Han köpte Vattenfalls brunkol – nu tar miljardären grepp om ståljätten

När det stormade som mest kring Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland var det en tjeckisk miljardär som öppnade plånboken. Nu har Daniel Kretinsky shoppat loss på tysk mark igen. Industrijätten ThyssenKrupp säljer av familjesilvret för att finansiera satsningen på grönt stål.
Han köpte Vattenfalls brunkol – nu tar miljardären grepp om ståljätten - brunkol-vattenfall
Tjeckiska miljardären i ny storaffär. Foto: TT och EPH

Den tyska industrigiganten ThyssenKrupp säljer nu av familjesilvret för att i en nedslimmad version trygga koncernens omställningen till en ny grön elektrifierad värld. Efter den i mars sålda marinrörelsen var det i fredags dags för stålrörelsen.

Köpte Vattenfalls brunkol

Efter år av letande blev det i fredags klart att den tjeckiske miljardären Daniel Kretinsky tar över 20% av stålrörelsen med målsättning att ägarandelen ska bli 50% i ett joint venture med ThyssenKrupp.

Daniel Kretinsky är i Sverige mest känd för sitt köp av Vattenfalls tyska brunkolsrörelse 2016, vilket ledde till att det statliga bolaget tvingades skriva ner värden om 40 miljarder kronor. Enligt affärstidningen Forbes är Daniel Kretinsky god för 9,2 miljarder dollar. Förutom sin industrigrupp EPH äger han fotbollsklubbarna AC Sparta Prague och West Ham United.

Gjort katastrofala investeringar

Prislappen på 20% av ThyssenKrupps stålrörelse beräknas till omkring 4 miljarder kronor, enligt branschanalytiker. De pengarna, plus vad resterande 30% kan ge, är nödvändiga för att klara omställningen till produktion av direktreducerat, koldioxidfritt, stål.

I dealen ligger att EPH ska förse stålverket med förnybar el från sina vindkraftsanläggningar i Tjeckien.

Efter katastrofala felinvesteringar i stålverk i Brasilien och USA saknar ThyssenKrupp resurser för att klara omställningen som beräknas kosta minst 35 miljarder kronor, och då har bolaget ändå utlovats statliga tyska subventioner på drygt 20 miljarder kronor.

Lönsamhetsproblem

ThyssenKrupps europeiska stålrörelse har också länge dragits med stora lönsamhetsproblem, så stora att rörelsen i senaste bokslutet skrevs ner med 25 miljarder kronor.

Problemen i stålrörelsen och omställningen till grönt stål har betytt att man tvingats avisera stora personalnedskärningar, vilket underlättat försäljningen till Daniel Kretinsky, men också resulterat i kraftiga fackliga protester mot ägarförändringen.

ThyssenKrupps stålrörelse, med 200-åriga anor sysselsätter totalt 27 000 anställda varav 13 000 vid huvudanläggningen i Duisburg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group