Handelsbanken: Tio aktier som blir vinnare på den gröna omställningen

Trots motvind från höjda räntor och konkurrens från Kina fortsätter klimatrelaterade investeringar att öka globalt, menar Josefin Johansson från Handelsbankens aktieanalys. Hon listar tio aktier som gynnas av klimatsatsningarna.
Handelsbanken: Tio aktier som blir vinnare på den gröna omställningen - Josefin Johansson, Vestas, SSAB
I bild till vänster syns Josefin Johansson som lyfter att Vestas och SSAB gynnas av klimatrelaterade investeringar.

Klimatrelaterade investeringar ökar i både EU och USA. Under 2023 växte dessa investeringar med över 30% i EU, och USA följer liknande trender, säger Josefin Johansson, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Handelsbankens aktieanalys till bankens tidning Fokus Placeringar.

Trots den starka tillväxten i investeringar pekar Johansson på att dagens nivåer fortfarande är otillräckliga för att nå Parisavtalets temperaturmål. I EU behöver investeringarna fördubblas för att nå målen för 2030, vilket motsvarar en investering på 3-4% av BNP årligen.

Nordiska bolag gynnas

Handelsbanken har identifierat tio nordiska bolag som är väl positionerade för att dra nytta av den gröna omställningen:

Dessa har möjlighet att kapitalisera på de stora statliga satsningar som lanserats, såsom EU:s gröna giv och USA:s Inflation Reduction Act (IRA).

“De långsiktiga trenderna för klimatomställningen är starka”, säger Josefin Johansson och pekar på att investeringar i mer cirkulära materialflöden och förnybar energi inte bara drivs av klimatmål utan också av säkerhetspolitiska överväganden.

Läs mer:

Analytiker sågar SSAB:s miljardsatsning: ”Gröna omställningen går inte på rosa moln”

Affärsjuristerna: Nu kommer ESG-bråken

Northvolts maskiner säljs på auktion: ”Enastående intresse”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.