Han gillar Telia, H&M och Astra

Magnus Matstoms på Carnegie förvaltar en svensk aktieportfölj värd 12,5 miljarder. Här är hans favoriter just nu.

Hallå där, Magnus Matstoms som förvaltar svenska aktier värda 12,5 miljarder kronor på Carnegie.

Berätta om din syn på börsutvecklingen under resten av året.
– Vi har fortfarande en ganska försiktig syn. Vår bästa gissning är oförändrat eller något ned. Jag tror att vi får en ganska tråkig börs, där de lite tråkiga men stabila aktierna kommer att klara sig bäst. Konjunkturindikatorerna har försvagats kraftigt under de senaste månaderna, framför allt i Europa. I samband med Q3-rapporterna kommer bolagen att bli mer försiktiga i sin framtidstro. I flera fall tror vi på att rapporterna överraskar negativt.

Vilka då?
– Framför allt verkstadsbolagen. Och då är risken större för S-bolagen – Sandvik, SKF och Scania, som samtliga är mer beroende av Europakonjunkturen, än för A-bolagen, ABB, Alfa Laval och Atlas Copco som dessutom är mer sencykliska. Dessutom tror jag inte att problemen är över för bankerna.

Vilka är dina favoriter?
– Det är en försiktig strategi som gäller nu. Det innebär att sektorer som hälsovård och operatörer kan klara sig bättre än börssnittet. Jag tror på defensiva aktier som Telia Sonera, Astra Zeneca och H&M. Telia Sonera, för att de har en verksamhet som är mindre konjunkturkänslig. De brukar också ofta visa bra siffror för tredje kvartalet. När det gäller Astra Zeneca har en rad positiva nyheter presenterats, vilket motiverar en högre aktiekurs. H&M-aktien har fått ta mycket stryk på grund av oro för en svagare konsumtion, men vi bedömer att de klarar sig bra eftersom folk byter från dyrare till billigare märken.

Vilka bolag gillar du inte?
– Förutom verkstadsbolagen med hög exponering mot Europa tycker jag att man ska undvika konsumentbolagen Electrolux och Husqvarna nu när köpkraften går ner.

Har du någon aktie i portföljen som du önskar att du inte hade köpt?
– Nej, men det finns aktier som gått sämre än vi trott. Som Volvo där vi hade hoppats på att utvecklingen i Nordamerika skulle se bättre ut än den gör.

Du säger att du inte är någon indexkramare. Hur märks det i Carnegie Sverige-fonden?
– Vi har maximalt 25 aktier i vår Sverigeportfölj medan genomsnittet hos våra konkurrenter ligger på mellan 40 och 60 aktier. Så vår princip är allt eller inget. Gillar vi en aktie så köper vi väldigt mycket, och om vi inte gillar den så köper vi inte alls. Om vi tar in ett nytt innehav så ska ett gammalt innehav ut. Om man har få aktier i portföljen så svänger det mer, men över tid tjänar man på att inte vara slav under index.

Hur har det gått för er i år?
– Bra. Vi ligger 2 procent över vårt jämförelseindex.

Du har ju jobbat många år som strateg innan du blev förvaltare. Hur påverkar det din syn? – Jag har haft en stor nytta av att jag är van vid att tänka i makro- och strategitermer, så jag funderar kanske lite mer på vilka sektorer som går bra respektive dåligt. Samtidigt är det ju så att förvaltning i grund och botten handlar om att hitta rätt aktier. I mitt team finns flera medarbetare med bakgrund som aktieanalytiker så vi kompletterar varandra.

Bolagen ser billiga ut om man ser till p/e-talen…
– Ja, verkligen!

…. så de verkar attraktiva, men tycker du att förväntningarna fortfarande är för höga?
– Ja, på tok för höga. Vi vet ju priserna men inte e:et – vinsterna.

Du springer maraton. Får du bra förvaltaridéer när du löptränar?
– Ja, absolut. Fast jag är inte bäst i teamet. Man får friskt syre till hjärnan då, så jag samlar ihop tankarna och försöker fatta bra investeringsbeslut. Man kan ju inte göra så mycket mer än att tänka när man springer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.