Han ska forma det nya Bukowskis
Den tillträdande koncernchefen Michael Storåkers befann sig i Bukowskis lokaler i Helsingfors när de tre beväpnade männen slog till mot smyckeskåpet på Stockholmskontoret vid Berzelii park den 27 maj i år. Iklädda svarta rånarluvor kom de över nästan 300 smycken till ett utropsvärde av 12 miljoner kronor. På andra sidan Wahrendorffsgatan, där synagogan och den judiska församlingen ligger, hade det noterats att en möjlig flyktbil stod parkerad, nära en av Bukowskis bakdörrar. Polisen kontaktades, men när de anlände blockerade de Arsenalsgatan. Inte Wahrendorffsgatan. Därmed var kusten klar för rånarna. Efter tre veckor finns ännu inga spår efter vare sig tjuvar eller smycken.
– Primärt var det ju viktigt att ingen kom till skada eller på annat sätt for illa. Vi har en tydlig krisplan. Bukowskis larmade polisen, säkerhetslarmet gick och polisen kom. Allt skulle kanske varit löst om polisen stod på rätt gata, berättar Michael Storåkers.
I tidningarna har det skrivits om problem med övervakningskameror, och Bukowskis har fått utstå kritik för att säkerheten i lokalen inte varit tillräcklig. Inga väktare fanns på plats, dörren bevakades av visningsvärdar. Men att bekymren påverkat förtroendet för Bukowskis tror inte Michael Storåkers. Han talar i stället om en oväntad bieffekt. Auktionshuset har fått in långt fler föremål under vårinlämningen än normalt och det beror inte på att konjunkturen bottnat och marknaden kommit tillbaka, enligt Michael Storåkers.
– Jag tror snarare det handlar om att det framkommit vem som förmedlar de bästa produkterna, säger han.
Det kan tolkas som ett bevis på att all publicitet är bra publicitet, men det är förstås en kommentar som reklambyråchefen Michael Storåkers värjer sig mot. Ett sådant medgivande vore detsamma som att säga att kunderna inte fått valuta för pengarna.
– Jag uppfattar reklambyråer som professionella. Det finns förstås undantag, men många reklambyråer arbetar strategiskt. I en värld där fler och fler produkter och tjänster lanseras och bruset hela tiden ökar blir varumärket det enda som differentierar en produkt från en annan. Att bygga ett unikt varumärke är något en strategisk reklambyrå kan hjälpa till med.
– Men för att en kampanj ska bli framgångsrik är det också viktigt att man har en tydlig köpare med ett stort mandat. Alltför ofta behandlas varumärkesfrågorna för långt ned i organisationen. Det är också viktigt att varumärket kommuniceras internt, inte bara externt, säger han.
Trots att Michael Storåkers bara var 24 år när han gav sig in i reklambranschen hade han redan hunnit med en hel del. Han var tidigt engagerad i MUF och hade i början på 1990-talet arbetat som sakkunnig hos dåvarande statsminister Carl Bildt. Han hade gjort ett kortare inhopp på tankesmedjan Timbro, liksom på pr-firman JKL. Därefter blev det ett par år på kommunikationsföretaget Universum där han var ansvarig utgivare för ungdomsmagasinet Ultra Magazine och projektledare för Ungdomsbarometern. Det var i den vevan han fick kontakt med reklamgurun Sven-Olof Bodenfors, en relation som ledde till att Michael Storåkers fick anställning som projektledare på reklambyrån Forsman & Bodenfors.
Redan tidigt betraktades Michael Storåkers som en intern påläggskalv. Han hann dock inte klättra långt innan han startade eget. Som 26-åring etablerade han och tre kompanjoner reklambyrån Storåkers. I ryggen hade han dessutom den välrenommerade reklambyrån Rönnberg McCann, som gick in som 50-procentig ägare. Michael Storåkers hade redan innan han startade lyckats attrahera storkunden SEB och fick därmed omgående tillgång till ett reklamkonto på närmare 100 miljoner kronor. Inom kort beskrev tidningen Resumé Storåkers som Rönnberg McCann-koncernens guldkalv. Medan moderbolaget gjorde miljonförluster uppvisade Storåkers år 2000, bolagets andra verksamhetsår, ett rörelseresultat på 26 miljoner kronor.
År 2002 köpte McCann-gruppen resterande 50 procent av Storåkers. Michael Storåkers fick 20 procent av de 50 miljoner kronor som tidningarna uppgett som köpeskilling, ingen dålig avkastning på knappt fyra år. I samband med förvärvet tillträdde han dessutom som vd för Storåkers McCann och strax efter som vd för hela McCann-nätverkets svenska verksamhet. Så småningom blev han också vd för McCann Nordic.
Det nordiska bolaget består i dag av 21 byråer med 800 medarbetare, varav 250 i Sverige. McCann har varit med och förnyat flera etablerade varumärken, exempelvis SEB:s, Telias, Riksgäldens och Moderaternas. McCann ligger bland annat bakom Moderaternas slogan, Sveriges nya arbetarparti, och Riksgäldens uppmärksammade enarmade bandit, som visade att maskinen fungerar som premieobligationer, du kan vinna, men aldrig förlora din insats.
Mycket synes ha gått som på räls för Michael Storåkers, men vägen har inte varit helt bekymmersfri. De första lyckosamma åren med Storåkers följdes av tuffare tider. År 2002 tog Storåkers McCann jumboplatsen i rankningen Årets Bästa Byrå och under efterföljande år tappade Storåkers McCann ett antal storkunder. Byrån kom igen, klättrade på listan, fick in nya kunder och började tjäna mer pengar efter millennieskiftets reklamdipp, men rörelseresultatet på 26 miljoner från byråns andra verksamhetsår har ännu inte överträffats. För två år sedan skakades också McCann-gruppen av ekonomiska oegentligheter. Det uppdagades ett en ekonomichef i de Göteborgsbaserade dotterbolagen Trigger och Momentum fifflat med redovisningen.
– Varken revisorer, ledningsgrupp eller styrelse upptäckte något. Oegentligheterna gjordes av en anställd som varit auktoriserad revisor. Han visste hur han skulle lura systemet. Inga kunder har drabbats, inte heller har någon haft egen vinning av det och nu är allt uppstädat och bolaget går bra. Vi har lagt det där bakom oss, säger Michael Storåkers.
Även finanskrisen har drabbat McCann hårt.
– Förra året var ett städår och vi tvingades säga upp personal. Nu går alla företag i gruppen bra, vi har fått in många nya kunder, erhållit tre Guldägg och har en ledning jag är stolt över, säger Michael Storåkers.
I ett sådant läge tyckte Michael Storåkers det var dags att byta jobb.
– Först sade jag nej, sedan sade jag ja. Jobbet lät spännande och jag fick möjlighet att bli entreprenör igen. Dessutom är jag delägare i bolaget, berättar Michael Storåkers.
Han hade suttit några månader i Bukowskis styrelse och hade varit ansvarig för att ta fram en ny affärsplan för verksamheten. Han kom bland annat fram till att det behövdes förnyelse och förändring. Det fick Bukowskis ägare, familjen Lundin, att inrätta en ny befattning – som koncernchef – och jobbet gick till Michael Storåkers. På frågan om vad Bukowskis vd Caroline Talsma respektive dotterbolaget Auktionskompaniets vd Niclas Söderholm tycker om att få en överrock, svarar Storåkers ironiskt och med en stor portion humor:
– De är mycket upphetsade över det.
Han tillägger att de tre arbetat tillsammans med att ta fram affärsplanen och att rollerna är tydligt definierade.
Jobberbjudandet från Bukowskis är inte det enda Michael Storåkers fått genom åren. Han har bland annat tackat nej till vd-posten på toppbyrån Wieden & Kennedy i Amsterdam.
– Få jobb bedömer jag vara roligare än det jag haft på McCann. Det har varit både kreativt och strategiskt. Jag har inte direkt fått erbjudanden varje dag, men av dem jag fått har inget varit nära att vara intressant. Att jag byter jobb nu är delvis en fråga om timing. Jag har varit på McCann i tolv år och det kändes spännande med något nytt. Att leda ett förändringsarbete inom en bransch där jag har ett stort intresse ska bli väldigt kul, säger Michael Storåkers.
Hans egen bakgrund inom konsten begränsar sig till ett intresse, om än ett stort sådant, framför allt vad gäller svensk samtidskonst. Väggarna på McCanns kontor pryds med flera moderna konstverk och i Michael Storåkers eget rum finns en fyra gånger två meter stor ritning över hur världen fungerar, gjord av konstnären Eric Eriksson. Sigrid Sandström, Charlotte Gyllenhammar, Jochum Nordström, Karin Mamma Andersson och Maria Friberg är andra av Michael Storåkers favoritkonstnärer.
– Jag känner mig trygg i att prata samtidskonst och jag har ett intresse för andra områden, som klassiskt måleri, äldre möbler och designföremål. Områden jag hoppas få lära mig mer om. Jag har arbetat med Moderna Museet i tio år och köpte min första tavla för 25 år sedan. Jag har varit vice ordförande i Stockholms konstråd och ledamot i Skönhetsrådet. Samtidigt ska man komma ihåg att jobbet att vara mest kunnig inte är mitt.
Expertis, kompetens och tradition är de tre ord som Michael Storåkers anser karaktäriserar Bukowskis i dag. Expertis och kompetens ska även framöver vara ledord. Det tredje bör vara tillgänglighet, säger Michael Storåkers. Bukowskis ska göras mer lättillgängligt för den breda allmänheten. Fler ska inkluderas, ingen ska uteslutas.
Att få till en sådan förändring är ingen enkel uppgift. Bukowskis sitter i dag i 100-åriga lokaler vid Berzelii Park, stämningen är exklusiv, i viss mån utestängande och många skulle aldrig komma på tanken att äntra de praktfulla salarna. De som är inkluderade kindpussar varandra outtröttligt, bjuds på smokingmiddagar och “ostron-vip”, förhandsvisningar med ostron och champagne. För andra kan ett kliv över tröskeln kännas som en bergsbestigning.
Men så har Michael Storåkers också anställts för att han har en vana att driva förändringsprocesser.
– Jag har arbetat med att slå samman Rönnberg McCann med Storåkers McCann och även med att slå ihop andra företag i gruppen, företag med skilda företagskulturer. Dessutom har jag arbetat med förändringsarbete i de investeringar jag gjort i företag, bland annat Pysslingen. Jag har också lång erfarenhet av att arbeta med att förändra etablerade varumärken, däribland Telia, SEB, Moderaterna och Riksgälden. Det är något jag hållit på med i 15 år, säger han.
Att föryngra kundklientelet är något som auktionshus länge har brottas med. Såväl Bukowskis som storkonkurrenten Stockholms Auktionsverks föryngringsarbete har pågått i flera år, men genomsnittskunden, framför allt vad gäller äldre måleri och antikviteter, befinner sig ändå i den övre medelåldern. Fram till det att man är 50 klassas man som junior, sade antikhandlaren Erik Edelstam till Dagens Industri för några år sedan. Det fenomenet verkar bestå. Vad det beror på är det ingen som riktigt kan svara på. Miljön? Säkerligen. Att det är omodernt med antikviteter? Kanske. Men när slit och släng inte längre är “comme il faut” och begreppet “vintage” blivit ett riktigt modeord, borde auktionshusen stå inför en gyllene framtid. Återstår att se om Bukowskis kan dra fördel av det.
En ingrediens i Michael Storåkers recept är utbildning. Med kunskap om konst och antikviteter föds det stora intresset, och därför kommer Bukowskis att satsa på kurser, föredrag och seminarier.
Den nya ledningen har också för avsikt att förändra lokalerna och se till att det blir en mötesplats för unga människor. Lokalen får inte fungera som mental spärr, enligt Michael Storåkers. Huruvida det blir en flytt eller inte återstår att se. Det beror på vad som kan åstadkommas i de befintliga utrymmena.
– Vi vet vad vi vill ha av lokalerna. Om vi kan göra om dem där vi är, så gör vi det, om inte så flyttar vi.
En av Michael Storåkers första uppgifter blir att slå samman Bukowskis med dotterbolaget Auktionskompaniet, det senare störst i Sverige på vardagsantikviteter. Auktionskompaniet lägger upp värderade föremål – möbler, konst och andra dekorativa ting – på sin hemsida, varifrån de sedan auktioneras ut dagligen. På moderbolaget Bukowskis är det sämre med internetverksamheten. Ännu så länge är det telefonbud eller närvaro i auktionssalen som gäller om man vill kunna handla. Det är en av de moderniseringar som Michael Storåkers vill ta sig an.
Michael Storåkers låter sig inte enkelt placeras i ett fack. Han är reklamaren och kreatören som umgås i kungakretsar, Handelshögskoleeleven som sökt sig till konstvärlden, den lite flummige Östermalmsspolingen som rör sig i Stockholms näringslivsgrädda. Uppenbart är att han har talets gåva och det gör honom till ett omtyckt bollplank för flera av näringslivets företrädare. Han sägs inte alltid vara lätt att ha och göra med. Trots sitt mjuka yttre sägs han vara en hård affärsman och en krävande chef.
Hur det blev konst, reklam, och kreativt arbete när kursarna i första hand sökte sig till McKinsey & Company och Goldman Sachs, tror Michael Storåkers delvis beror på hans bakgrund.
– Jag har en pappa som har gått på Handels och Teknis och en mamma som är mer kreativt driven, med en fil kand i bland annat konst. Det har möjligtvis bidragit till mitt breda intresse.
Handelshögskolan är en populär utbildning i familjen Storåkers. Hans yngre bror Nicklas också gått där. Nicklas Storåkers är i dag vd för internetbanken Avanza och en av börsens yngsta vd:ar. Frågan är om familjen Storåkers är osedvanligt begåvad eller om det är något annat som ligger bakom deras spikraka karriärer.
– Drivkraft är oerhört centralt. Och att jobba hårt, det finns inga genvägar. Jag tycker det är kul att ha mycket att göra. Jag får energi av det, säger Michael Storåkers.
Michael Storåkers har också, utöver jobbet som vd för McCann Nordic, flera styrelseuppdrag. I Affärsdata finns han omnämnd i 19 bolag av varierande storlek. Flera av dem är i bolag inom McCanns nätverk. Till de externa uppdragen kan nämnas, utöver Bukowskis, Björn Borg, Rodebjer och Handelshögskolan.
Han var länge ordförande och delägare i friskolekoncernen Pysslingen, en verksamhet som förra året såldes till det danska riskkapitalbolaget Polaris Equity. Han var också delägare i snustillverkaren Skruf som startades av vännerna Adam Gillberg och Jonas Engwall och som sedermera såldes för hundratals miljoner kronor till amerikanska Imperial Tobacco.
Hur han hinner med vd-jobb, styrelseuppdrag och två små barn övergår nog de flestas förstånd.
– Ibland känns det orimligt, men oftast är det fantastiskt. Man får tacka nej till saker också.
Det sägs dock Michael Storåkers ha svårt att göra. Han gillar att synas i vimlet, omge sig med inflytelserika människor och har ett nätverk som sträcker sig från politiken, via näringslivet, till konstvärlden. Det kan vara nyckeln till framgång som koncernchef för Bukowskis.
Gillar jakt och fiske
Ålder: 37 år, född 1972.
Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm.
Familj: Fru Alexandra, partner på McKinsey, och två barn.
Fritid: Samtida konst, jakt, fisk.
Prisvärt just nu på auktion
n Konstnärsgrupperingen “Måleri 1947 års män”, till exempel Lennart Rohde.
n Antikt silver, barock och rokoko.
n Möbler från sent 1800-tal.
n Möbler från 1930-talet till 1950-
talet, till exempel Carl Malmsten.
n Möbler i rokoko- och empirestil.
n Skulpturer från svenskt 1900-tal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.