Hedgefonder missade börsuppgången
Majoriteten av de svenska hedgefonderna har gått betydligt bättre än börsen i år men efter vändningen på börsen i september har fonderna inte haft en lika stark utveckling.
Under oktober steg index på Stockhomsbörsen samtidigt som många hedgefonder backade och den utvecklingen ser ut att ha hållt i sig under november. Det visar en sammanställning från tidningen Sparöversikt. De 26 svenska och utländska hedgefonder som ingår i underlaget steg i genomsnitt 1,1 procent fram till den 22 november. Under samma period ökade Veckans Affärers totalindex med 12,1 procent.
Bland bottennoteringarna återfinns Invit Rex som backade 7 procent under perioden och Silvers Lynxfond som backade med 6 procent. SEBs hedgefond gick upp med 1,1 procent. Handelsbankens nystartade fond ger inget utslag i undersökningen. Bäst gick det för IT- och telekominriktade Sector Intrinsic, som efter ett kraftigt fall tidigare i år återhämtat sig något efter börsuppgången. Fonden steg med 13,9 procent, vilket därmed är andra månaden på raken med en ökning över 13 procent.
I undersökningen ingår inte Brummer & Partners Zenit-fond samt den IT- och telekominriktade fonden Manticore som båda backade under oktober. Månadssiffrorna för Zenit och Manticore släpps senare under veckan.
Den relativt nystartade svenska hedgefonden Tanglin presenterade resultatet för hela november månad på måndagen. Uppgången var 4,9 procent vilket ska jämföras med att Stockholmsbörsen steg 11,8 procent under hela november. Under oktober steg Tanglin med 5,7 procent.
”Man kan uttrycka sig generellt att det är svårt att träffa vändningar i marknaden. Vi är väldigt nöjda med att ha haft positiv avkastning både i september och oktober”, säger Ante Nilsson VD på Tanglin.
Fonden har hittills i år stigit med närmare 30 procent att jämföras med börsnedgången på omkring 20 procent under samma period.
Hedgefonder arbetar ofta med så kallade blankningsaffärer för att minska riskerna eller göra vinster på en förväntad nedgång. De senaste veckorna har statistiken över utlåningen av aktier på Stockholmsbörsen visat att blankningsaffärerna ökat kraftigt. Ante Nilsson säger dock att detta inte enbart ska ses som att hedgefonderna har en negativ inställning till börsen just nu.
”Om man köper en aktie så måste man sälja en annan. Det innebär inte att man är negativ till börsen, det är bara en inriktning. I och med att hedgefondpopluationen har ökat kraftigt det sista året och många har marknadsneutralitet som inriktning så behöver det inte vara ett tecken på att börsen ska gå vidare ner”, säger Ante Nilsson om den ökade blankningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.