Han är småspararnas nya hjälte

Tomas Nicolin, VD för Tredje AP-fonden, hyllas som småspararnas nya hjälte efter att ha vunnit optionsspråket i Skandia. Och trots att han säger sig vilja undvika rampljuset framöver finns det ingen anledning för börsstyrelserna att andas ut. ”Vi har lämnat in synpunkter på ytterligare några optionsprogram”, säger han till Ekonomi24.

Efter onsdagens bolagsstämma i Skandia, där styrelsen tvingades backa och dra tillbaka sitt hårt kritiserade optionsprogram, åkte Tomas Nicolin hem och tog en drink – lätt omtumlad av den uppståndelse som följde efter förra helgens DN debatt-artikel.

”När jag satt och filade på artikeln kunde jag aldrig drömma om vilka proportioner den skulle få”, säger han dagen efter stämman.

”Jag hade inte alls räknat med att de skulle dra tillbaka programmet. Jag tänkte bara att artikeln och den påföljande stämman kunde bli ett bra tillfälle att i lugn och ro få framföra fram mina synpunkter till styrelsen”, säger Tomas Nicolin, som påpekar att den stora seger inte heller var utgången just i Skandia.

”Jag tyckte att det hade exploderat optionsprogram i börsbolagen, i flera fall bara 4-5 veckor innan stämmorna. Det var svårt att tränga in i villkoren och jag kände behov av att lyfta fram hela frågeställningen. Nu är debatten igång en gång för alla. Risken för att det slinker igenom orimliga optionsprogram framöver är mycket mindre framöver än tidigare.”

Du fick rungande applåder av småspararna på stämman och liknas vid allt från en ”folkets hjälte” till en David i kampen mot Goliat. Hur känns det här? ”Bra. Jag har fått otroligt mycket uppskattning och stöd vilket naturligtvis värmer.”

Skandias styrelse reagerade väldigt starkt. Du har blivit kallad oseriös, utskälld för att ha missbrukat din makt och till och med tystad på stämman. Hur känns baksidan av medaljen? ”Jag hade räknat med kritik och tar den inte personligt, men jag tycker det är tråkigt om styrelser tolkar debatter på bolagsstämmor som ett nederlag. Stämman är ägarnas mötesplats och man måste få föra fram förslag och synpunkter. Risken är annars att man fostrar ett beteende där styrelserna gör upp med storägarna i alla viktiga frågor innan stämman – och det är jag inte säker på är bra. Jag vill gärna se bolagsstämmorna som levande forum.”

Har du spanat in några fler optionsprogram som du tänker attackera? ”Vi har lämnat synpunkter på andra optionsprogram, ja, men jag vill inte tala om vilka.”

Tidigare i år tog du initiativet till omstämplingen av A-aktier i SKF, är de här kraftfulla markeringarna en linje vi ska vänta oss framöver från dig? ”Allt vi gör gör vi med utgångspunkt från avkastningsintresset. Vi vill utnyttja vår position till att verka för aktieägarnas intresse och både våra ageranden i SKF och Skandia är utifrån att vi tror att aktieägarna ska gynnas bättre, den linjen kommer vi att fortsätta på.”

Nyligen fick du själv en rejäl dos kritik för att du och dina förvaltare fått ut bonus trots att avkastningen för 2001 landade på minus. Hur går det ihop med dina reflektioner i Skandia? ”Min kritik i Skandia handlade om att belöningssystemet premierade fel saker. Det var för hårt kopplat till aktiekursen, som i Skandias fall är väldigt känslig för omvärldsfaktorer och marknad. Vi anser att bonus och belöningar ska vara relaterade till prestation och vi fick bonus för att vi presterat bättre än det index vi jämförs med – och därmed hade minskat skadeverkningarna för våra förmånstagare relativt börsutvecklingen.”

Du har hamnat rejält i rampljuset efter att tidigare ha framstått som en ganska försiktig makthavare, blir du kvar där? ”Nej. Jag är en försiktig person och tänker så förbli.”

Din far, Curt Nicolin, gjorde sig känd som en orädd och stridbar person i näringslivsdebatten, vilka drag tycker du själv att ni har gemensamt? ”Det där är svårt att säga. Pappa var väldigt duktig på att räkna, jag kanske har haft hjälp av det när jag räknar igenom optionsprogram. Sedan hade han ett väldigt stort civilkurage – jag hoppas att jag kanske har ärvt något litet av det.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.