Handelsbankens hållbarhetsfond ratar svenska innehav – förvaltaren: ”Inte busenkelt”

Handelsbankens populära fond Hållbar energi förvaltas av Patric Lindqvist, som säger att han gillar flera svenska bolag. Ändå hittas bara ett halv-svenskt innehav i portföljen. "Sätter man BYD:s aktieutveckling mot Volvo Cars blir det ju en viss typ av skillnad."
Handelsbankens hållbarhetsfond ratar svenska innehav – förvaltaren: ”Inte busenkelt” - Patric Lindqvist Handelbanken Hållbar Energi
aggan, blå himmel. Foto: Lennart Månsson/BILDBYRÅN/SHB

Handelsbankens fond Hållbar energi har ett förvaltat kapital på över 16,3 mdr kr och är den mest populära hållbarhetsfonden på både Avanza och Nordnet. Totalt finns där drygt 97 000 ägare.

Bland de största innehaven hittas färöiska fiskeodlaren Bakkafrost och danska vindkraftstillverkaren Vestas Wind Systems.

Geografiskt är det störst exponeringen mot USA, följt av Kina och Danmark.

Det är en aktivt förvaltad fond som äger bolag med inriktning på att minska den globala uppvärmningen. 80 bolag får plats i portföljen, men noterbart är att det inte finns en enda svensk aktie som faller förvaltaren Patric Lindqvist i smaken.

ABB är det enda halv-svenska innehavet vars aktie är dubbelnoterad i Sverige och Schweiz – med huvudkontor i Zürich.

Varför så lite svenskt?

“Vi har absolut inte ett strategiskt beslut som säger att vi inte ska äga svenska bolag”, säger Patric Lindqvist, som förvaltar fonden sedan 2015.

“Det är inte busenkelt att kvalificeras in i vår fond, så när ett bolag väl gör det struntar vi litegrann i var det befinner sig geografiskt.”

BYD går före Volvo Cars

Enligt Lindqvist är det viktigast vad bolagen gör, inte var de finns.

Betyder det att svenska bolag inte är värda att investera i?

“Jag skulle inte uttrycka det så. Vi dissar inte Sverige, jag tycker till exempel att Volvo Cars är ett jättebra bolag som vi skulle kunna äga.”

Men Hållbar Energi äger inte Volvo Cars. I stället äger fonden den kinesiska elbilstillverkaren BYD, som också är det näst största innehavet efter Bakkafrost.

“BYD är betydligt mer lönsamma och växer snabbare, vilket är viktigare än i vilket land det är noterat. Sätter man BYD:s aktieutveckling mot Volvo Cars blir det ju en viss typ av skillnad”, säger Patric Lindqvist.

“Sedan finns det ju väldigt många svenska bolag som är duktiga och har ett stort fokus på hållbarhet. Men det handlar om deras storlek.”

“Klimatsegmentet har fått jättemycket pisk”

År 2020 hade Hållbar Energi en avkastning på över 100% och platsade på flera listor över årets bästa svenska hållbara aktiefonder. På sistone har fonden dock haft en betydligt sämre utveckling och är ned med totalt 36% de senaste tre åren.

Kunderna har röstat med fötterna. I somras hade nära 100 000 Avanza-kunder pengar i fonden medan den siffran nu är ner på 89 500.

“Vi har haft en period med stigande räntor och det har varit en utmaning för klimat-segmentet, som i många fall är kapitalintensiva och därmed har en viss räntekänslighet”, säger Patric Lindqvist.

“Det har gjort att vissa företag inom klimat-segmentet har fått jättemycket pisk.”

Finns det planer på att stuva om i portföljen?

“Ska man kommentera företagsaffärer innan de är gjorda?”

Det får du bestämma.

“Våra innehav i USA har avkastat bra och nu kan man ju ha lite funderingar på vad som händer framöver med Trump“, säger fondförvaltaren.

“Under hans förra mandatperiod såg vi att både sol- och vindkraft var betydligt dyrare än gas. I dag är det dock betydligt billigare utan subventioner, och är det något den där killen gillar så är det väl plånboken.”

Läs även:
WWF kritiserar Handelsbanken för laxinnehav i fonden ”Hållbar energi”

Lista: Fondvinnare och förlorare sedan USA-valet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.