Här avgörs framtidens mobiltrender

(Hannover) Färger och bilder får blodet att svalla när telekomfolket träffas på den stora branschmässan Cebit i Tyskland. FV listar de viktigaste trenderna som ger en fingervisning om framtiden för telekominudstrin.

I år presenteras varken stora nyheter eller spektakulära produkter och de teman man pratar om har varit på tapeten ett tag nu.

1) 3G-terminaler? Mycket av medias intresse riktas mot de stora telekomtillverkarna och deras mobiltelefoner och årets vanligaste fråga på Cebitmässan är: “när kommer 3G-telefonerna”? Hoppet stod till Nokia som var sist ut bland de stora tillverkarna att visa sina nya telefoner i tisdags, de andra gjorde det i samband med Cannesmässan eller någon vecka före Cebit, men något annat än en hastig glimt av deras 3G-telefon fick man inte. Nokias 3G-telefon kommer ut på marknaden den 26 september, de andra tillverkarna släpper sina modeller under tredje eller fjärde kvartalet.

2) MMS Då räknar man också med att MMS-tillväxten ska ta fart. MMS, multumedia messaging service, är en nyckelförkortning som finns på både tillverkarnas och operatörernas läppar i dessa dagar. I stort sett alla telefoner som presenteras hanterar MMS och operatörerna är i färd med att förbereda sina nät till dess att lurarna finns i butikerna. Över hälften av alla telefoner som marknadsledaren Nokia levererar i slutet av året ska vara förberedda för MMS. Nästa år ska så gott som alla terminaler klara MMS. Industrin tror stenhårt på att MMS kommer att bli en ännu större framgång än SMS, textmeddelanden.

3) Kamera Med MMS kommer vi kunna skicka ljud och bilder, och får man tro branschen kommer vi framför allt att skicka bilder mellan våra telefoner. “Alla” undersökningar hos telejättarna visar att testpersoner i olika försök snabbt har fattat galoppen och branschen räknar därför med att det här blir en massmarknadstjänst, den är enkel att förstå och använda. Därför är många telefoner utrustade med inbyggd kamera alternativt att det finns en liten kamera att fästa på telefonen. I slutet av det här året kommer vi inte att skicka vykort längre utan vi tar bilder med mobiltelefonen och skickar hem till vänner och bekanta.

4) Färgskärm På Cebit i fjol visade Ericsson sin T68 som har färgskärm, en telefon som blivit mäkta populär på marknaden. Nu är det ett måste bland tillverkarna att förse sina telefoner med färgskärm, det är definitivt något som kommer att driva utbytesmarknaden i år.

5) Java. Många telefoner är också utrustade med Java som gör det möjligt att ladda ner spel i telefonen. När man har tröttnat på ett spel laddar man ner ett nytt. Underhållning väntas driva efterfrågan på mobila internettjänster.

6) Enkelhet. Det ska vara lätt att förstå och använda produkter och tjänster. Äntligen verkar det som om branschen har förstått att folk inte bryr sig om vilken sorts teknik som ligger bakom de olika tjänsterna och produkterna. Enkelhet är en viktig konkurrensfaktor bland andra för de som vill överleva i den allt hårdare konkurrensen om kunderna.

Sist kan man notera att varken norska Telenor eller finska Sonera finns på Cebit i år. Det är slut med internationella äventyr och stora kostnader, i stället råder strikt fokus på kärnverksamheten.

Christina Lindqvist

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.