Harald Mix jackpott i ljudjätten: Marshalls värdering passerar 8 miljarder

Marshall lyfter till nya höjder efter Q2-rapporten. Aktiekursen har nästan fördubblats sedan riskkapitalbolaget Altors miljardköp i ljudjätten för ett år sedan. Under måndagen passerade värderingen i gråhandeln 8 miljarder kronor.
Harald Mix jackpott i ljudjätten: Marshalls värdering passerar 8 miljarder - marshall-mix
Foto: TT och Marshall

Ljudbolaget Marshall lyfte till nya höjder i gråhandeln på måndagen efter rapporten för det andra kvartalet.

Hos Pareto handlades den onoterade aktien upp med 5,4% till 780 kronor per aktie.

Marshall ökade under kvartalet omsättningen till 1,1 miljarder kronor. En uppgång med 15% jämfört med samma kvartal i fjol. Vinsten ökade från 135 till 241 Mkr, vilket lyft rörelsemarginalen från 14 till 22%.

Jackpott för Mix

För den största ägaren, Harald Mix-grundande riskkapitalbolaget Altor, framstår investeringen som en succé. Det var för ett år sedan som Altor köpte in sig i Marshall till 415 kronor per aktie. Det innebar en värdering på knappt 4,5 miljarder kronor. Enligt uppgifter till Di var den största säljaren investeraren Tommy Jacobson.

Tommy Jacobson. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Efter måndagens lyft i gråhandeln är Marshall värderat till 8,4 miljarder kronor. För Altor, som enligt Holdings äger 33,4% av aktierna i bolaget, betyder det att aktierna idag värderas till 2,8 miljarder kronor. De köptes in för 1,5 miljarder kronor.

Lägg därtill att Marshalls aktieägare i augusti beslutade att dela ut nästan hela fjolårets vinst. Totalt fick aktieägarna dela på 400 Mkr, varav Altor omkring 130 Mkr.

Uppgifter om börsnotering

Värderingen har rusat sedan i juni när nyhetstjänsten Mergermarket rapporterade att Marshall anlitat Goldman Sachs för att utreda olika alternativ framåt. Det kunde antingen handla om en försäljning av bolaget eller en börsnotering, skrev publikationen med hänvisning till källor.

Varken Altor eller Marshall har velat kommentera uppgifterna.

Vid utgången av 2023 hade Marshall 306 aktieägare, vilket är en betydligt större aktiebok än många andra onoterade bolag samtidigt som det finns en aktiv gråhandel.

Marshalls största ägare

# Ägare Land Ägarandel
1 Altor Sverige 33,4%
2 Marshall Amplification Plc Storbritannien 24,0%
3 Telia Company AB Sverige 9,6%
4 Atalante SAS Frankrike 7,8%
5 Zenith Group Sverige 5,3%
6 Nordnet Pensionsförsäkring Sverige 1,9%
7 Leif Rahmqvist Schweiz 1,4%
8 Gunnar Surtevall Sverige 0,8%
9 Alexander Eskilsson Sverige 0,7%
10 Spankin Turns AB Sverige 0,6%
Källa: Holdings

Läs ocksåSå jobbar Mix hemliga kämpe – Svenskt Näringsliv-höjdarens många roller

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market