Han gnuggar händerna åt börsraset
Riksgäldskontoret som sedan många år försökt öka svenskarnas intresse för räntepapper har fått vatten på sin kvarn. ”I spåren av börsutvecklingen har människor börjat se över sitt sparande på ett annat sätt än tidigare. De vill ha en god ränta och nöjer sig inte längre med vanlig bankränta”, säger verkets generaldirektör Thomas Franzén.
”Även hos de stora placerarna märker vi ett nytt intresse. Vi hade en nyemission av en realobligation för några veckor sedan som övertecknades sju gånger av institutionella aktörer, det skulle inte ha hänt för ett år sedan då intresset var betydligt svalare”, säger Thomas Franzén.
Att svenskarnas förtroende för aktiemarknaden har försvagats i spåren av såväl IT-bubblan och det senaste halvårets stora kursfall i storbolag som Skandia, ABB och inte minst – Ericsson – är uppenbart, men Thomas Franzén beskriver det som ett nyttigt uppvaknande. ”Jag önskar att man kunde se den senaste tidens börsnedgång som ett slags ’vårljus’ som synliggör skavankerna i det finansiella systemet och gör att man inte bara gömmer sig bakom gamla klyschor.”
En sådan gammal sanning är att aktier är det sparande som spås ge den bästa avkastningen sett över tid. ”Det beror på vilken tidshorisont man har, men när banker talar om att allt sparande på över fem års sikt bäst görs i 100 procent aktier – då ska man vara medveten om att det är en väldigt riskfylld strategi”, säger han. ”Ser man till den här 20-årsperioden som varit är det knappast möjligt att tro att den ska upprepa sig. Jag tror att vi kommer att se en betydligt svagare utveckling framöver.”
Där det förut funnits en övertro på aktier går vi nu mot, menar han, en mer sansad marknad där man ser annorlunda på risk och avkastning. ”Aktier är inga gratispengar, vilket man nu sakta men säkert börjar upptäcka – och den trenden är densamma i hela världen. Men det är fortfarande långt kvar tills man har en sund förväntning på aktiemarknaden.”
Du har tidigare gått ut i en debattartikel och lagt tung skuld på banker, fondföretag och medier för “aktiehaussen” – vem är den största boven i dramat? ”Det är ointressant, det viktiga är att man bättrar sig framöver. Jag tror att det handlar om en väsentlig attitydförändring främst på de stora finanshusen. De som leder dessa företag har ett stort ansvar i att skapa en miljö som premierar långsiktig investering istället för spekulationsekonomi. De måste se till kundens bästa och inte till de inkomster de får på aktieplaceringar.”
Du sitter själv som statens representant i styrelsen för OM, som ju lever på att det köps och säljs aktier – går inte ditt budskap stick i stäv med det? ”Nej, jag ser ingen konflikt i det. Man måste våga ta på sig ett ansvar utöver den egna arbetsuppgiften eller det kortsiktiga intresset. Jag tror att på lång sikt tjänar både OM, Stockholmsbörsen och alla andra aktörer i det finansiella systemet på att man har en realistisk bild av risk och avkastning.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.