”Har Excel som favoritdrog”
Medan Ari Riabacke höll på med sin doktorsavhandling drömde han om att kunna ägna en tredjedel av sin tid åt forskning, en tredjedel åt talande och en tredjedel åt att konsulta.
Det är just det livet han lever nu. Han föreläser, utbildar och jobbar som rådgivare i beslutsfrågor. Kunderna är ”allt från Riksbankens ledning till kickoffs på en herrgård”. Nästa vecka väntar uppdrag hos Svenska kyrkan, ett forskningsprojekt, en affärsbank och en advokatfirma.
Under den en och en halv timme långa frukosten levererar Ari Riabacke den ena onelinern efter den andra. Hans budskap är en pedagogisk och underhållande mix av beslutsanalys och livsfilosofi, av det slag som går hem i tv-soffor och föreläsningssalar.
En av Ari Riabackes teser är att det i Sverige blivit viktigare att inte göra fel än att göra rätt. Vi är måna om att alla ska vara överens och har därför svårt att komma till skott. I Finland – Ari har finländska rötter – är en chef chef.
– Stora idéer kläcks av individer, inte grupper. När folk frågar hur stora grupper man ska ha brukar jag svara ”hälften så stora”.
Snabbhet är inte bara viktigt, speed is everything, säger han. Hellre snabbt och fel än inget beslut alls.
– Riskkapitalbolag fattar ofta snabbare beslut än industriföretag. De har bättre beslutsprocesser.
Hur snabb är du själv?
– Min fru säger att jag ofta tar första bästa beslut, och ofta första sämsta beslut. ”Du har gift dig med en rockstjärnebeslutsfattare”, svarar jag. Jag är fruktansvärt snabb på att fatta beslut.
Ari Riabacke är civilekonom i grunden. Doktorsavhandlingen skrev han inom datavetenskap med inriktning risk- och beslutsanalys. Han har tidigare berättat om tunga motgångar i livet, hur han förlorat nära och kära och stått ensam med två små barn.
– Det har lärt mig att reda ut vad som är viktigt, att leva här och nu och att uppskatta det jag har.
– Det finns en konstig idé om att vi ska göra saker sen. Sen kanske aldrig kommer.
Har vi för mycket information runt omkring oss?
– Ja, gud ja. Information är lättillgängligt och billigt. Vi vill hela tiden ha mer för att känna oss tryggare. Men det gör oss inte till bättre beslutsfattare. Information fungerar som vilken drog som helst, vi blir beroende. Många har Excel som favoritdrog.
Varje dag fattar vi mellan 2 500 och 10 000 beslut. De allra flesta tas per automatik, annars skulle vi bli helt utmattade. Hjärnan går efter redan upptrampade stigar.
– Då får man ha respekt för att det är svårt att ändra beteenden i organisationer. Människor är i grunden inte förändringsbenägna, inte sugna på risk. Men: no risk – no return.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Då är jag med min familj, eller tränar. Jag har nog blivit en sådan där som jag en gång föraktade: betalar räkningar i tid, går tidigt från jobbet, lite svårbjuden. Jag är fembarnsfar och älskar verkligen min familj. Sen åker jag skidor, slalom, och gillar Formel 1.
– Livet är inte en process som ska analyseras och förstås, livet ska kännas och levas.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.