”Har betydande potential”

Den här fonden blev i början av mars utsedd till årets bästa småbolagsfond av Morningstar. Vad är det som har gjort fonden framgångsrik?

– Till att börja med var vi väldigt tidigt ute, fonden lanserades 1997, och såvitt jag vet innebär det att den var Sveriges första micro cap-fond. Jag har också förvaltat den ända sedan starten, vilket betyder att jag har byggt upp en väldigt lång branscherfarenhet. En annan framgångsfaktor är att fonden inte har låst in sig i någon speciell förvaltningsstil, något som gör det möjligt att ha bolag med helt olika karaktär i portföljen. När vi väljer småbolag letar vi efter god försäljningsutveckling och vinsttillväxt i kombination med en bra balansräkning och fokuserar inte specifikt på hur marknaden ser på företagen som värde-, tillväxt- eller kvalitetsbolag, eftersom vi av erfarenhet vet att dessa faktorer varierar över tid.

MTG är fondens största innehav. Hur ser du på förslaget att dela upp bolaget?

– MTG äger vi egentligen för deras ­e-sportverksamhet, som är ett spännande område med hög tillväxt och marknads­potential. Att styrelsen nu väljer att dela upp bolaget, efter den spruckna affären med TDC, tror vi kommer att synliggöra värden även om det kortsiktigt ökar osäkerheten. Troligtvis är huvudspåret fortfarande någon form av affär för den traditionella tv-delen, vilket en uppdelning kan underlätta.

Ett annat stort innehav är Dometic, där Juan Vargues nyligen har tillträtt som ny vd. Vad tror du han kommer att ha för betydelse för bolaget?

– Det är ett väldigt intressant namn med tanke på hur han jobbat med förvärv inom Assa Abloy. Dometic gjorde ett bra förvärv när bolaget köpte ­Seastar Solutions i slutet av förra året och därmed breddade verksamheten till ett nytt produktområde. Med tanke på det och utnämningen av Vargues tror jag vi kan få se fler förvärv och en snabbare tillväxt för ­Dometic framöver.

Ett innehav som gick väldigt starkt under förra året är Nolato. Vilka möjligheter ser du för ­aktien att fortsätta uppåt?

– Nolato är tillsammans med Beijer Ref och Vitrolife ett av de innehav som bidragit mest till fondens utveckling under 2017. Jag har haft bolaget i portföljen ända sedan början av 2000-talet, och under de senaste åren har det haft en väldigt bra utveckling. Jag tror fortfarande att Nolato kommer att fortsätta växa inom sina tre affärsområden, men kanske inte i riktigt samma takt.

Har du några nya innehav som du vill lyfta fram?

– Ett nytt innehav är Alligator som utvecklar ett antal nya läkemedel mot bland ­annat cancer. Dessa är i väldigt tidiga skeden, men har betydande potential. Ett annat nytt innehav som haft lite sämre utveckling är Edgeware. Det tror jag beror på att bolaget än så länge har ganska få kunder för sin video on demand-lösning, vilket betyder att det blir stora svängningar mellan kvartalen. Jag tror dock att efterfrågan på video on ­demand kommer fortsätta att öka.

Vad tycker du har varit mest intressant under den senaste rapportperioden?

– Om man blickar tillbaka till 1990-talet startades det många nya teknikbolag som mest var yta och visioner utan egentlig substans. Det vi ser nu är att det ­böjar hända saker på riktigt i de nya bolag som kommer fram inom en massa områden som it, bioteknik, batteriteknik med mera. Det tycker jag är det mest intressanta och det öppnar många nya möjligheter för en aktiv fondförvaltare som mig.

Stefan Kopperud

Förvaltar: Öhman Microcap.

Förvaltat kapital: Cirka 2,9 miljarder kronor.

Utveckling: +12,6 procent de senaste tolv månaderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.