hårigt”

Norges rikaste gör som Buffett – sitter på ”krigskassor”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.