Handeln står och stampar men hushållen avvaktar – SEB spår vändning nästa år

Svenskarnas konsumtion visar svaga tecken på återhämtning, men enligt SEB kommer en tydlig vändning nästa år. Banken pekar på höga kostnader och en osäker världsekonomi som bromsar hushållens köpvilja. "Det är viktigt för den svenska ekonomin att inte allt i det privatekonomiska utrymmet går till sparande," säger chefsekonom Jens Magnusson till Afv.
Handeln står och stampar men hushållen avvaktar – SEB spår vändning nästa år - Jens Magnusson chefsekonom SEB 2
Jens Magnusson, chefsekonom på SEB. Foto: Pressbild.

Likt flera andra, bland annat Riksbankens företagsundersökning, vittnar storbanken SEB om att handeln fortsatt väntar på att hushållen ska börja konsumera – men att det tar längre tid än väntat.

“Hushållen känner fortfarande att kostnadsläget är högt. Inflationen har kommit ned men priserna har inte fallit”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson till Afv, efter att ha presenterat bankens senaste makroekonomiska prognos.

Hushållen har rekordstora tillgångar

Den nedåtgående konsumtionstrenden har dock börjat vända. Statistiska Centralbyråns (SCB) månatliga konsumtionsindikator och detaljhandelsstatistik visar en liten uppgång. Samtidigt säger Riksbanken att olika kortsiktiga statistiker skiljer sig åt.

“Konsumtionsuppgången är inte så tydlig och har dröjt en del”, säger Jens Magnusson.

Samtidigt pekar SEB:s prognos mot en ekonomisk instabilitet framöver, dels till följd av geopolitiska konflikter.

Kan den geopolitiska osäkerheten leda till att svenska hushåll buffrar upp, i stället för att konsumera?

“Man ska alltid ha ett buffertsparande och de som ligger på gränsen kommer så klart, och bör, prioritera att återställa sin ekonomi. Men tittar vi de svenska hushållen generellt så har de rekordstora tillgångar just nu”, säger chefekonomen.

Han tror att det egentligen bara krävs en liten skjuts i konsumtionen, och att hushållen skulle kunna fortsätta spara en hel del parallellt.

“Viktigt att inte allt går till sparande”

Enligt SEB:s prognos kommer konsumtionen i gång ordentligt först under andra kvartalet 2025, i takt med att regeringens skattereform träder i kraft.

Banken räknar också med att räntekostnaderna sänks med flera miljarder och tror att styrräntan landar på 2% i mars nästa år, att jämföra med nuvarande 2,75%.

“Även om den uppåtgående konsumtionstrenden är väldigt långsam så har den ändå vänt, vilket brukar vara en indikator på att man så småningom kommer i gång och börjar handla mer”, berättar Jens Magnusson.

Med facit i hand, tycker du att regeringen eller Riksbanken borde ha agerat annorlunda för att främja en konsumtionsuppgång?

“Jag tycker att både regeringen och Riksbanken har varit rimliga i sin prioritering att först få ned inflationen. Man kan prata om enskilda kvartal eller månader, men statsbudgeten har reglerats och den börjar inte gälla förrän i januari”, svarar Jens Magnusson och tillägger:

“Det är såklart svårt att reglera hur hushållen agerar. Vi får se när de tycker att deras konsumtion ska komma i gång. Men det är viktigt för den svenska ekonomin att inte allt i det privatekonomiska utrymmet går till sparande.”

Läs även:

Banktoppen: ”Ledarmystiken har försvunnit”

JP Morgan-ekonomen: Svenskarnas spariver kan ge Thedéen ny huvudvärk

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET