Svenska kronan
Handelsbanken ser fortsatt kräftgång för kronan
Handelsbanken ser än svagare krona än tidigare och spår nu att EUR/SEK handlas i 10:65 vid utgången av 2019, 10:58 vid utgången av 2020 och 10:40 vid utgången av 2021. Motsvarande prognoser för USD/SEK är 9:51, 8:96 respektive 8:52.
I aprilprognosen spåddes kronan stärkas till 9:90 mot euron och 7:92 mot dollarn vid utgången av 2020.
Handelsbanken noterar att såväl den svenska som norska kronan har försvagats betydligt de senaste fem åren.
Utvecklingen i början av perioden kan till stor del förklaras av ränteskillnader gentemot olika handelspartners. På senare år har högre räntor i Sverige och Norge jämfört mer euroområdet däremot inte omvandlats till en varaktig förstärkning av de två valutorna.
Varaktigt högre inflation i Norge och Sverige jämfört med euroområdet har bidragit till svagare valutor gentemot euron enligt teorin om köpkraftsparitet.
En lägre riskaptit bland de globala investerarna under det senaste året och en svagare global tillväxtprognos har också försvagat de skandinaviska valutorna. Känsligheten hos SEK och NOK för förändringar i riskaptiten verkar också ha ökat.
Även om SEK och NOK är svaga i en historisk kontext och även då hänsyn tas till kortsiktig fundamenta anser de att förutsättningarna för en förstärkning inte är särskilt starka på kort sikt. Den relativa inflationsutvecklingen gentemot euroområdet kommer sannolikt inte att förändras betydligt under det närmaste året. Vidare förväntar de sig en fortsatt avmattning av den globala ekonomin, vilket sannolikt inte kommer att bidra till något förnyat intresse för kronorna.
Handelsbanken gör också bedömningen att det inte finns något slut i sikte på handelskonflikten mellan USA och Kina. Det kommer sannolikt att dämpa riskaptiten ytterligare bland de globala investerarna så att SEK och NOK fortsätter att vara i onåd.
Ser man längre fram är deras bedömning att både SEK
och NOK i grunden är undervärderade. De tror också att det blir en viss återhämtning i den globala konjunkturen när vi närmar oss 2021.
“Om den globala ekonomin utvecklas i enlighet med vårt
huvudscenario finns det utrymme för en viss förstärkning av SEK”, skriver Handelsbanken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.