Hedgefond satsar på nedgång – blankningen i Nibe når nya rekordnivåer

Ett par dagar efter Nibes kvartalsrapport ligger blankningen nu på rekordhöga nivåer i den pressade aktien. Detta efter att en amerikansk hedgefond tagit en kort position värd 600 Mkr.
Gerteric Lindquist, VD på Nibe.
Gerteric Lindquist, VD på Nibe. Foto: Jonas Ljungdahl/BILDBYRÅN

Nibes rapport slog förväntningarna och VD Gerteric Lindquist gav positiva lovord om framtiden för värmepumpsmarknaden. På rapportdagen i förra veckan steg aktien över 15% men avslutade fredagshandeln med en uppgång på knappt 1%. Aktien står i skrivande stund några procent högre än innan rapporten såg dagens ljus.

Det kan dock vara för tidigt att ropa faran över – om man ska tro blankarna.

Dagen innan kvartalsrapporten var 9,9% av kapitalet i Nibe kortat. Några dagar efteråt har den siffran ökat till rekordhöga 10,8%.

Enligt Holdings har en ny, publik blankare dykt upp i form av den amerikanska hedgefonden Point72 Europe. Fonden förvaltar över 35 miljarder dollar, enligt bolagets hemsida. Hedgefonden har tagit en kort position om 0,6% av kapitalet i Nibe – en post värd drygt 600 Mkr. Blankningspositionen togs samma dag som rapporten kom, den 16 augusti.

I en intervju med Afv inför rapporten sade Paretos analytiker, Anders Roslund, att “blankarna har fel – och det har de ju ofta”. Värt att notera är att Pareto har köprekommendation på Nibe.

Nordeas Nibe-analytiker Carl Ragnerstam, som också har köprekommendation på värmepumpsbolaget, konstaterade då att han känner sig “ganska lugn” över det faktum att blankningen ökat i Nibe.

“Hedgefonderna är förstås väldigt pålästa. Men de har gått fel många gånger tidigare. Jag lägger ingen större vikt på faktumet att blankningarna ökar”, sade han till Afv.

Under fredagsförmiddagen var värmepumpsbolagets aktie upp 0,4% och kostade drygt 49 kr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.