Handelsvaror i agentindustrin
Agenter är något av fotbollsvärldens svar på finansvärldens aktiemäklare. Många kritiska röster har genom årens lopp höjts mot dem. Flera agenter har anklagats för omoraliskt agerande i syfte att göda sin egen kassa. Och det finns stora summor att hämta vid en lyckad transfer, exempelvis tjänade Zlatans agent Mino Raiola (Holland) – enligt Aftonbladets källor – 46 miljoner på Zlatans övergång från Juventus till Inter. “Raiola har skickligt, genom läckor till medierna, hetsat klubbarna i jakten på Zlatan”, skriver tidningen.
De allsvenska klubbarna överöses med brev och
dvd:er från agenter som säger sig ha spelare som besitter unika egenskaper och som är nästa Ronaldinho eller Thierry Henry. Hela dagarna skulle gå åt till att titta på filmer, om de värvningsansvariga valde att kolla igenom dem alla. Ändå väljer klubbarna ofta att använda kontakter när de ska värva spelare. Agenternas makt har alltså ökat. Svenska Dagbladets Jan Mailard sammanfattade det hela på ett utmärkt sätt i en krönika från den 6 november 2005. “I vissa allsvenska klubbar verkar det knappt förekomma någon egen scouting. Det är ju så mycket enklare att i stället ringa en agent så ordnar han en spelare. Snabbt, bekvämt, men – dyrt. Fotbollens procentare har gjort sig oumbärliga både för spelare och för klubbar”.
I takt med att affärerna inom fotbollen blir allt större söker sig allt fler personer till agentbranschen. För att få en fotbollsagentlicens i Sverige måste man klara av ett skriftligt prov med 20 frågor gällande stadgar och bestämmelser om övergångar. Svenska Fotbollförbundet – som ger ut licenserna – listar för närvarande 20 spelaragenter.
Likt andra konkurrensutsatta branscher har även de flesta agenter sin egen nisch och sitt eget kundklientel.
I stort sett varenda allsvensk spelare har i dag en agent och det har även vissa spelare i den svenska andradivisionen Superettan. De största allsvenska stjärnorna flockas kring en rad storagenter som de flesta specialiserat sig på spelare inom ett särskilt geografiskt område.
Ersättningen för en agent som hjälper en klubb att sälja en spelare brukar ligga runt fem procent på övergångssumman. Spelare brukar betala mellan fem och tio procent av bruttolönen till agenten.
Förre landslagsstjärnan Roger Ljung är en av de mest attraktiva agenterna inom landet. Han bedriver sin verksamhet ifrån England via bolaget Roger Ljung Promotion Ltd, som i sin tur har ett dotterbolag i Sverige – Ljung Promotion AB. De två bolagen omsätter tillsammans runt 5 miljoner kronor per år. I stallet ingår landslagsstjärnor som Kim Källström (Lyon), Andreas Isaksson (Manchester City) och Tobias Linderoth (FC Köpenhamn). Även Fredrik Ljungberg har Roger Ljung som sin svenska agent.
Ljungs VM 94-kollega Martin Dahlin är en annan storspelare i agentvärlden. I Dahlins stall ingår en rad svenska stjärnor i Öresundstrakten, däribland Marcus Pode i Malmö, Oscar Wendt i FC Köpenhamn och Andreas Granqvist i Helsingborg. Han har även några landslagsspelare i sitt stall, bland andra Fredrik Berglund i FC Köpenhamn och Malmösonen Markus Rosenberg, numer i holländska Ajax.
En tredje VM 94-stjärna återfinns bland de mest populära fotbollsagenterna. Stefan Schwarz har en del större namn i Allsvenskan, bekräftar en källa med insyn. Men då Schwarz sköter sitt jobb från Portugal har han mestadels portugisiska och internationella spelare i sitt stall, bland andra Middlesbroughs Julio Arca.
Många landslagsspelare anlitar McCormackagenten Anders Wallstén. På papperet har han tagit en paus och återfinns därför inte på Svenska Fotbollförbundets agentlista för 2006. Wallstén uttalade sig ändå så sent som i juli för den före detta landslagskaptenen Olof Mellbergs räkning. Landslagsspelarna Johan Elmander (Toulouse) och Niclas Alexandersson (IFK Göteborg) är två andra spelare som åtminstone haft Wallstén som agent.
IMG-kollegan Claes Elefalks namn dyker ofta upp i sporttidningarna, han verkar både på fotbolls- och ishockeymarknaderna (där han bland annat jobbar för Mats Sundin). Före detta landslagsspelaren Mattias Jonson (Djurgården), samt de skånska landslagsmeriterade bröderna Pontus och Alexander Farnerud, Sporting Lissabon respektive Stuttgart, är några av Elefalks fotbollskunder.
Patrick Mörk har valt att fokusera på afrikanska spelare (bland andra förre AIK:aren och ghananen Derek Boateng), men har även några svenska spelare i sitt stall, bland annat landslagsspelaren och Bayern Leverkusen-proffset Fredrik Stenman. Omsättningen i hans bolag Global Soccer Management var under det brutna ränkenskapsåret 2004/2005 1,5 miljoner kronor.
Den före detta fotbollsspelaren Patrick Englund tog ett tag timeout från agentlivet och prövade under 2004 lyckan som huvudtränare för AIK. Nu är han tillbaka som agent igen och har flera allsvenska spelare från Stockholm i sitt stall, Hammarbys back Max von Schlebrügge är en. Bolaget Incantos omsättning var 760 000 för 2003 och dryga miljonen för 2002.
Kent Carlzon har flertalet spelare från västkusten som kunder, bland andra Elfsborgs stjärna Anders Svensson och Halmstads talang Dusan Djuric. Fredrik Risp (Gencerbirligi) och Karl Svensson (Glasgow Rangers) båda tidigare i IFK Göteborg har även de Carlzon som agent, likaså Mikael Nilsson (Pantahinaikos) och Petter Hansson (Heerenveen) båda tidigare i Halmstad. Verksamheten drivs i bolaget Carlzon Sport Agency AB, ett bolag som 2004/2005 hade en nettoomsättning på 3,3 miljoner kr.
Carlzon fick en konkurrent på västkusten då Jonas Svensson från Gånghester utanför Borås i februari 2004 registrerade den enskilda firman “Jonas Svensson Management”, ett företag som gick 65 000 kronor back under 2005. Trots allt har han några stjärnspelare från Västra Götaland som kunder, exempelvis Göteborgssonen Tobias Hysén i Sunderland, AIK-spelaren Dulee Johnson som kom till Solnaklubben från Hisingenklubben Häcken i våras samt Andreas Klarström i Boråsklubben Elfsborg.
Det är inte enbart proffs- och stjärnspelare som har agenter. I stort sett alla unga talanger i pojk- och juniorlandslag har detsamma. I en mördande konkurrens och på en överetablerad marknad gäller det att vara först med att finna en talang. Detta är dock inget nytt fenomen utan redan för fem år sedan sade IMG-agenten Claes Elefalk till Dagens Industri att “alla spelare i landslaget för 15-åringar i dag har en agent”.
I dag finns det en rad mindre agenter som enbart riktar in sig på talanger. En av dem är Innocent Okeke som erhöll sin agentlicens för tio år sedan.
– Jag lägger ner resurser på att hitta talanger, dem är det roligast att jobba med då man möts med respekt av såväl spelaren som klubben. Att ha hand om en 16-åring kostar dock och ger inte intäkter på en gång, det är inte som att ha hand om Henke Larsson.
– Jag ser satsningen på en talang som långsiktig och tar ofta inget betalt. I stället lägger jag ner pengar på att scouta spelare i länder som Turkiet, Japan, Spanien och England, säger Okeke.
De mindre scouterna är inte ensamma om att försöka finna talanger i ungdomslandslag. Även de större agenterna satsar på att finna framtidens stjärnor, särskilt Martin Dahlin. En av hans klienter är 18-årige mittbackslöftet och U18-landslagsmannen Dennis Boskailo, tidigare i Köping numer i Djurgården.
– Han satsar på den svenska marknaden och är agent för några av Sveriges hetaste spelare. Jag tycker han är en bra agent eftersom han lägger stor vikt vid att jag som spelare mår bra och trivs. Dessutom är han mån om min utveckling, säger Dennis Boskailo.
På vilket sätt?
– Vi talas ofta vid per telefon. Utifrån sin egen tid som fotbollsproffs ger han mig tips och råd, han säger vad jag gjort bra och vad jag behöver förbättra. Om jag skulle vilja flytta från Djurgården har han kontakt med en rad scouter såväl utomlands som i Sverige.
Just kontakter är viktigt då agentens huvuduppgift är att hitta andra klubbar som kan tänkas vara intresserade av spelaren.
Hjälper Martin Dahlin dig med privata saker?
– Vad jag än ber honom om så hjälper han mig. Han har kontakter överallt och kan mycket om allt själv. Bland annat ger han mig råd om vad jag ska göra med min lön. Exempelvis har han nyligen hjälpt mig att börja pensionsspara. Vad för bekymmer jag än har kan jag ringa honom och han skulle ställa upp. Många agenter vill bara sälja sin spelare, men inte Martin. Han är som sagt även mån om att jag utvecklas och mår bra, säger Boskailo.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.