Handelsbankens nya småbolagsfavoriter – Alleima och Atrium tar plats

Handelsbanken har uppdaterat sin "småbolagslista" där de samlar sina aktiefavoriter bland de mindre och medelstora svenska bolagen. Alleima och Atrium Ljungberg välkomnas in i värmen – samtidigt som Catena, MTG och Tietoevry kastas ut.
Handelsbankens nya småbolagsfavoriter – Alleima och Atrium tar plats - Handelsbanken på Tjuvholmen
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Handelsbanken har uppdaterat sin Småbolagslista, där banken samlar sina favoritaktier bland de mindre och medelstora svenska bolagen.

I den uppdaterade listan plockar de in Alleima och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, medan Catena, MTG och Tietoevry kastas ut. Förutom nykomlingarna finns även Bico, Elekta och Embracer på listan.

In med det nya…

Sandvik-avknoppningen Alleima ses av marknaden, enligt banken, som överdrivet cykliskt. Handelsbanken menar att marknaden underskattar företagets stabilitet. Istället ser de starka tillväxtmöjligheter och en förbättrad intäktsmix.

Vidare ersätts fastighetsbolaget Catena med Atrium Ljungberg. Den nya aktien har visserligen gått sämre än sektorn, men Handelsbanken menar att oron för bolagets exponering mot Stockholm är överdriven. Med Atrium Ljungberg i listan har de en fortsatt exponering mot fastighetssektorn och Handelsbanken tror att lägre räntor kommer att förändra investerarsentimentet och gynna fastighetsbolagen. Bolaget har även gjort en värdehöjande avyttring om 2,1 miljarder kronor.

…ut med det gamla

Catena, Tietoevry och MTG kickas ut från bankens rekommenderade portfölj. Tietoevry har inte uppvärderats och Handelsbanken ser inte lika positivt på aktien längre. MTG har å andra sidan nu vuxit in i sin SHB-måttade värderingskostym efter den senaste tidens uppgång på börsen.

Småbolagslistan idag

Kurskollapsade gamingbolaget Embracer behålls i listan främst baserat på att banken tror på de stora förändringar som pågår i bolaget. Embracer har minskat nettoskulden samtidigt som kassaflödet väntas förbättras. Utbudet i gamingbranschen minskar som ett resultat av rekordhöga nedskärningar i personalstyrkan, vilket Handelsbanken därmed tror kommer förbättra avkastningen på investerat kapital.

Även Elekta och Bico, företag inom medicinteknik, behålls. Elektas svaga första halvår är inprisat och Handelsbanken förblir optimistiska givet underskattad potential i de nya produktlanseringarna och en låg värdering. Gällande Bico menar Handelsbanken att de “vidtagit nödvändiga steg för att gradvis fortsätta återskapa investerarförtroendet”.

Läs också: Månadens köp- och säljråd (maj 2024)

Läs också: Embracer: Tar fram slaktkniven

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.