Handelsbankssfären slukar Skandia

I och med att Clas Reuterskiöld tar klivet in i Skandias styrelse infogas ännu ett av Stockholmsbörsens största bolag i Handelsbanksfären, som flyttat fram sina positioner på Stockholmsbörsen.

Industrivärden har tidigare beskrivit innehavet i Skandia som en “finansiell plcaering”. Att Clas Reuterskiöld nu föreslås till styrelsen är en tydlig markering; bolaget numera tillhör de strategiska innehaven i Industrivärdens portfölj.

Industrivärden har köpt upp sig i Skandia under en följd av år och är idag enskilt största ägare med 4,7 procent av aktierna. Tillsammans med SPP Liv som numera ingår i Handelsbanken, kontrollerar sfären 5,1 procent. SHB fonder har ytterligare 1,8 procent. Greppet om Skandia kommer troligtvis att stärkas; finska Pohjola som är näst största ägare med 4,5 procent ska sälja sina aktier och Skandia har rätt att vara med och anvisa en köpare av posten. Det är sannolikt att Industrivärden köper en del av den, samtidigt som resten styrs in i “ofarliga händer.”

Bland övriga stora ägare i Skandia, där nya SEB Swedbanks fondbolag kommer att bli störst, finns ingen med samma uttalade ambition att vara aktiva och styrande ägare som Indusstrivärden.

En annan omständighet som talar för att Handelsbanksfären nu har ett grepp om Skandia är det faktum att ordföranden heter Lars Ramqvist. Han delar sedan tidigare styrelsebord med Industrivärden i både skogsbolaget SCA och förstås i Ericsson, där samarbetet med SHB-sfärens starke man Tom Hedelius enligt samstämmiga uppgifter är mycket sammansvetsat.

En pikant aspekt av Industrivärdens ökade inflytande över Skandia är debatten kring just Ericsson. Skandias kapitalförvaltningschef Gunnar Blix har varit en av de skarpaste kritikerna till Industrivärden och Investors regim av telekomjätten, inklusive systemet med tusendelsröster.

Skandia är ett i raden av storbolag på börsen där Industrivärden/Handelsbanksfären flyttat fram sina positioner de senaste året.

I SCA kopplade man greppet sedan Custos förra året kastat in handduken och delat ut sina aktier till de egna ägarna och därmed drastiskt minskat i röststyrka.

Samma sak skedde i byggjätten Skanska där två års sandlådestrid med Custos/Sven Hagströmer slutade med att Industrivärden tillsammans med Ingvar Kamprads Ikea Investment tog hand om hela kalaset.

Andra bolag med Handelsbankdominans är förutom själva Handelsbanken, också Sandvik där Industrivärden blev storägare för några år sedan efter att ha tagit över Skanskas aktier i bolaget, samt ståljätten SSAB.

Att Clas Reuterskiöld, som ju avgpr som VD vid stämman i vår, tar styrelseplatser i sfärbolagen följer sucessions-systemt inom SHB. Samma sak skedde när företrädaren Carl-Erik Feinsilber lämnade plats för Reuterskiöld. Om ett år avgår Bo Rydin som ordförande i Industrivärden för att efterträdas av Tom Hedelius. Sannolikt tas några av Reuterskiölds styrelseplatser då över av nye VDn Anders Nyrén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.