Här är framtidens hetaste yrken

De hetaste yrkena framöver finns inom vården, visar Arbetsförmedlingens uppdaterade yrkesprognos. Men även andra områden är heta framöver.
Sjuksköterska, yrke
En sjuksköterska sätter upp dropp på droppställning Foto: Isabell Höjman / TT

Arbetsförmedlingens yrkesprognos, som visar framtidsutsikterna på ett och fem års sikt, pekar på att de hetaste yrkena, med minst konkurrens om jobben, finns inom vården. Jobb som läkare, barnmorskor, och sjuksköterskor hamnar högt upp på listorna.

Men även andra yrken rankar högt. Systemvaruanalytiker och IT-arkitekter, mjukvaru- och systemutvecklare, förskollärare och civilingenjörer är exempel på heta yrken som kräver högskoleutbildning. På listan över heta yrken som kräver gymnasieutbildning finns bland annat målare, elektriker, snickare, kockar och bussförare med.

“Trots effekterna av pandemin bedömer vi att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden. Men det är också tydligt att en avslutad utbildning är av stor betydelse för att stå sig i konkurrensen om jobben”, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Samtidigt ses utbildning som en allt viktigare faktor för att få ett jobb och en fullföljd gymnasieutbildning är oftast ett grundkrav.

“Det kommer fortsatt att finnas jobb som inte kräver gymnasieutbildning men de är överrepresenterade bland yrkena där konkurrensen om jobben bedöms bli större”, säger Ingrid Viklund Ros.

Urval av yrken som kräver gymnasieutbildning, 2026 Urval av yrken som kräver högskoleutbildning, 2026
Medicinska sekreterare och vårdadministratörer Systemvaruanalytiker och IT-arkitekter
Personliga assistenter Mjukvaru- och systemutvecklare
Undersköterskor Läkare
Målare Barnmorskor
Elektriker Specialistsjuksköterskor
Byggnads- och ventilationsplåtslagare Grundutbildade sjuksköterskor
Träarbetare och snickare Tandläkare
Kockar och kallskänkor Lärare
Svetsare och gasskärare Förskollärare
Buss- och spårvagnsförare Civilingenjörer
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.