Hedge är hett
Senaste placeringstrenden är hedgefonder. Sedan 1996 har tio svenska hedgefonder startats. Förra året tillkom tre hedgefonder och i år blir minst två till, Brummers Manticore och Handelsbankens hedgefond. Även Föreningssparbanken har uttryckt en avsikt att hoppa på tåget, men utan närmare tidsangivelse.
Men hedgefonder har egentligen inte så mycket gemensamt annat än att de har prestationsbaserade avgifter och friare placeringsregler än vanliga aktiefonder. Bland annat får de blanka aktier, vilket gör att de kan tjäna pengar även i en fallande marknad.
”Skälet till att avkastningen är så olika är att de flesta hedgefonder har olika strategier och risknivå. Vårt mål har varit att ge ett par procents jämn stabil avkastning varje år oavsett börsutvecklingen”, säger Hans Löfgreen, förvaltare på Banco Hedge.
Totalt förvaltar hedgefonderna runt 16 miljarder idag, men storleken varierar enormt. Den minsta är H&Q Strategi som bara förvaltar 4,6 Mkr, störst är Brummers Zenit med drygt tio miljarder i potten. Brummer förvaltar även Nektar, som har ett insatt kapital på 1,7 miljarder.
Och storleken räknas, för det ser ut att finnas ett visst samband mellan framgång och det förvaltade kapitalets storlek. Den kritiska massan ser ut att ligga på ett par hundra Mkr.
Zenit och Nektar, som är störst, är överlägsna vinnare 2000. Tvåan Banco Hedge, med 370 Mkr i förvaltat kapital, hade en avkastning på 15,4 procent efter avgifter. Av de fyra fonder som hade negativ utveckling förra året var det bara en, Catella, som var riktigt stor, med en miljard i förvaltning.
De övriga tre, H&Q, Invit Rex och Sector Strategi är alla relativt små, 4,6 till 50 Mkr. De sämsta, Rex och Sector, är dessutom mycket små aktörer som bara har enstaka fonder.
Vissa bedömare anser att hedgefondernas storhetstid är förbi så fort aktiekurserna vänder upp igen därför att det blir svårare för dem att slå börsindex då.
”Det beror ju på om man har blankning som en del av sin strategi, vi är sparsamma med det. Vår strategi är inriktad på svenska bolag med god utvecklingspotential och fundamentalt låg värdering. Vi arbetar mycket med bolag där man kan vända utvecklingen”, säger Henrik Strömbom, förvaltare på Catella.
I Sverige har det skrivits mycket om utländska hedgefonder med mycket hög risk, som George Soros kraschade Tiger och Quantum. Men många hedgefonder arbetar med låg risk där poängen är att man minskar risken i sin placeringsportfölj. Exempelvis Catella har en hög andel av kapitalet i likvida medel.
”Jag ser en stark tillväxt för hedgefonder där förvaltarna är aktiva och kan ta betalt för sitt arbete. Utvecklingen går mot att aktörerna på finansmarknaden antingen satsar på den typen av produkter eller också på indexprodukter där priset pressas”, säger Henrik Strömbom.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.