Hamnvinster täcker teaterförluster

Stockholms Stadsteater betalas med skattefiffel och vad somsannolikt är olagliga vinster från sjöfarten.

Stockholms Hamnar AB är Stockholms kommuns mest lönsamma bolag,med nyckeltal som skulle få många av börsens lönsammaste bolagatt bli avundsjuka. Men företaget betalar knappt någon skattalls och det mesta av vinsten slussas över till bland annatStadsteatern.

Detta strider sannolikt mot kommunallagen som säger att kommunerfår driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte. Ordetvinstsyfte tolkas av såväl oberoende som kommunförbundetsjurister så att ägaren (kommunen) har rätt till skälig ränta påinsatt kapital plus vinster för att klara framtida investeringaroch säkra den långsiktiga verksamheten.

De senaste årsredovisningarna från Stockholms Hamnar tyder i såfall på att vinsterna är olagligt höga. Med låg risk och ingeninflation borde den skäliga räntan i dag ligga väl under tioprocent. De senaste sex åren har avkastningen på de pengar (egetkapital) kommunen satt in i Stockholms Hamnar varierat mellan 23,5 och 66,7 procent.

Soliditeten är nästan 50 procent och hamnbolaget har de senasteåren klarat alla sina investeringar utan att behöva låna ett öre.Också kommande storbyggen, som den planeradekryssningsterminalen vid Stadsgården, kan klaras med egna medel.Dessutom har hamnen mycket värdefull mark som kan användas förmer lönsam verksamhet. Reserverna är alltså mycket stora. Atthamnbolaget inte behöver mer pengar visas också av hur vinsternahar hanterats. Med ca femtio miljoner kronor i vinst bordehamnbolaget betala 14 miljoner kronor i statlig skatt (28procent) varje år. I stället skickas hela vinsten in somkoncernbidrag till ägaren, Stockholms Stadshus AB, som kananvända dem för att täcka en del av förlusterna i Stadsteatern.En del, ca 39 miljoner, skickar Stadshus tillbaka till hamnen iform av aktieägartillskott. Slutligen ger hamnen tillbaka niomiljoner till Stadshus i form av aktieutdelning.

Summan av kardemumman blir att hamnbolaget får betala till sinägare, Stockholms Stad, just så mycket som bolaget annars skulleha betalat i statsskatt.

-Vi får ju laborera med de lagliga medel som står till buds,säger ekonomichefen på Stockholms Hamnar AB, Carl Erik Aroseus.-Man kan säga att det är vi och inte staten som beskattar hamnen,konstaterar stadsjuristen i Stockholm, Roland Strömgren. Tillsaken hör att det är ett undantag i lagen som gör att kommunenöver huvud taget får driva hamnrörelse och ta betalt för den.Hamnen är ju till för andra än bara stockholmare och liggeralltså utanför den kommunala kompetensen. Man kan säga attStockholm driver hamn för hela Sveriges skull, men lägger beslagpå skatten för egen räkning.

Hamnens vinster kommer från avgifter på de rederier som anlöperhamnen. Huvuddelen kommer från de stora färjerederierna ochderas kunder som alltså betalar mer för sina biljetter för attteaterbesökarna skall betala mindre för sina. Det liggerknappast i linje med kommunallagen.-Att sänka avgifterna skulle ju vara att ge rederierna möjlighetatt tjäna pengarna i stället, säger VD för Stadshus AB, PerGunnarsson. Han bortser därmed från möjligheten att det ärrederiernas kunder som får stå för fiolerna.

Stockholm är inte ensamt om den här kommunalekonomiska tekniken.De flesta stora kommuner i landet har genom att bolagisera ochbilda koncerner hittat sätt att komma undan statsskatt och låtvinstbolag täcka förlustfirmor.

Detta har lockat kommunerna att driva upp vinstnivåerna i debolag där det är möjligt.

Hur stor vinst kommunerna egentligen får låta bolagen ta ut ärdet ingen som vet. Lagen är aldrig prövad. Och det är inte enssäkert att den går att pröva.

Bolagen är skyddade av en kommunallagens moment 22. Brott motkommunallagen faller nämligen inte under allmänt åtal. De kanprövas enbart om en kommuninnevånare överklagar ett beslut somhon anser strida mot lagen.

Men för att beslut skall kunna överklagas måste det fattas i enkommunal församling. I Stockholm fattar politikerna varje årbeslut om budgeten och då också hur mycket pengar som kan tas infrån Stockholms Stadshus AB. Styrelsen i Stadshus AB fattarsedan beslut om hur mycket just hamnen skall bidra med ochsätter ett vinstkrav på hamnen. Det kravet är sedan flera år 13procent, vilket mot bakgrund av inflation, risk och hamnensmonopolliknande läge är högt. Hamnens styrelse fattar sedan,formellt självständigt, beslut om avgifter som då sätts så högaatt också ägarens vinstkrav överträffas.

Men, och det är haken, beslut i aktiebolags styrelser går inteatt överklaga. I kommunallagens mening finns alltså inga beslutsom går att pröva.

I fallet Stockholms Hamnar och Stadshus AB har den politiskaoppositionen, främst folkpartiet, ifrågasatt trixandet medkoncernbildningar. Majoriteten med socialdemokrater ochmoderater har avvisat alla protester.

De senaste årens bolagisering av hamnar, avlopp, soptippar,vattenverk och elverk har alltså medfört att mängder av beslutsom tidigare var kommunala och överklagningsbara nu satts påbolag och inte kan prövas enligt kommunallagen. Det harföreslagits att ändra lagen så att också kommunala bolagsbeslutskall gå att överklaga. Förslagen har avvisats av regeringen.Utrymmet för kreativa kommunala lösningar blir kvar.

Stockholms lönsamma hamn

mkr 1991 1992 1993 1994 1995 1996Omsättning 349 385 385 381 388 390Res efter fin.netto 17 16 55 56 52 56Soliditet, % 23 23 24 36 42 49Avk på eg kap, % 27 24 67 48 33 29Utbetalt koncernbidrag – – 31 59,9 51,2 54,6Mottag. aktieägartillskott – – 0 32,4 39,2 39,2Utdelning till Stadshus AB – – – 0 0 9,1

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.