Progrits
Harald Mix-bolaget säljs för miljardbelopp
![Harald Mix-bolaget säljs för miljardbelopp - mix progrits](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2023/06/mix-progrits-900x600.jpg)
Harald Mix-ägda Eterna Invest har velat sälja Progrits under en tid och drog igång jakten på en ny ägare i höstas då investmentbanken Carnegie mandaterades som säljrådgivare.
Under tisdagen kom beskedet att nordiska riskkapitalbolaget Axcel köper Progrit.
![](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2023/06/BJL-900x600.png)
“Vi ägde tidigare det nordiska mjukvarubolaget EG som vi avyttrade för ungefär fyra år sedan. Vi har aktivt tittat efter den här typen av bolag och har lärt känna Progrits under en längre tid”, säger Björn Larsson, partner på Axcel, till Affärsvärlden.
Progrits består av 10 företag som utvecklar och levererar verksamhetskritisk programvara och informationstjänster inom logistik och transport, fordon och integrerad e-handel. Bolaget har haft tvåsiffrig tillväxt de senaste åren, vilket också lockade Axcel.
Tanken är att Progrits ska fortsätta växa båda organiskt och genom förvärv.
“Progrits har visat att de kan växa genom förvärv och varje bolag ska bidra till att göra gruppen starkare. Ett plus ett ska bli mer än två, helt enkelt. Det här kommer vi fortsätta med och vi ska växa både organiskt och med nya förvärv med fokus i Nordeuropa”, säger Björn Larsson.
Het sektor
Axcel vill inte gå ut med en köpeskilling, men med tanke på bolagets storlek och att techsektorn är het bland investerare så borde värderingen landa kring 1,5 miljard kronor, enligt Affärsvärldens beräkningar.
Progrits grundades år 2011 av Eterna Invest och har sitt huvudkontor i Göteborg. Bolaget har runt 200 anställda och cirka 5 000 nordiska och internationella kunder.
Nordiska bolaget EG såldes av Axcel till det amerikanska riskkapitalbolaget Francisco Partners år 2019. Då värderades bolaget till 3,7 miljarder danska kronor. I januari 2022 hade Franscisco Partners mandaterat Rotschild, Danske Bank, Nordea och Jefferies som rådgivare för att ta EG till börsen, men någon börsnotering har ännu inte blivit av.
Finns skydd mot nedsida
Björn Larsson tror att mjukvarubolag vara fortsatt heta på M&A-marknaden.
“Vi ser att bolag som har en svag lönsamhet och svagt kassaflöde har det svårare på kapitalmarknaden just nu. Men den typen av techbolag som vi investerar i har påverkats betydligt mindre. Tvärtom finns det ett stort intresse för den här typen av bolag just för att de kan påvisa en god tillväxt och lönsamhet. I affärsmodellen finns också ett nedsidesskydd för det är stor andel återkommande intäkter”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.