Harald Mix batteribolag kämpar för överlevnad: ”Enorma utmaningar”

Polarium går igenom ett stålbad. I fjol halverades omsättningen och förlusterna skenar till närmare en halv miljard. Nu kan avtalet med en enskild kund avgöra bolagets framtid, enligt revisorerna. "Löser vi det inte kommer vi att klara oss, men då blir det tufft", säger den nye VD:n Clas Gunneberg som delar med sig av sin krisplan – och avslöjar att bolaget för samtal med investerare.
Harald Mix batteribolag kämpar för överlevnad: ”Enorma utmaningar” - https___polarium.com_wp-content_uploads_2024_06_IMG_05361920x1080_V1 (1)
Clas Gunneberg är ny VD på Polarium sedan i juni. Foto: Polarium

Polarium har ett skakigt år bakom sig efter att batteriutmanaren tappade sin klart viktigaste kund. Den amerikanska telekomjätten Dish Network, som stod för en tredjedel av omsättningen, pausade sina beställningar i slutet av 2022.

I augusti i fjol tvingades Polarium till en räddningsemission, där större ägare som pensionsförvaltarna AMF och Alecta fick köpa in sig till en halverad värdering.

Nu har Polarium släppt sin årsredovisning för 2023 som siffersätter bolagets kris. Omsättningen närmare halverades till 1 155 Mkr i fjol jämfört med 2 222 Mkr året innan. Rörelseförlusterna ökade drastiskt från 20 Mkr till 440 Mkr.

“När man tittar på resultaten och talar med dem som varit med vittnar de om enorma utmaningar”, säger den nytillträdde VD:n Clas Gunneberg till Affärsvärlden.

“Och det är klart, om man har en försäljningsminskning på 48% får man problem”, fortsätter han.

Bruttomarginalen landade på blott 10,8%, vilket kan jämföras med 24,2% för 2022.

“När omsättningen faller snabbt så hinner man inte ställa om och vi har gjort rejäla nedskärningar för att öka marginalen”, säger Clas Gunneberg som uppger att målet är att den ska tillbaka till nivåer över 20%.

Grundaren fick sparken

Clas Gunneberg tillträdde som VD så sent som i juni efter att grundaren Stefan Jansson lämnade på dagen.

Stefan Jansson startade Polarium 2015 tillsammans med Vargas-grundarna Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz, vilket blev deras första investering. Affärsidén var att sälja batterisystem till telekomindustrin, som använder produkterna som reservkraft vid basstationer.

Verksamheten såg ut att gå som tåget fram till att kunder som Dish Network tvärnitade sina inköp.

Clas Gunneberg slutsats av krisen är att Polarium varit för bransch- och kundberoende.

“Vi har sett att man nästan helt och hållet stoppat investeringar i utbyggnader av sina nät. Det är orsaken till nedgången”, säger han och lägger till:

“Kundberoendet har också varit väldigt stort hos Polarium. Vissa av kunderna har slagit till bromsarna, vilket får jättestora konsekvenser för vår omsättning.”

Polarium säljer system för energilagring, där de försöker bredda sig mot nya branscher. Foto: Polarium

Osäkra framtidsutsikter

Krisen är dock långt ifrån över och framtidsutsikterna beskrivs som väldigt osäkra. I årsrapporten konstateras av försäljningen under 2024 “högst sannolikt kommer vara väsentligt lägre jämfört med antaganden i budget och affärsplan”.

“Det är egentligen inga större förändringar. Vi ser lite ljusningar och våra kunder pratar om att de 2025 kan komma igång med investeringar, men jag tror många väntar på räntesänkningar”, säger Clas Gunneberg och situationen.

Under 2023 fick omkring 100 anställda lämna Polarium, som i slutet av året sysselsatte 500 personer. Samtidigt har verksamheten breddats för att bli mindre beroende av enskilda telekombolag.

“Det var såklart supertufft för alla medarbetare och för de som är kvar i bolaget, men nu fokuserar vi på att bredda verksamheten och komma tillbaka till tillväxt. Långsiktigt är det superviktigt. Bolaget började rejält förra året med att komma in i två nya affärsområden”, säger Clas Gunneberg.

Det handlar dels om system för batterilagring som kan laddas när elpriset är lågt. Clas Gunneberg nämner stormarknader som vill ha en buffert, eller kommersiell elbilsladdning som typkunder.

Polarium har också börjat söka sig bortom de stora företagskunderna och lanserat produkter för privatpersoner, med batterier för hemmabruk som inte sällan installeras tillsammans med solceller.

Kunden kan avgöra Polariums framtid

Men trots breddningen kan det bli en enskild kund som avgör Polariums framtid. Clas Gunneberg sitter i förhandlingar med amerikanska Dish Network i hopp om att sluta ett nytt avtal med telekomjätten.

Men om ett sådant kan komma på plats är högst osäkert, att döma av Polariums årsrapport. Och enligt revisorerna kan en misslyckad förhandling vara förödande.

“Om avtalet försenas eller över huvud taget inte kommer på plats, så kommer det kraftigt påverka bolagets likviditet negativt och om så skulle ske så har bolaget ett finansieringsbehov”, skriver de i årsrapporten och lägger till:

“Det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.”

“Tittar på att ta in mer kapital”

Delar du bilden att det kan bli svårt att överleva utan Dish Network som kund?

“Jag skulle säga såhär: Vi håller på och tittar på att ta in nytt kapital. Det är en del av det här att lösa det långsiktigt, så vi slipper hamna i ett sånt här beroende av en stor kund.”

“Löser vi det blir det fantastiskt bra. Löser vi det inte kommer vi att klara oss, men då blir det tufft. Därför tittar vi på att ta in mer kapital”, säger Clas Gunneberg som uppger att bolaget för diskussioner med investerare.

Enligt ägardatabasen Holdings är Polariums största ägare Vargas, följt av grundaren Stefan Jansson och pensionsbolagen AMF och Alecta.

Hur snart måste ni göra nyemission? 

“Det är inget akut. Diskussioner pågår och när vi kommer fram till en gemensam syn kring vilka som vill vara med och med hur mycket kommer vi kunna gå vidare med det.”

I likviditetskris

Polarium förhandlar dock just nu med sina långivare för att undvika en likviditetskris. Enligt årsrapporten kom bolaget så sent som den 28 juni överens med sina huvudsakliga långivare, Swedbank och Nordea, om förändrade lånevillkor.

Avtalet innebar att bankerna gick med på en kortsiktig “stand-still period” fram till den 8 juli, under vilken de inte skulle kräva några betalningar eller vidta rättsliga åtgärder. Fram till den 8 juli skulle parterna komma överens om långsiktiga justeringar av lånevillkoren, vilket bland annat innebar sänkta krav på minsta tillgängliga likviditet och amorteringstakt. “Vissa huvudägare” lovade också att tillföra 100 miljoner kronor i kapital före den 8 juli.

Den 8 juli slöts ett nytt avtal som förlängde dessa villkor till den 31 augusti. Samtidigt ingicks avtal om efterställda aktieägarlån på sammanlagt 100 miljoner kronor med vissa huvudägare.

“Kommer absolut investera”

Din företrädare Stefan Jansson är bolagets näst största ägare. Har du köpt aktier? 

“Jag har inte haft den möjligheten än. Den kommer och jag kommer absolut att investera”, säger Clas Gunneberg.

Polariums största ägare

# Ägare Värde (Mkr)* Kapital
1 Vargas Holding AB 481 36,6%
2 Stefan Jansson Global Invest AB 152 11,3%
3 AMF Pension & Fonder 799 10,0%
4 Alecta Tjänstepension 131 10,0%
5 Anders Wall 29 2,4%
6 Stena 102 1,1%
7 Absolute Unlisted AB 10 0,7%
8 Bo Jungner 25 0,7%
9 Rickard Tobias Dahlberg 7 0,6%
10 Telia Company AB 7 0,5%
* Värdet är ett estimat utifrån senaste emissionskurs.
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Group