Han lade Ikea på hyllan

Johan Sandström utvecklade hyllan som vann Ikeas och Designårets pris för smartaste förvaringsidé. Nu driver han sitt eget hyllföretag.

Den här lilla förpackningen för limmet och instruktionerna måste jag lägga här mellan hylldelarna i kartongen, annars slår de mot varandra och bli kantstötta,” säger Johan Sandström och visar hur han packar d’shelf.

Längs väggarna och på golvet i det lilla lagerrummet söder om Stockholm ligger travar med hylldelar, små limtuber och tomma kartonger – “40 spänn styck betalar jag för dom, det är inte klokt vad dyrt” – och en hel del annat. På väggarna sitter några papperstussar fastlimmade. De används till att släta ut första sändningen av de bokstöd som han uppfunnit.

– De kom tyvärr skrynkliga från fabriken och jag kom till slut på att det bästa sättet att släta ut dem var att sätta fast dem på tussarna.

– Ursäkta, det där kuvertet måste jag öppna med en gång, det ser utländskt ut, säger Johan Sandström och sträcker sig över skrivbordet. Kolla, en österrikisk tidning (Holz Design, reds anm) som skriver en hel sida om min hylla, trevligt.

Det har gått nästan ett år sedan Johan Sandström vann Designåret och Ikeas tävling om Sveriges smartaste förvaringsidé. Åttatusen svenskar och en jury röstade fram hans hylla till årets produkt bland femtusen bidrag.

Arkitekten Thomas Sandell som ansvarade för Designåret har beskrivit Johans hylla: “Det finurliga med d’shelf är att den kan fästas lite hur som helst och var som helst; på väggen, i skrubben, under skåpet, på fönsterbrädan, under öppen eller stängd trappa.”

Tanken var att Ikea skulle börja sälja den vinnande produkten. Så blev det inte. Enligt Johan Sandström var det precis enligt planerna.

– Ikea hade sex månader på sig att använda min idé, men jag var tyst som en näbbmus och hörde inte av mig en enda gång. När Ikeas tid var ute satte jag i gång vidareutvecklingen.

Den prototyp som han vann tävlingen med var inte optimal och hade knappast gått att sälja, menar Johan Sandström. Nu ligger den äldre röda, ganska klumpiga hyllan med svårmonterade fästen i ett hörn i lagret. Den nya vita hyllan d’shelf är enklare att montera och designen är mer stilren och slimmad.

För att ta fram den nya hyllan har han fått tillbringa mycket tid på kvällar och helger i sitt kontorsrum. På vardagarna arbetar Johan Sandström heltid som distributör åt ett medicinteknikbolag.

Johan Sandström pekar på den gamla prototypens järnfästen.

– Jag tänkte att det där var inget för Catrine Sandström. Alltså min mamma. Därför gjorde jag den enklare att sätta upp.

– Morsan gillar inte att plocka fram måttstockar heller. Så jag kom på att man kunde göra så här, säger han och visar måttsystemet som han låtit trycka utanpå kartongerna som hyllorna levereras i.

Under utvecklingen kom Johan Sandström på ytterligare användningsområden för d’shelf. Genom att ha d’shelf fristående och vända den upp och ned så passar den att ställa på en fönsterbräda. Produkten blir då en förvaringsplats för böcker och blomkrukor; både under och ovanpå hyllan. Den används också i datorlandskap till att ställa upp bildskärmar på, vilket ger bättre ergonomi samt förvaringsplats under skärmen.

Han utvecklade också en en tunn, färgglad och fixerande gummimatta som förhindrar att böcker och cd-skivor glider runt, d’pad.

– Jag blev inspirerad när jag såg de där gummiarmbanden som många ungar har, de där med ord i relief på, så jag gjorde d’pad på liknande sätt.

För Johan Sandström är livet som hyllutvecklare en naturlig fortsättning på studietiden i Umeå. Det var då han märkte att han tyckte om problemlösning. Han tänker främst på alla de slogantävlingar han deltog i under studietiden.

– Jag har vunnit sanslöst mycket resor och annat. Jag blev återbetalningsskyldig för studiemedel och bostadsbidrag, på grund av allt jag vann. Mitt tips är att bara delta i tävlingar som man verkligen vill vinna, annars är det kanske inte värt att bli taxerad för värdet av vinsten.

En av hans bästa vinster var en surfresa till Barbados, i en tävling som arrangerades av OB Fleur.

– Den resan ville jag verkligen vinna. Men det var svårt.

För att få deltaga i tävlingen var man tvungen att hitta en gömd gulddelfin.

Det fanns bara en gulddelfin i vart hundrade tampongpaket och det var uteslutet att köpa så mycket tamponger, tyckte Johan Sandström.

– Men paketen med delfinerna vägde lite mer än övriga, några gram mer. Jag tog paketen till grönsaksvågen, och köpte således rätt tampongpaket. Sedan ringde jag in och fick höra frågorna. Efter två delfiner så hade jag lärt mig svaren. Det var väldigt fint på Barbados.

____________________________

Johan Sandström, 29

Utbildning: Civilingenjör, Umeå universitet.

Arbete: Anställd på medicinteknikbolag samt driver eget företag hylla.se, där han utvecklat hyllan d’shelf som bland annat är tänkt att fästas under en trappa för att utnyttja outnyttjat utrymme.

Därför blev han entreprenör: “När jag pluggade började jag delta i slogantävlingar. Jag vann väldigt ofta, bland annat resor till Barbados, New York, Kreta och andra ställen. Det var en bekräftelse. Var det så här enkelt, kände jag. Sedan har jag fortsatt med att hitta lösningar på problem”.

Nya kontakter under utvecklingen av hyllan: Trapptillverkare, hylltillverkare, limföretag, byggföretag, butiksägare, designskole-rektorer, arkitekter, mässansvariga, fotografer, inredare, patenthandläggare (hyllans fäste har beviljats svenskt patent).

Utvecklingskostnader: 100 000 kronor för hyllan d’shelf, egen arbetstid oräknad. För att räkna hem investeringen krävs 700 sålda hyllor. Efter en månads försäljning i åtta butiker har 75 exemplar sålts.

Tillverkningsort: Lilla byn Sävar utanför Umeå. “Det är viktigt för mig att det finns en lokal prägel. Svenskproducerat betyder bättre kvalitet. Dessutom har jag ingen lust att åka över till något annat land, det är för dyrt att bo på hotell.”

Mest kostnadseffektiva marknadsföring: “Eftersom jag har en heltidsanställning kan jag inte medverka vid designmässor, vilket dessutom är väldigt dyrt. I stället tryckte jag upp reklamblad och placerade dem vid mässornas p-automater med erbjudandet “P-avgift åter”. Där skrev jag att jag återbetalar p-avgiften vid köp av designhyllan d’shelf. Det väckte intresse.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.