Hedgefonder: Motströms lönar sig
I början av mars, när börsen var på topp, gav Affärsvärlden vad som visade sig bli synnerligen goda råd i artikeln “Läge för Hedgefond” (nr 2/2000, sid 71). De som ansåg att börsen stod högt, men inte ville placera sina pengar i räntepapper, rekommenderades att satsa pengarna i en hedgefond. Och mycket riktigt har en stor del av hedgefonderna slagit Generalindex ordentligt i år.
Resultatbaserad avgift
En hedgefond är en fond som tar ut en resultatbaserad avgift och är bara öppen för insättningar några få gånger per år. Dessutom har de ofta minimibelopp för insättningar. Bland de tio svenskregistrerade hedgefonderna är den vanligaste miniminivån för att investera i fonderna mellan en kvarts eller en halv miljon kronor.
En hedgefond koncentrerar sig på den absoluta avkastningen. Genom att blanka aktier (eller gå kort i marknaden, som det också kallas) och använda sig av olika optionsstrategier kan en hedgefond tjäna pengar oavsett hur börsen utvecklas.
Att blanka aktier innebär att fonden lånar aktier, ofta av en storägare eller fondförvaltare, och säljer dessa vidare utan att fonden äger aktien. Tanken är sedan att köpa tillbaka aktierna när de har fallit kraftigt och lämna tillbaka aktierna till långivaren. Därmed tjänar man pengar på kursfallet. Problemet är när aktierna fortsätter stiga och fonden tvingas köpa tillbaka aktierna till ett högre pris. Då kan förlusterna i princip bli hur stora som helst. Det är detta som har hänt flera av de stora internationella hedgefonderna, exempelvis den välkända fonden Tiger Management, som lades ner i våras.
“Det viktigaste med en hedgefond är att kunna leverera bra avkastning i förhållande till risken”, säger Per Josefsson, förvaltare på Brummer & Partners hedgefond Zenit. Risken varierar bland de tio fonderna, men lägst risk har Nektar, Trevise och Banco. Avgörande för avkastningen är att förvaltaren har rätt marknadstro.
Ombytta roller
Under årets första månader gick de hedgefonder som hade mest tillväxtaktier i portföljerna bäst. Fond & Finans Rex och Sector Intrinsic hade redan efter två månader en avkastning på över 20 procent. Sedan har det gått sämre. Båda fonderna har sjunkit kraftigt och ligger efter 10 månader sist i tabellen. Fond & Finans Rex tror fortfarande på tillväxtaktier och har därför drabbats hårt av vårens och höstens kraftiga nedgång för internetaktierna.
Zenitfonden, som är störst på marknaden, hade i början av året en bra utveckling och kan efter tio månader stoltsera med den bästa avkastningen. Genom att blanka internetaktier och köpa säljoptioner i bland annat Ericsson och Skandia har Zenit kunna tjäna pengar på de senaste månadernas nedgångar. Fonden har dessutom ägt aktier i bolag med stabila kassaflöden och stora utdelningar, exempelvis Lundbergs och Swedish Match. Internetaktier
En av de nya fonderna på marknaden, Lundén Eikos, inledde året med oförändrad avkastning, men har nu seglat upp som den näst bästa fonden. Harald Lundén, som förvaltar fonden, var negativ till internetaktier under hela våren och stod fast vid sin strategi, vilket nu har lönat sig. “Det vi såg i våras var en av de värsta felallokeringarna av kapital som jag någonsin sett”, säger Lundén. Fonden äger bland annat aktier i JM Bygg och Hennes & Mauritz. Avkastningen fram till den första november är drygt 17 procent.
“I princip kommer 75 procent av avkastningen från långa positioner i aktier och resten från korta positioner, det vill säga blankning”, uppger Lundén.Resultatet för fonderna visar att vinnarna finns bland dem som tvivlade på internetaktierna. Sedan början av året har Affärsvärldens IT-index fallit med drygt 58 procent. Flera av fonderna är ändå fortsatt skeptiska till internetaktierna. Harald Lundén ser paralleller till fastighetsaktierna under 1980-talet och föredrar trygga bolag. Många fonder har också en ganska negativ nställning till börsen generellt, åtminstone på kort sikt:
“Vi har för närvarande en försiktig inställning till börsen, eftersom det finns obalanser i värderingen. Teknologisektorn som helhet är fortfarande övervärderad, även om det finns enskilda bolag som är intressanta”, säger Per Josefsson.
Marknaden växer
Börsen kommer i framtiden sannolikt inte att kunna ge den avkastning som vi blivit vana vid de senaste åren. Årets nedgång har gjort flera placerare uppmärksamma på att aktiemarknaden inte alltid går upp. Hedgefondernas flexibilitet visar att de kan vara ett bra komplement till portföljen. Därför kommer efterfrågan på dessa fonder att växa kraftigt i takt med att flera sparare får upp ögonen för dem. I USA är hedgefonderna väl etablerade och förmodligen går vi mot samma utveckling även här.
Den närmaste tiden kommer två nya fonder att lanseras på den svenska marknaden. Manticore, som till 45 procent ägs av Brummer & Partner, startar kring årsskiftet och kommer att vara inriktad mot internet, telekommunikation och media. Det nya fondbolaget Cicero Fonder lanserar inom kort sin fond Cicero Hedge. Minsta insättning i fonden är 100.000 kronor, vilket innebär att denna fond blir öppen för en bredare kategori av sparare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.