Handelsministern på charmturné i Saudiarabien: ”Väldigt intresserade av Sverige”

Saudiarabiens enorma påse med oljepengar kombinerat med en jättesatsning på en bredare ekonomi skapar stora möjligheter för svenska företag. Det säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M), som just nu är på besök i landet.
"Jag ser verkligen en stor chans för svenska företag att tjäna pengar på den saudiska marknaden."
Handelsministern på charmturné i Saudiarabien: ”Väldigt intresserade av Sverige” - Kopia av Kopia av Kopia av Dubbel (6)
Benjamin Dousa och Marcus Wallenberg är på besök i Saudiarabien för att främja svenska företagsintressen. Foto: Privat

Saudiarabiens pengar har flödat in i Europa de senaste åren med uppmärksammande affärer inom en rad olika områden. Den statliga förmögenhetsfonden PIF har bland annat köpt in sig i den brittiska flygplatsen Heathrow, biltillverkaren Aston Martin, fotbollsklubben Newcastle och Vodafones telefonmaster. Saudi Telecom har dessutom klivit in som storägare i den spanska dominanten Telefonica.

Flera av affärerna har väckt politiska protester och förmögenhetsfondens oberoende gentemot den saudiska staten har ifrågasatts då kronprins Mohammed bin Salman är ordförande för PIF. I Sverige har den mest uppmärksammade affären på senare år varit saudiägda Savvy Games miljardköp i Embracer för två år sedan.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) är just nu, tillsammans med bland andra Saabs ordförande Marcus Wallenberg, på besök i Saudiarabien. Syftet är att kratta manegen för svenska företag. Dousa pekar ut just gaming som en av de sektorer i oljestaten där det finns störst tillväxtmöjligheter för svenska företag.

“Jag fick höra att över 70% av alla saudiska ungdomar spelar datorspel, mobilspel och tv-spel. Så det är en stor marknad för svenska gamingbolag som vill sprida sina spel”, säger ministern på telefon från Riyadh.

Exporten ökar kraftigt

Dousa ser inga skäl att avråda från att göra affärer med kungariket, som ofta kritiseras för bristande respekt av mänskliga rättigheter. Tvärtom lyfter han fram att den svenska varuexporten till Saudiarabien har ökat med 72% på fem år till 14 mdr kr, och att de statliga exportfrämjarna SEK och EKN ger bra villkor för företag som vill ta del av den saudiska marknaden.

“Om vi bara skulle göra affärer med länder som har exakt samma syn på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter som oss, så hade vi i princip bara funnits på den nordiska marknaden. Med det sagt så har vi inte nödvändigtvis samsyn i alla frågor men det är sådant vi för en dialog om”, säger han.

Ser du inga risker alls med att göra affärer i regionen?

“Det finns ju risker med att befinna sig i många länder. Men ska man etablera sig i Mellanöstern tror jag att Saudiarabien är en bra marknad att börja på. Det är ett land med stabila institutioner, där det är lätt att göra affärer och där kontrakt respekteras. Men även på det sociala området sker en hel del framsteg.”

Vill minska oljeberoendet

Saudiarabien lanserade för några år sedan vision 2030, som handlar om att diversifiera ekonomin och minska beroendet av oljeexporten. Enligt Dousa har den gröna omställningen varit det allra hetaste ämnet under hans möten i landet. Men han ser även möjligheter för svenska bolag att ta del av landets pågående fastighetsboom och satsningar inom life science.

“De håller på att driva igenom över 800 reformer för att förbättra för företag på den saudiska marknaden. Det är också uppenbart när jag träffar saudiska företag och ministrar att de är väldigt intresserade av Sverige. De ser oss som ett högteknologiskt, innovationsdrivet land som har en mängd gröna lösningar på svåra problem.”

Hur ska svenska företag förhålla sig till kränkningarna av mänskliga rättigheter?

“Jag tycker att man ska göra som de svenska företag som har funnits här i decennier. Det vill säga ta med sig ett svenskt värderingspaket och inte vara kulturellt defensiv. Den svenska lagstiftningen är också tydlig med vad som gäller.”

Läs mer: Embracer-fiasko för kronprins bil Salman

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold