Stockholmsbörsen
Handelskonflikten sätter press på börsen
Kina aviserade om nya tullar på amerikanska varor på fredagen och beskedet fick president Donald Trump att i sin tur skruva upp tariffer och beordra amerikanska bolag att dra sig ur Kina.
Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid 10-tiden ned 0,7 procent till nivån 1.512. Aktier för drygt 2 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX ned 0,2 procent medan franska CAC40 var oförändrad.
I samband med G7-mötet på söndagsmorgonen hävdade dock Donald Trump att USA kommer bra överens med Kina. Och han sade att han “har andra tankar om allting” som svar på en fråga om han ångrade sin upptrappning av handelskriget, ett uttalande som Vita huset senare lindrade.
Kina är villiga att lösa handelskonflikten med USA genom “lugna” förhandlingar, enligt vice premiärminister Liu He, vilket Donald Trump på måndagen välkomnade. Enligt Donald Trump kontaktade Kina de amerikanska förhandlarna på söndagskvällen för att komma tillbaka till förhandlingsbordet, något som en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet sade att han inte kände till. Enligt honom kommer Kina vidta ytterligare åtgärder om USA utökar tullarna på kinesiska varor.
Endast fyra av de 30 bolag inom storbolagsindexet OMXS30 var på plus på måndagsmorgonen. Securitas steg 0,5 procent, Dagens Industri rekommenderar köp av aktien med motiveringen att senaste tidens kurstapp är överdrivet och att det är läge att plocka upp aktien.
Strax över nollstrecket höll sig även Skanska och SSAB. Defensiva bolag såsom Telia och Tele 2 utvecklades också bättre än index som helhet. Assa Abloy intog å andra sidan bottenposition och tappade 1,6 procent, tätt följt av Atlas Copco och Sandvik. Även Hexagon och Swedish Match gick tungt och backade 1,3 procent vardera.
Bland bolag utanför storbolagsindexet sattes specialistläkemedelsbolaget Sobi ned 4,4 procent till 161:70 kronor sedan Danske Bank återupptagit bevakningen av aktien med en säljrekommendation. Riktkursen landade på 151 kronor.
Maha Energy steg å andra sidan 5,5 procent. Nettoresultatet för det andra kvartalet kom in betydligt högre än under samma period i fjol och ebitda-resultatet ökade från 4,0 till 9,2 miljarder kronor. I fredags sänkte Maha Energy sin produktionsprognos för 2019 och vd Jonas Lindvall uttryckte sin frustration över att förseningar kring normala regulatoriska godkännanden låg bakom prognossänkningen.
First North-listade Ivisys, som erbjuder visuellt baserade kvalitetskontrollösningar för industrin, föll 23 procent. Bolagets förlust ökade markant under det andra kvartalet jämfört med samma period föregående år, samtidigt som intäkterna stod stilla på 1,7 miljoner kronor.
Redwood Pharma, som är listat på Spotlight, vill genomföra en företrädesemission som är tänkt att tillföra bolaget 11,5 miljoner kronor. Aktien backade 5,6 procent.
Priset på olja handlades ned i samband med den eskalerande handelskonflikten och sänkta tilltron till den globala ekonomiska tillväxten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.