Här gäller insättningsgarantin

Det är skillnad på konto och konto. Vissa omfattas av statliga garantier och andra inte. Affärsvärlden reder ut begreppen i den finansjuridiska djungeln och har tittat extra noga på de populära kapitalförsäkringarna.

Måndagen den 6 oktober kallade finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell till presskonferens. Sedan en rad europeiska länder ändrat sina bankgarantier, och i en del fall, som Tyskland, gjort den obegränsad, ansågs situationen vara akut. Effekten blev att regeringen dubblerade insättningsgarantin från 250 000 kronor till 500 000 kronor. Nytt var också att garantin nu även omfattar konton med bundet räntesparande. Beslutet trädde i kraft med omedelbar verkan.

I samband med beslutet fanns fortfarande en viss osäkerhet om huruvida alla sparkonton verkligen omfattades av den nya garantin. Men när propositionen dök upp två dagar senare visade det sig att garantin gäller för alla typer av sparkonton och transaktionskonton. Regeringen ges med det nya förslaget också möjlighet att “garantera utländska kreditinstituts filialer i Sverige om hemlandets insättningsgaranti inte kan infrias fullt ut”, vilket i klartext betyder att svenska staten kan gå in och rädda dina pengar i en utländsk bank med filial i Sverige. I första hand är det dock bankens hemland som står för garantierna, så har man sitt sparande i en tysk bankfilial är skyddet därför inte bara 500 000 kronor utan numera obegränsat. Enligt bankenheten på Finansdepartementet är garantin dock inte generell, beslut fattas från fall till fall. För att svenskt skydd ska komma i fråga måste bankens filial vara godkänd av finansinspektionen. På Finansinspektionens hemsida finns det en lista över alla banker med godkända filialer i Sverige.

Investerarskydd och värdepapper: Har man värdepapper i form av aktier eller fonder ska en eventuell bankkollaps inte heller spela någon större roll. Som investerare skyddas du av att dina värdepapper särredovisas på särskilda förvaltarkonton. De ska då inte kunna sammanblandas med bankens övriga tillgångar och skulder. Vid en konkurs har kunden så kallad separationsrätt, vilket innebär att man har rätt att få ut sina värdepapper från konkursboet. Skulle detta av någon anledning visa sig vara omöjligt, träder investerarskyddet in och ersätter upp till 250 000 kronor, en siffra som är oförändrad även efter förra veckans proposition. Men en obehaglig effekt är att det ofta dröjer ett tag innan värdepapperna blir flyttade till en annan bank. För en aktiv aktiesparare kan det ställa till med stora problem när marknaden är så volatil som i dag.

Kapitalförsäkringar: En sparform som ökat kraftigt i popularitet under de senaste åren är kapitalförsäkringar. Nätmäklarnas variant är skatteeffektiv och går i praktiken att jämföra med en vanlig depå, men med den skillnaden att det faktiskt är en försäkring. Det innebär att en kapitalförsäkring varken omfattas av någon insättningsgaranti eller något investerarskydd. Istället fungerar en kapitalförsäkring på samma sätt som en pensionsförsäkring. Om bolaget där du har din kapitalförsäkring skulle bli insolvent, har man som kund så kallad förmånsrätt på sina tillgångar. Det innebär förvisso inte att du är garanterad att få ut hela din fordran på pensionsbolaget, men i praktiken ska det mycket till för att man ska kunna förlora några pengar. Dels ligger tillgångarna separerade i ett eget pensionsbolag, skilt från bankverksamheten, dels övervakar Finansinspektionen bolagens solvensgrad, precis som med övriga pensionsbolag.

Har man däremot belånat sin kapitalförsäkring ändras situationen något. Nätmäklarna använder sig av en snygg lösning där man i praktiken har ett konto med ett lån i banken, där kapitalförsäkringen utgör panten för lånet. Själva kapitalförsäkringen ligger som nämnts i ett eget pensionsbolag. Skulle pensionsbolaget bli insolvent innebär det att moderbolaget, banken, går före dig i kön till tillgångarna eftersom ställda panter och garantier är mer prioriterade vid en eventuell utmätning. I praktiken är risken fortfarande liten för dig som sparare, eftersom det krävs att pensionsbolagets totala tillgångar är mindre än skulderna för att man ska kunna göra någon förlust.

Vänder vi på resonemanget och i stället tänker oss att banken går omkull, men att pensionsbolaget fortfarande är solvent blir man, enligt de experter Affärsvärlden talat med, ombedd att lösa lånet personligen. Som privatperson kan man då välja om man vill lösa lånet med andra pengar, eller sälja av aktier i sin kapitalförsäkring för att därefter lösa lånet.

Summan av alltsammans är att även om det just nu blåser snålt på finansmarknaden kan man vara säker på att få ut sina aktier eller likvida medel även om någon bank eller något pensionsbolag skulle gå omkull. Litar man på sin pensionsförsäkring kan man lita på sin kapitalförsäkring, upplägget är detsamma. Osäkerheten handlar för närvarande kanske mer om ifall man över huvud taget bör äga några värdepapper.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.