Haussen som kom av sig

Årets inledande minirally på Stockholms-börsen blev kortvarigt. Bland de bolag som har mest att ge finns Cardo.

Efter en inledande uppgång på tre till fyra procent står Affärsvärldens generalindex i skrivande stund på minus 2,5 procent hittills i år. Nedgången har, precis som uppgången för någon vecka sedan, letts av Ericssonaktien. Det är svårt att se någon riktigt bra förklaring till att Ericsson nu backar, men en tänkbar orsak är att stora placerare säljer aktien inför rapporten som presenteras i slutet av januari. Att Ericsson kommer att visa ett positivt kassaflöde är förvisso hedervärt, men rörelsens problem är inte på långa vägar över och dessutom går det bara att sälja huvudkontoret en gång.

Cardo bromsar inte

Bättre har det gått för verkstadsbolaget Cardo som inlett året med en uppgång på nästan 10 procent. Cardo var ett av få verkstadsföretag som inte steg under fjolåret. Handeln med Cardoaktier är blygsam på börsen och huvudägaren Fredrik Lundberg skrämmer som vanligt bort alla andra aktieägare.

Det är synd eftersom Skåneföretaget har alla förutsättningar att bli en av årets börsvinnare. Häromveckan köpte Cardo en industriportstillverkare i Storbritannien. Affären kommer, om än marginellt, att höja Cardos vinst redan i år. Förvärvet medförde förvisso en ganska betydande goodwillpost, men med tanke på att balansräkningen i övrigt är i gott skick är det av mindre betydelse för Cardo. Om konjunkturen vänder uppåt och bolaget lyckas hitta fler dörrtillverkare kan Cardo mycket väl bli en av årets bästa verkstadsaktier.

Även fondkommissionärsfirman Carnegie har fått en god start på börsåret. Den starka börsuppgången och den kraftiga omsättningsökningen på börsen sedan aktiekurserna vände uppåt i september borde betyda att mäklarfirmorna har tjänat bra med pengar under fjärde kvartalet i fjol. Carnegieaktien har redan stigit med över 100 procent sedan bottennivån och ligger nu 15 procent över teckningskursen. Är det nu dags för aktien att vända nedåt igen?

Kanske. Utförsäljningarna från personalen, som är stora ägare i firman, lär pressa aktien de närmaste åren, men om omsättningen fortsätter att vara hög på Stockholmsbörsen framstår aktien inte som särskilt dyr. En förväntad vinst på lite mer än en miljard kronor ger ett p/e-tal på 11. Lärdomen av de noterade mäklarfirmorna är ändå att kurssvängningarna är stora och att år med fantastisk vinst snabbt förbyts till förlust.

Carnegie är för övrigt ett av de företag som är snabbast ut med bokslutskommunikén. Än snabbare är förstås de amerikanska bolagen som redan ett par veckor efter att nyårsraketerna har brunnit upp presenterar sina resultatsiffror. Men kan hysa en stilla undran om kvaliteten på de siffror som presenteras. I Sverige är investmentbolaget Öresund tidigt ute med sin rapport som kommer på måndagen den 21 januari, tätt följd av Allgon, Orc Software och telekomgiganten Nokia. Fredagen den 25 januari är en viktig dag på börsen. Då lämnar Ericsson sin rapport.

Leif Johanssons likar har slutat

Snart är det femårsjubileum för den stora styrelserockaden i svenskt näringsliv, signerad Anders Scharp. Av den ursprungliga konstruktionen finns inte mycket kvar.

I fredags tackade Atlas Copcos koncernchef Giulio Mazzalupi för sig efter lång och trogen tjänst. Michael Treschow lämnade Electrolux strax före jul medan Leif Johansson på Volvo fortfarande hänger kvar. Det senare kan tyckas litet märkligt eftersom Volvo under de senaste fem åren har varit den solklart sämsta aktieplaceringen av de tre företagen. Aktien har bara stigit med 12 procent jämfört med 40 procent för Atlas Copco. Electrolux har samtidigt stigit med goda 85 procent.

Därmed kan konstateras att det inte är aktiekursutvecklingen som har varit vägledande i de senaste vd-förändringarna bland börsens storbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.