Handelsbanken: Investors jätte skiner – köp Atlas Copco

Atlas Copcos tillväxt har historiskt överträffat sektorn. Trots höga marknadsförväntningar ser Handelsbankens dessa som realistiska och rekommenderar fortsatt köp av aktien, enligt en analys.
Handelsbanken: Investors jätte skiner – köp Atlas Copco - Atlas Copco 2
Foto: Atlas Copco

Historiskt har Investors kronjuvel Atlas Copco vuxit snabbare än både industriproduktionen och sektorn, men i takt med minskande inflation tror Handelsbanken att även Atlas Copcos tillväxt kommer minska.

“Vi tror dock att Atlas Copco kommer att fortsätta att skina, och prognostiserar en genomsnittlig årlig organisk tillväxt på 7% till 2030, vilket skulle addera 100 miljoner kronor till försäljningen”, skriver Handelsbanken i en analys där köprekommendationen på kort sikt upprepas samtidigt som den långsiktiga rekommendationen “market perform” också upprepas.

Den 18 juli kommer Atlas Copco med siffror för det andra kvartalet. Inför rapportsläppet har Handelsbanken höjt sina resultatprognoser för perioden 2024-25 med 1-2% för verkstadsjätten.

Trots en viss negativ effekt från kronförstärkningen spår banken en ökad organisk tillväxt.

“Vi räknar med att både den organiska orderingången och försäljningen ökar med 3%, samt att rörelsemarginalen ökar med 0,4 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal förra året”, skriver Handelsbanken.

Detta innebär att Handelsbankens resultatprognos för det andra kvartalet är 2% högre än konsensusprognosen och är något högre för de kommande åren. Dock förväntar sig banken att detta gap kommer att öka med tanke på den senaste tidens valutafluktuationer.

Trots att Atlas Copco-aktien har presterat något svagare än sektorn hittills i år har den gått starkt under de senaste åren. Relativvärderingen är fortsatt hög och tuffa jämförelsetal från första kvartalet är nu avklarade, påpekar Handelsbanken.

De höga marknadsförväntningarna är realistiska, enligt banken, som förutspår att Atlas Copco-aktien kommer att fortsätta gå bra.

Investor är största ägare i Atlas Copco och kontrollerar 17% av kapitalet och drygt 22% av rösterna, enligt Holdings.

Omkring lunchtid på tisdagen var aktien ned 2% utan kännbara nyheter. Sedan årsskiftet är aktien upp närmare 14%.

Läs även: Tunga förväntningar på Atlas

Läs även: Atlas Copco: Mer vakuum i orderboken

Läs även: Analytikernas dom för investmentbolagen – och viktigaste innehaven

Läs även: Här hittar du de senaste köpråden för svenska aktier

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.