Här är fallgroparna i Ryssland

Det finns fem stora fallgropar för utländska investerare i Ryssland. Här berättar Mikhail Timonov om problemen - och hur man kan undvika dem.

Advokatbyrån Hannes Snellman anordnade idag ett seminarium för att berätta för ett tjugotal potentiella investerare om möjligheterna att göra affärer i Ryssland.

Den ryske juristen Mikhail Timonov från Hannes Snellmans St Petersburgskontor informerade då om fallgroparna för västerlänningar.

1) Rysk lagstiftning.

– Den ryska lagen är komplicerad och växer med 100-tals nya lagar och bi-lagar varje år. Dessutom är den överformaliserad vilket betyder att det finns många förbud som är skrivna mellan raderna, säger han och fortsätter:

– Och så finns det många motstridiga lagar där lokala regler inte går ihop med de federala.

2) Domstolarna.

– Det ryska domstolssystemet har blivit mycket bättre på senare år, men fortfarande är det en smula oförutsägbart. De ryska prejudikaten följs inte alltid av underrätterna och liknande mål bedöms olika i olika domstolar.

3) Myndigheterna är alltmer aktiva i transaktionsprocessen.

– En del områden är begränsade för utländska investerare såsom tv, banker och försäkringar. Dessutom är fastighetsaffärer oerhört reglerade, säger Mikhail Timonov och fortsätter:

– Sedan blir den federala Antimonopoly service alltmer aktiv och man måste skicka in en anmälan i princip varje gång man gör en transaktion nu.

4) Västlösningar på avtal fungerar inte.

– En del vanliga lösningar, som Shareholders agreement till exempel, är inte möjliga att direkt föra över till ryska förhållanden. Även om det är på gång förändringar i lagstiftningen som gör att mer blir tillåtet, så är det fortfarande oklart hur domstolarna kommer att tolka reglerna.

5) Ryska säljare är ovana vid västerländska metoder.

– De dokument som man normalt sett i väst borde få, “finns inte” när man vill studera dem och mycket av business görs i den grå sektorn och blir svår att räkna på, säger Mikhail Timonov och fortsätter:

– Dessutom kan en normal Due diligence-utredning irritera en säljare i Ryssland liksom utförliga avtal kan göra.

Men Mikhail Timonov och Marcus Svedberg, chefsekonom på East Capital Asset Management AB tyckte ändå att det finns skäl att investera i den växande ryska ekonomin.

– Dels kan man sätta upp holdingbolag i andra länder, till exempel har Cypern varit populärt, som sedan äger det ryska bolaget och man kan därigenom få använda sig av västerländsk lag vid tvister, säger Mikhail Timonov och fortsätter:

– Och dels kan man, om man bara har rätt juridisk hjälp, navigera rätt i den ryska lagstiftningen och i de ryska domstolarna.

Chefsekonomen Marcus Svedberg berättade att den ryska marknaden har börjat märka av en minskad nedgång i krisen och att man ser en viss ljusning.

– Fortfarande är det så att vissa bolag har en aktiekurs som är 90 procent lägre än den tidigare var. Här finns det stora möjligheter att göra bra affärer, men tyvärr också en risk att göra mindre bra. Det gäller att välja rätt, säger han.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase