Harvard-studie kopplar Novo Nordisks läkemedel till risk för synnedsättning

Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks bästsäljande diabetes- och viktminskningsläkemedel Ozempic och Wegovy verkar vara förknippade med en högre risk för en sällsynt form av synnedsättning.
Novo Nordisk.
Novo Nordisk. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Detta enligt en analys av läkare vid Massachusetts Eye and Ear, ett Harvard-anslutet sjukhus. Det skriver Bloomberg News.

Patienter som tog läkemedlen för viktminskning var mer än sju gånger mer benägna att diagnostiseras med ett stroke-liknande ögontillstånd, känt som NAION, än de som tar andra klasser av läkemedel mot fetma, enligt studien av patientjournaler.
De som tog läkemedel mot diabetes löpte mer än fyra gånger mer benägna att utveckla den sällsynta sjukdomen än människor på andra typer av behandlingar, enligt de resultat som publicerades onsdag i tidskriften JAMA Ophthalmology.
Den relativt lilla studien undersökte register över Massachusetts Eye and Ear-patienter. Det låga antalet fall av ögontillståndet hos personer som tog läkemedlen – 37 mellan bådagrupper – begränsade studiens statistiska styrka.

Resultaten bevisar inte att medicinerna orsakade ögonkomplikationen och måste replikeras i större studier som involverar fler sjukhus, uppgav Harvard-forskarna och andra experter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.