Fastighet Bostadspriser
Handelsbanken: Bostadspriserna kan rasa 15%

Det är en svår tid för både köpare och säljare på den svenska bostadsmarknaden. Boräntorna stiger och nu är det främst de rörliga räntorna som justeras uppåt, skriver Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, i ett nyhetsbrev.
Faller fortare än prognoserna

Bostadspriserna pressas nedåt av såväl stigande räntekostnader som höga energikostnader. Sedan pristoppen i februari har bostadspriserna fallit med uppskattningsvis 6% och nedgången har gått fortare än Handelsbanken räknat med.
”Försäljningsaktiviteten har sjunkit markant, nu är den tillbaka på (strax under) förpandemiska nivåer. Fler avvaktande spekulanter men i viss mån även att fler lägger ut sin bostad till försäljning har bidragit till att det nu finns fler bostäder till salu (tillgängligt utbud). Skillnaden mot pandemiårens mycket låga utbud är tydlig”, skriver Helena Bornevall.
Handelsbanken ser en fortsatt prisnedgång under hösten, men tror att det kommer att mattas av. Även om uppgången 2021 är utraderad spår banken att bostadspriserna kommer att ligga kvar på en högre nivå än före pandemin. Dessutom varnar banken för stora risker bland annat kopplat till ränteutvecklingen framöver.
”Vår prognos för Riksbanken är att styrräntan uppgår till 2,25% under våren 2023 och att de därefter pausar ytterligare höjningar. Det betyder rörliga boräntor på knappt 4%. Det är denna nya nivå hushållen håller på att gradvis vänja sig vid och bopriserna kommer nog inte stabiliseras innan räntetoppen är nådd”.
I en intervju med Svenska Dagbladet flaggar dock Helena Bornevall för att prisnedgången kan bli större än vad många tror.
“Om jag skulle bedöma läget nu så tror jag att priserna kan falla med mellan 10 och 15 procent och jag utesluter inte att det kan bli ett ännu större fall. Det skulle i så fall betyda att en större del av prisökningen som vi såg under pandemin raderas”, säger Helena Bornevall till tidningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.