Här placerar världens rikaste sina pengar
De kallas för Ultra-high net worth individuals (UHNWI) – personer med tillgångar värda över 30 miljoner dollar, drygt 270 miljoner kronor. Enligt Knight Franks Wealth Report blev de 6 340 fler under 2016 och det finns nu närmare 193 500 stycken UHNWI i världen och 2 024 dollarmiljardärer. De sistnämnda har ökat med 45 procent under det senaste årtiondet.
Antalet UHNWI spås fortsätta växa i samma takt under det närmaste årtiondet, enligt rapporten. I Europa kan siffran växa med 12 procent under perioden och med 91 procent i Asien. Största ökningen av UHNWI spås i Vietnam med 171 procent de närmaste tio åren.
“Vi förväntar oss att antalet dollarmiljonärer i Vietnam får ett uppsving av en stark tillväxt i den lokala hälsovården, tillverkningen och den finansiella sektorn”, skriver Andrew Amoils, researchansvarig på New World Wealth, i rapporten.
LÄS MER:
För UHNWI är fastigheter det område som man helst investerar i. Enligt Knight Franks Wealth Report planerar 32 procent av den här gruppen av rika människor att köpa bostäder i utlandet under de närmaste två åren. Exempelvis har kinesiska investeringar i den amerikanska bostadsmarknaden ökat från 300 miljoner dollar 2006 till 30 miljarder dollar 2015.
Rika personer i Asien har allokerat runt 29 procent av sina portföljer till bostäder, jämfört med det globala genomsnittet på 24 procent. Det visar rapporten där 900 private bankers och finansiella rådgivare som representerar 10 000 förmögna klienter har intervjuats. Enligt undersökningen äger UHNWI i genomsnitt runt tre bostäder vardera. I Malaysia, Saudiarabien och Tawain äger den här gruppen av rika människor i genomsnitt fyra bostäder per person.
Favoritmarknaderna för bostadsinvesteringar är Storbritannien följt av Singapore och Hong Kong.
När pengar börjar allokeras utomlands i allt större skala börjar också myndigheterna vidta åtgärder för att kontrollera flödet av kapital. Enligt Knight Frank-rapporten spås de internationella investeringarna öka även i år, fram tills dess att OECD introducerar Common Reporting Standard (CRS) senare i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.