Handelsbanken: Verkstadsjätten är undervärderad – höjer till köp

Handelsbanken höjer idag sin korta rekommendation på verkstadsbolaget till köp från behåll. Den långa rekommendationen outperform upprepas.
Handelsbanken: Verkstadsjätten är undervärderad – höjer till köp - Handelsbanken på Tjuvholmen
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Analyshuset menar att summan av värdena i Sandviks olika affärsområden har ett högre underliggande värde än vad marknaden handlar aktien till.

“Enligt våra beräkningar värderas SMM till implicit nära noll, vilket vi menar gör bolaget till en av de mest underskattade industritillgångarna globalt. Vi menar att värdena har funnits där hela tiden, men att det krävs ytterligare åtgärder för att synliggöra det”, skriver banken.

Vidare anser Handelsbanken att det skulle kunna vara rätt tid för Sandvik att förvärva danska FLSmidth.

“Få investerare skulle tagit oss seriöst för tre år sedan, men idag menar vi att det är annorlunda. FLS är ett bra bolag och snart renodlat mot gruvrelaterad verksamhet”, skriver banken. Ett förvärv av FLS skulle minska Sandviks relativa exponering som marknaden inte uppskattar och därigenom minska värderingsgapet mot Epiroc.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.