Han tar över Carnegie

Han är doldisen från Stenbecklägret som har blivit Börssveriges mest omdiskuterade direktör. Möt Invikchefen Anders Fällman som uppbackad av ett par isländska miljardärbröder nu vill ta över klubban i Carnegie.

– Tjenare, det är Jan Stenbeck. Tro nu inte att du är någon bara för att jag ringer dig.

Det var 1993 och den 30-årige juristen från advokatfirman Cederquist undrade om någon skämtade med honom. Men rätt snart stod det klart att det faktiskt var den färgstarke finansmannen i andra änden av Anders Fällmans telefonlinje.

Men samtalet kom inte som en blixt från klar himmel. Stenbeckgruppen hade anlitat Cederquist för att stämma TV4 för avtalsbrott i det gemensamma reklamförsäljningsbolaget Airtime. Och Fällman hade redan besökt gruppen vid ett par tillfällen. Första gången var ett besök på MTG-chefen Pelle Törnbergs kontor.

– Det var kaosartat. Papper låg överallt, till synes i en enda röra. Vi hade knappt hunnit sätta oss innan han spillde ut kaffe på ett av dokumenten. En labrador vandrade omkring fritt i rummet. Att det var här jag skulle arbeta senare trodde jag knappast då.

Anders Fällmans tidiga intryck av Stenbecksfären kommer från en intervju som undertecknad gjorde för Veckans Affärer 2005. Han berättade då också om det första mötet med Jan Stenbeck själv, som inträffade några veckor efter MTG-besöket. Trots att Fällman bara var med som biträde åt en äldre kollega hade han egna synpunkter. Stenbeck stirrade besvärat på den unge juristen. Efter mötet hörde folk från gruppen av sig.

– Jan gillar inte när underordnade pratar fritt så där, rapporterade de.

Det var kort efter det mötet som Jan Stenbeck ringde upp själv, för att dryfta något ärende och känna lite på den spetsige juristen. Anders Fällman kom sedan att arbeta intimt med Stenbeckgruppen under 1990-talet, med en rad olika frågor, och var bland annat med om att vinna Airtime-tvisten vilket inbringade 92 miljoner kronor åt Stenbeckimperiet.

År 2000 tog Fällman steget över och blev vice vd på tidningskoncernen Metro. Året därpå blev han vice vd i det dåvarande investmentbolaget Invik och vd 2002 – en post han behöll över fusionen med Kinnevik och när Invik år 2005 åter sattes på börsen som en renodlad finanskoncern.

Invik fick bara två år på börsen. I våras lade det privata isländska investmentbolaget Milestone bud på bolaget. Det isländska budet innebar också att Anders Fällman klippte banden med Stenbecksfären. Visserligen är det rätt naturligt att en uppköpt vd följer med sin verksamhet. Men Anders Fällman var ändå en relativt central person i en sfär där banden till nyckelpersonerna är starka. Samtidigt har Stenbeckchefer lämnat förut, som Korsnäs Torbjörn Larsson som blev vd när Kinnevik bildade skogsföretaget Bergvik. Där har dock Kinnevik kvar ett litet ägande.

Även om Invik fortfarande har sitt kontor på första våningen i huset på Skeppsbron i Stockholm, är Anders Fällman numer att betrakta som en islänningarnas man. Det är nog bara en tidsfråga innan Invikledningen flyttar in hos Moderna Försäkringar på Birger Jarlsgatan.

Den kapade navelsträngen blev tydlig med nyheten i förra veckan att han föreslås som ny ordförande i mäklarfirman Carnegie. Förslaget kommer från ägare som företräder 25 procent av rösterna, däribland främst Invik som kontrollerar 9,7 procent av aktierna i firman, via 4,9 procent i aktier och resten i optioner.

Storägarnas ordförandeförslag fick dock två av valberedningens medlemmar, Mats Lagerqvist från Robur och Ossian Ekdahl från Första AP-fonden, att reservera sig. De tycker att Carnegie i det här läget, med många intressenter runt omkring sig, borde ha en ordförande som är oberoende av ägarkonstellationerna. Förutom Invik finns också norska mäklarfirman ABGSC i ägarlistan med 5 procent.

Oavsett hur det går med Anders Fällmans eventuella klubbsvingande i Carnegie är förslaget som sagt en tydlig bekräftelse på hans roll hos de nya huvudägarna. Man kan tycka att det var konstigt att Anders Fällman, efter så många år direkt och indirekt i Stenbeckfamiljens tjänst, valde att lämna familjeskutan. Man skulle ha kunnat tänka sig att han hade varit intresserad av andra jobb inom sfären. Chefsstolen på Metro, där Fällman hade varit vice vd, var ledig samtidigt som Invik köptes. Det jobbet skulle ha varit ett alternativ. Nu gick det i stället till den danske tidigare journalisten Per Mikael Jensen.

Att stanna kvar och bli en administratör inom Kinnevik hade dock inte varit ett alternativ för Anders Fällman. I ovan nämnda intervju berättade han också att ett villkor för att börja hos Stenbecks var att han skulle få bli mer operativ. Personer i hans närhet, som Affärsvärlden har talat med, vittnar också om Anders Fällmans uttryckliga ambition att jobba med en affärsrörelse, och inte vara jurist eller någon annan typ av specialist. (Jobba behöver han för den delen inte göra för att överleva ekonomiskt, enligt Dagens Industri fick han 87 miljoner kronor för sina Invikaktier.)

Utåt har han själv beskrivit bytet av husse som naturligt och i linje med de nya ägarnas önskan.

– Vi är ju föremål för en överlåtelse och vi hoppas att övergången till de nya ägarna kommer att ske på ett smidigt sätt så att vi kan fortsätta att utveckla Invik. Ägarna har varit måna om att samtliga i ledningen i Invik och i Inviks dotterbolag ska sitta kvar på sina positioner, sade Anders Fällman till nyhetsbrevet Risk & Försäkring i maj.

Samtidigt är det helt klart att Anders Fällman, även om han har en tongivande roll just nu, är en dotterbolagschef i ett Invik som knyts relativt hårt till moderbolaget Milestone. Det sistnämnda är ett investmentbolag som har varit inne på en rad områden, men som på senare år specialiserat sig på finansbranschen och vars huvudverksamhet före Invikköpet var det helägda isländska försäkringsbolaget Sjóvá. Det sistnämnda köptes ut från den isländska storbanken Glitnir (tidigare Islandsbankki) där Milestone också är ägare, men där det nu är på väg att lämna. Utförsäljningen av Glitniraktierna ger för övrigt en ordentlig krigskassa åt islänningarna.

Eftersom Inviks kärnverksamhet också är sakförsäkringar, under rubriken Moderna Försäkringar, finns det skäl att anta att någon form av integration finns i korten. Detta dementerades dock av Anders Fällman i Risk & Försäkring-intervjun.

– Budgivarna har sagt att de gärna ser att vi fortsätter att expandera i Norden så att Sjóvá och Moderna bildar en nordisk försäkringsgrupp. Moderna försäkringar kommer inte att gå upp i Sjóvá eller tvärtom. Det kommer snarare att bli ett samarbete än ett samgående enligt Milestone, sa Anders Fällman då.

Att Invik därefter går in och tar position i en fondkommissionärsfirma kan därför tyckas något märkligt. Och gissningsvis finns det nog ett mått av isländsk vi-köper-det-som-finns-till-salu-faktor i det upplägget. Men faktum är att Carnegie på senare år tagit flera steg mot försäkringshållet, dock huvudsakligen liv- och pensionsförsäkringar. Carnegies kapitalförvaltning kan också vara något som lockar islänningarna. Med tanke på de många verksamhetsbytena i Milestone de senaste åren är de uppenbarligen flexibla.

Enligt Mikael Björk, finanschef på Invik, finns det andra delar av Carnegie som borde lyftas fram mer.

– Om du tittar på det Invik som Anders tog över 2002, så värderades det till 800-900 miljoner kronor. När det sedan såldes var prislappen 7,4 miljarder kronor. Om man nu tittar på Carnegie finns det på motsvarande sätt ett värde som inte fullt ut uppskattas, fler delar borde kunna lyftas fram på ett bättre sätt. Vår investering är en ambition om att kunna göra en liknande resa som med Invik också med Carnegie, säger Mikael Björk.

Anders Fällmans nya huvudmän och tillika Milestones ägare är bröderna Karl och Steingrímur Wernersson, födda 1962 respektive 1966. Grunden till imperiet lades, enligt Milestones egen historieskrivning på hemsidan, av brödernas far Werner Rasmusson med dennes apoteksrörelse. När sönerna tog över fanns också ett ägande i en tillverkare av generikaläkemedel, som senare gick upp i det bolag som i dag är jätten Actavis. Med hjälp av pengarna som de tjänade på Actavis kunde bröderna bli huvudägare i den tidigare statliga Islandsbankki, som senare bytte namn till Glitnir. De sista aktierna i Actavis såldes i somras efter huvudägaren, finansmannen Thor Björgolfssons bud på bolaget.

Det var från Glitnir som Sjóvá köptes ut 2005. Därefter har Milestone gått från 21 till 5 procents ägande i Glitnir, och i stället byggt sin bas kring Sjóvá och den nybildade investmentbanken Askar Capital. Invik är dock ingen liten del i Milestone-bygget. Före köpet, vid årsskiftet, hade bolaget en balansomslutning på 17 miljarder svenska kronor och ett eget kapital på drygt 4 miljarder. Budet på Invik låg på cirka 7,4 miljarder kronor.

Det återstår att se vad som händer med Anders Fällmans eventuella ordförandeskap i Carnegie. Klart är att han backas upp av mycket kapitalstarka och offensiva ägare, som säkert inte ger sig utan en strid. Och ordförandekandidaten själv har fått en god kamputbildning på Skeppsbron.

_______________________________________________________

Anders Fällman

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Utbildning: Jur kand Stockholms universitet 1986, Master at Law University of Michigan 1987.

Karriär: Jurist, advokat och delägare Advokatfirman Cederquist 1987-2000. Vice vd Metro International 2000. Vice vd Invik 2001. Vd Invik 2002-.

Hobby: Klassiska motorbåtar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.